Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Kοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα των νοσοκομείων Κοζάνης-Πτολεμαϊδας -Φλώρινας



Κάτω από τα όρια ασφαλείας λειτουργούν οι κλινικές στα νοσοκομεία Μαμάτσειο (Κοζάνης)- Μποδοσάκειο (Πτολεμαΐδας) και Φλώρινας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς, τους εργαζόμενους των νοσοκομείων αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ).
Το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης προσπαθούν να το καλύψουν με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και με επικουρικούς, ενώ δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα με την απόσπαση γιατρών για την εκτέλεση εφημεριών σε άλλα νοσοκομεία. Λόγω της έλλειψης προσωπικού, γιατροί και νοσηλευτές αναγκάζονται να εργάζονται πρόσθετες εφημερίες και υπερωρίες οι οποίες είναι και απλήρωτες λόγω των σοβαρών περικοπών των κονδυλίων για την υγεία. Εξαιτίας των περικοπών αυτών παρατηρούνται και σοβαρές ελλείψεις ιατροφαρμακευτικών υλικών, ενώ υπάρχουν και χαλασμένα μηχανήματα.
Ειδικότερα η κατάσταση ανά νοσοκομείο είναι η εξής:
Στο νοσοκομείο Κοζάνης-Πτολεμαΐδας (συγχωνεύτηκαν το 2011, άλλες κλινικές λειτουργούν στην Κοζάνη και άλλες στην Πτολεμαΐδα), υπάρχουν προβλήματα στην στελέχωση αρκετών τμημάτων.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην Ουρολογική στην Κοζάνη, οι εφημερίες του τμήματος καλύπτονται με εφημερία στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, αφού ο μοναδικός γιατρός της Κοζάνης μετακινείται στην Πτολεμαϊδα για εφημερία. Στην Παιδιατρική στην Πτολεμαϊδα, υπηρετούν ένας Διευθυντής και μια επικουρικός και για να «βγουν» οι εφημερίες μετακινούνται παιδίατροι από άλλα νοσοκομεία ή κέντρα υγείας. Η Γυναικολογική κλινική λειτουργεί 15 ημέρες το μήνα στην Κοζάνη και 15 ημέρες στην Πτολεμαϊδα, ενώ οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού λειτουργούν σε πλήρες πρόγραμμα με ένα νεφρολόγο μόνιμο και ένα επικουρικό για κάθε νοσοκομείο. Η ΜΕΘ της Πτολεμαΐδας είναι η μοναδική στη Δυτική Μακεδονία στη οποία εργάζονται δύο εντατικολόγοι και προβλέπεται να έρθει ένας επικουρικός, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις γιατροί, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην εφημέρευση. Να σημειώσουμε ότι απειλείται με κλείσιμο και η Αιμοδοσία της Κοζάνης.
Βέβαια και τα υπόλοιπα τμήματα των δύο νοσοκομείων λειτουργούν με προβλήματα (πολλά αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος) αφού οι γιατροί ανά τμήμα δεν ξεπερνούν τους τρεις. Επίσης όπως αναφέρει η ΕΙΝΔΥΜ «στο Νοσοκομείο Κοζάνης έχει προκηρυχτεί διαγωνισμός για την προμήθεια μαγνητικού τομογράφου μέσω του ΕΣΠΑ, όμως δεν υπάρχει χώρος για την εγκατάστασή του» .
Προβλήματα αντιμετωπίζει και το νοσοκομείο Φλώρινας, όπου έχουν μειωθεί οι θέσεις και κλίνες από 129 σε 110 κλίνες, συμπεριλαμβανομένων των 9 της Μ.Τ.Ν, και οι θέσεις Ιατρών του ΕΣΥ της Ιατρικής Υπηρεσίας από 62 σε 45. Σοβαρό πρόβλημα παρουσιάζεται στη Μαιευτική/Γυναικολογική όπου έχουν απομείνει 2 γιατροί, οι οποίοι αναγκάζονται να καλύπτουν το μήνα με 15 εφημερίες περίπου, εκ των οποίων όλες είναι ετοιμότητας, γεγονός που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους γιατρούς και κατ’ επέκταση στους ασθενείς. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει στην Ορθοπεδική και στην Ουρολογική κλινική. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με μία γιατρό νεφρολόγο και ένα Παθολόγο Επικουρικό. Τέλος οι γιατροί καταγγέλλουν ότι από τον οργανισμό του νοσοκομείου εξαφανίστηκαν τμήματα όπως Πνευμολογικό και ΩΡΛ.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το φιλότιμο του προσωπικού είναι αυτό που εξασφαλίζει το όποιο επίπεδο λειτουργίας των νοσοκομείων και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα υπάρξουν τραγικές συνέπειες. Ακριβώς σε μια περιοχή όπου με τη λειτουργία της ΔΕΗ ΑΕ, στην οποία εργάζονται 8,000 εργαζόμενοι, συμβαίνουν συχνά εργατικά ατυχήματα και που το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων.
Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και εμπορευματοποίησής της, που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που συνεχίζει και η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να στηρίξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου φορτώνοντας με δυσβάσταχτο «κόστος» τη λαϊκή οικογένεια.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα παραπάνω προβλήματα και συγκεκριμένα:
1.                  Για την πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό, για την κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων
2.                  Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
3.                  Για τη λειτουργία ΜΕΘ στο νοσοκομείο Κοζάνης και Φλώρινας. Πρόσληψη προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία της ΜΕΘ του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
4.                  Για τη δημιουργία τμήματος ιατρικής εργασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών του επαγγελματικού κίνδυνου που θα ενταχθεί στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας της περιοχής.
5.                  Για να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται από εφημερίες, υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά σε γιατρούς και νοσηλευτές
6.                  Για να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο προσερχόμενοι στο νοσοκομείο να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες και επεμβάσεις ανεξάρτητα του αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, έλληνες ή μετανάστες.

Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.