Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Χ. Ναούμ για το πανεπιστήμιο στη Δυτική Μακεδονίας και στη Φλώρινα



Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες,-οι συνάδελφοι
Πριν ενάμισι  μήνα περίπου γνωστοποιήθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας με τις προτάσεις του, όπως την κατάργηση Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ( τμήματος Βαλκανικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας)  - μείωση τμημάτων ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Σε συνεδρίαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας εξουσιοδότησε τον κ. Περιφερειάρχη σε συνεργασία με τους βουλευτές – φορείς, να προβούν σε παραστάσεις και ενέργειες με στόχο την προάσπιση της προοπτική των ανωτέρω ιδρυμάτων.
Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ για την παραμονή της έδρας του Πανεπιστημίου με μία ακόμα σχολή (χωροταξίας και περιβάλλοντος) στην Κοζάνη, την μεταφορά του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την συγχώνευση στου τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Επίσης στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του κ. Περιφερειάρχη με τον υπουργό Παιδείας συμμετείχε μόνο ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης και δεν παρίστατο οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες Φλώρινας και Καστοριάς.
                   
Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες,-οι συνάδελφοι
Η παραμονή της έδρας του Πανεπιστημίου στη περιφέρεια μας είναι θετική εξέλιξη, η διάρθρωση των τμημάτων όμως δημιουργεί για άλλη μια φορά ανισότητες και αδικίες εις βάρος της ΠΕ Φλώρινας.
Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι τότε όλοι θα αποδεχθούμε ότι  η έδρα του Πανεπιστημίου πνευματικά – ιστορικά – πολιτιστικά - πανεπιστημιακά ανήκει στη Φλώρινα και αντί αυτού συρρικνώνονται τα τμήματα στη Φλώρινα
Είναι αδιανόητο, άδικο να προτείνεται η μεταφορά του τμήματος Βαλκανικών σπουδών στη Θεσσαλονίκη , το τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών να συγχωνεύεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ως αντάλλαγμα να ιδρύεται τμήμα χωροταξίας & περιβάλλοντος στη Κοζάνη.
Η κεντρική κυβέρνηση όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλουν να λειτουργούν με περιφερειακή συνείδηση στα πλαίσια της ισόρροπης ανάπτυξης της χώρας.
Ο 2ος βαθμός αποκέντρωσης δεν έγινε με στόχο τον υδροκεφαλισμό περιφερειακών κέντρων (Κοζάνη) στη θέση της Αθήνας αλλά με το σκεπτικό του διακτινισμού υπηρεσιών –δράσεων – στρατηγικών ανάπτυξης.
Τέλος πρέπει να γνωρίζετε στη Φλώρινα δεν θα δεχθούμε σύγχρονους Δευκαλίωνες  διότι η Φλώρινα δεν θα γίνει αποικία κανενός κέντρου, ούτε περιοχή αφαιρετικών πολιτικών.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να προβεί άμεσα σε εκείνες τις ενέργειες  που θα αποκαταστήσουν την επιχειρούμενη κατάφορη αδικία εις βάρος της Φλώρινας και των Φλωρινιωτών.
Επίσης θέλω να υπενθυμίσω στους κυβερνητικούς βουλευτές (τριτοκομματικής κυβέρνησης) της ΠΕ Κοζάνης, τα κορυφαία στελέχη πρέπει να τα διακρίνει η πολιτική και όχι η μικροπολιτική τοπικών συμφερόντων.

Καλώ τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Ηλιάδη άμεσα (αύριο το πρωί) να συγκαλέσει σύσκεψη με την συμμετοχή όλων φορέων για την αντίδραση στον εμπαιγμό που επιχειρείτε εις βάρος της Φλώρινας.
Σε μια ΠΕ Φλώρινας που το τελευταίο διάστημα μόνο χάνει , μια κοινωνία που βράζει ένεκα των αδικιών, οι εκπρόσωποι μας αντί να ανατάξουν το ανάστημα τους λειτουργούν ως εκατόνταρχοι συνοδεύοντας στην Κορυτσά τον Υπουργό Παιδείας ακόμα έστω και για λόγους ευγένειας.
Ο τόπος εξέλεξε τους αιρετούς να προασπίζονται με σθένος τα συμφέροντα του τόπου,  η αποδοχή του ΝΑΙ σε όλα χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων αδικεί τους ίδιους αλλά περισσότερο τη Φλώρινα.
Οποιαδήποτε λύση πέραν της παραμονής του τμήματος Βαλκανικών σπουδών και του τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Φλώρινα θεωρείτε χείριστος εμπαιγμός, για αυτό ας μην βιαστούν κάποιοι να πανηγυρίσουν με λύσεις όπως η μεταβατικότητα.
Αν φτάσαμε στο σημείο άλλοι να αποφασίζουν για εμάς δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης αιρετών θεσμικών οργάνων.

Χρήστος Ναούμ
Περιφερειακός Σύμβουλος
ΠΕ Φλώρινας
“Αρχή …ζουμε μαζί”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.