Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Διεθνείς εκδηλώσεις για το διακρατικό πρόγραμμα τροφίμων και ποτών Locfood



Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013 το κτίριο της Περιφέρειας ... άλλαξε εικόνα και φιλοξένησε πολίτες, επιχειρηματίες, καλεσμένους από 9 ευρωπαϊκές χώρες και πολιτιστικούς συλλόγους σε ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα.
Τα τοπικά τρόφιμα και ποτά βρέθηκαν στο προσκήνιο.
Οι επιχειρήσεις σύστησαν τα προϊόντα τους.
Οι ευρωπαίοι επισκέπτες μέσω του προγράμματος Locfoodτα γνώρισαν με στόχο να τα προωθήσουν στις χώρες τους.
Μέσα από ένα επιχειρηματικό φόρουμ συζητήθηκαν οι δυνατότητες αύξησης της κερδοφορίας και των εξαγωγών των επιχειρήσεων μας.
 Στο τέλος της ημέρας διοργανώθηκε ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό γεγονός. Γυναίκες από την Κοζάνη και την Πτολεμαίδα προετοίμασαν εθελοντικά με μεγάλο μεράκι και διάθεση παραδοσιακά εδέσματα και λιχουδιές που προσφέρθηκαν σε όλους τους επισκέπτες, ενώ εν συνεχεία διατέθηκαν και για κοινωνικό σκοπό. Το γεγονός συνόδευσαν χάλκινα όργανα δίνοντας το χαρακτήρα γιορτής στην όλη εκδήλωση, ενώ στην είσοδο της Περιφέρειας υπήρχε και έκθεση βιβλίων της Δυτικής Μακεδονίας γαστρονομικού χαρακτήρα. 
Από το σύνολο των εκδηλώσεων οι οποίες συνδύασαν με ιδιαίτερα πετυχημένο τρόπο τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με την τοπική γαστρονομία, έγινε αντιληπτό σε όλους πως με σωστή οργάνωση και προετοιμασία μπορούν να συνδυαστούν οι τεχνοκρατικές διαδικασίες με την ενεργό συμμετοχή πολιτών και επιχειρήσεων.
Όλοι όσοι συμμετείχαν έφυγαν ικανοποιημένοι από την ποιότητα των εκδηλώσεων και με την αίσθηση ότι οι δύσκολες συνθήκες δεν επηρέασαν στο παραμικρό τη νοικοκυροσύνη και το μεράκι των Δυτικομακεδόνων.
Ταυτόχρονα αναδείχτηκαν εκ νέου οι δυνατότητες της τοπικής γαστρονομίας και των προϊόντων της περιοχής, με στόχο να συνεχιστούν οι σχετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.
Τις εκδηλώσεις προετοίμασε και διοργάνωσε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Δίνονται δημόσια τα συγχαρητήρια και οι ευχαριστίες στους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο εκθετήριο και στο επιχειρηματικό φόρουμ, στις επιχειρήσεις που φιλοξένησαν στις εγκαταστάσεις τους  τις επισκέψεις εργασίας της ευρωπαϊκής αποστολής και βέβαια σε όλους όσους εργάστηκαν και συμμετείχαν εθελοντικά στη γαστρονομική εκδήλωση: την κα Ματίνα Μόμτσιου Τσικριτζή για την άψογη συνεργασία της στην  προετοιμασία του γεγονότος και την ιδιαίτερη αφήγηση με θέμα "ανακαλύπτοντας την ψυχή ενός τόπου μέσα από την γαστρονομική του παράδοση", τις γυναίκες από τον φανό του Λάκκου τ'Μάγγανη και από το σύλλογο γυναικών Φούφα Εορδαίας "Η Αγία Παρασκευή"  με τα καταπληκτικά εδέσματα και τον σύλλογο Κρητών Πτολεμαίδας που πρόσθεσε μια ιδιαίτερη νότα στην εκδήλωση, παντρεύοντας άρτια τη Δυτικομακεδονική παράδοση με την Κρητική !
Το Περιφερειακό Ταμείο και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αξιοποιούν πολυεπίπεδα τις ευκαιρίες που τους δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των διακρατικών προγραμμάτων για να ενισχύει τις προσπάθειες της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και να εντάσσει στις διαδικασίες των διεθνών συναντήσεων στελέχη του δημόσιου τομέα, κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους, συλλόγους και πολίτες που κατά περίπτωση ανήκουν σε ενδιαφερόμενα μέρη.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Locfood http://www.locfood.no/ το οποίο  είναι χρηματοδοτούμενο από το INTERREG IVC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.