Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Κ. Αρβανιτόπουλος: Διορθώνει παθογένειες το σχέδιο «Αθηνά»



Το σχέδιο «Αθηνά» προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δηλώνει ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα». Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πρυτάνεις με τα νέα Συμβούλια στα Πανεπιστήμια βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης συνόδου τους, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. 

Ο κ. Αρβανιτόπουλος στη συνέντευξή του, υπογραμμίζει πως ο διάλογος είναι ουσιαστικός για το σχέδιο «Αθηνά» και πως «όπου υπάρχει η αναγκαία και πλήρης τεκμηρίωση, στη βάση των αρχών του σχεδίου και όχι στη βάση εξυπηρέτησης τοπικών συμφερόντων, οι προτάσεις αυτές θα γίνουν δεκτές». Σημειώνει δε, πως δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου και αναφέρει πως «οι αλλαγές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν προέκυψαν λόγω κρίσης, ενώ επισημαίνει ότι δεν αλλάζει τίποτε στο σύστημα εισαγωγής φέτος και πως ισχύει η δέσμευσή του ότι δεν θα αλλάξει μέχρι το 2016 και εκτιμά πως οι βάσεις θα ανέβουν λόγω του σχεδίου και πως η μείωση που θα προκύψει στον αριθμό των εισακτέων δεν θα ξεπερνά το 4%.

Έκτακτη σύνοδος των Πρυτάνεων

Εν τω μεταξύ, σοβαρό θέμα συνέχισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο διαπιστώνουν σε ομόφωνο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, επισημαίνοντας τη «δραστική συρρίκνωση της κρατικής επιχορήγησης των Πανεπιστημίων, τις θεσμικές δυσχέρειες έγκαιρης έγκρισης των προϋπολογισμών τους και τα διαρκή νομοθετικά και γραφειοκρατικά εμπόδια για την απαιτούμενη απορρόφηση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους».
Ως προς το σχέδιο «Αθηνά», η Σύνοδος των Πρυτάνεων επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργεί ο βεβιασμένος και ατεκμηρίωτος σχεδιασμός, ιδιαίτερα όταν αυτός οδηγεί σε κατάργηση ή συγχώνευση Πανεπιστημίων.
Το σχέδιο «Αθηνά» πάντως, δεν φαίνεται να συναντά σθεναρές αντιδράσεις. Μόνο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο φέρεται να εξέφρασε διαφωνίες όσον αφορά στην ομοσπονδιοποίηση του με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της Αθήνας, δηλαδή Πάντειο, Πειραιώς, Χαροκόπειο, Γεωπονικό.
Στις συζήτησεις παρίστατο και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αθ. Κυριαζή, ο οποίος επισήμανε, για άλλη μια φορά, ότι ο διάλογος, για το σχέδιο «Αθηνά», είναι εν εξελίξει και σ΄αυτόν θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που τίθενται μέχρι, στις αρχές Μαρτίου που θα καταλήξει το υπουργείο στην οριστική εισήγηση του.

 Πηγή: ΕΡΤ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.