Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Επιστολή του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας στον Πρόεδρο της ΔΕΗ



Κύριε Πρόεδρε
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά η οικονομική κρίση έχει πλήξει βαθύτατα την ελληνική οικονομία.  Η απασχόληση και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα έπρεπε να είναι το κύριο μέλημα της πολιτείας, αντί αυτού παρατηρούμε να υπάρχει ολιγωρία και αδιαφορία για το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας.
Ο νομός Φλώρινας με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει (υποδομές, λιγνιτικά εργοστάσια, ορυχεία) εντούτοις παρατηρούμε τόσο αστοχίες της πολιτικής εξουσίας αλλά και της ΔΕΗ ΑΕ να οδηγούν την κοινωνία της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας στην απαξίωση και τον οικονομικό μαρασμό.
Κύριε Πρόεδρε, οι ευθύνες δεν είναι μόνο της τοπικής κοινωνίας. Ευθύνες υπάρχουν συλλογικά και στη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων από μέρους της ΔΕΗ ΑΕ. Γνωρίζετε ότι όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε η ΔΕΗ να συνεχίσει να είναι ο κύριος παραγωγός της ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην περιοχή μας. Δυστυχώς στο ζήτημα και τη διαχείριση των ορυχείων (απόκτηση νέων εδαφών, εκμετάλλευση ορυχείων της ΔΕΗ και ιδιωτικών ορυχείων) δεν υπήρχε ο σωστός προγραμματισμός για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε να υπάρχει ορθολογική ανάπτυξη των ορυχείων και ομαλή τροφοδοσία με λιγνίτη των σταθμών παραγωγής της Φλώρινας.
Το ορυχείο Κλειδείου παρόλο που μετά από πολύ προσπάθεια ανατέθηκε σε ιδιώτη επιχειρηματία για να αποκαλύψει τα κοιτάσματα λιγνίτη, παρατηρούμε οι εργασίες να εκτελούνται με ελάχιστο ντιζελοκίνητο εξοπλισμό και στην ουσία το ορυχείο να είναι ανενεργό χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να αποκαλυφθεί λιγνίτης με τους ρυθμούς αυτούς τα επόμενα 15 χρόνια. Ελπίζουμε αυτό να μην ικανοποιεί τη διεύθυνση και την επιχείρηση διότι ο ΑΗΣ Μελίτης και ο ΑΗΣ Αμυνταίου έχουν τεράστια έλλειψη λιγνίτη με ανυπολόγιστο το κόστος από τη μη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ορυχείο του Αμυνταίου με τον αρχαιολογικό χώρο και τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται εκεί επιβαρύνουν τη διάνοιξη του, με ανυπολόγιστες τις συνέπειες από την καθυστέρηση για τις προπορίες που είναι απαραίτητες στο ορυχείο καθώς και την ύπαρξη του.
Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στο ορυχείο της Βεύης συνεχίζουν  με την εμπλοκή τους να καθυστερούν στην παραχώρηση του ορυχείου, με αποτέλεσμα να μη δίνετε λύση εδώ και 12 χρόνια. 
Το ορυχεία Αχλάδος με τα γνωστά οικονομοτεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και την υπερβολική εκμετάλλευση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια για να καλύψει τις ανάγκες της ΔΕΗ ΑΕ, οδήγησε συντομότερα από ότι θα έπρεπε το ορυχείο, να εξορύξει κοιτάσματα λιγνίτη και να μην υπάρχει ο ανάλογος χρόνος για το σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό του ορυχείου. Αποτέλεσμα όλων αυτών των αστοχιών της κυβέρνησης και της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή  μας, οδηγούν σε ένα εκρηκτικό μείγμα αγανακτισμένων εργαζομένων και ιδιωτών απασχολουμένων και συνολικά της κοινωνίας που παρακολουθεί άφωνη τις εξελίξεις στο νομό μας.
Η αγανάκτηση, η οργή από την αδιαφορία που υφίστανται οι κάτοικοι του νομού Φλώρινας είναι στα όρια της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η ανοχή μας στο εμπαιγμό των συμφερόντων των εργαζομένων του νομού μας έχει εξαντληθεί.
Ζητούμε άμεσες ενέργειες από μέρους σας για αυτά που πραγματικά έχετε υποχρέωση εσείς και η πολιτεία να δώσετε στους κατοίκους της  περιοχής.

ΓΙΑ ΤΟ Ε.Κ.Φ.

Ο                                         Ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΡΟΣ        ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΑΚΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.