Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Το Μακεδονικό και τα Βαλκάνια σε νέα φάση



Ο Δήμος Γευγελής έστησε νέο μνημείο στην κεντρική πλατεία της πόλης που συνορεύει άμεσα με την Ελληνική Μακεδονία. Το μνημείο συνοψίζει το κρατικό ιδεολόγημα των Σκοπίων ότι η υποτιθεμένη «Ενιαία» Μακεδονία διαμελίσθηκε το 1913 μεταξύ Ελλάδος, Σερβίας, Βουλγαρίας και Αλβανίας και η «επανένωσή της» αποτελεί πρωταρχικό «εθνικό» χρέος της ψευδώνυμης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Δικαιώνει, έτσι, ακόμη μια φορά επίσημα και δημόσια, τις θέσεις της Ελλάδος καθώς και όλες τις σχετικές αποφάσεις των Συμβουλίων Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και της Ατλαντικής Συμμαχίας οι οποίες, από το 2008, απορρίπτουν την ένταξη των Σκοπίων εφόσον δεν προηγηθεί συμφωνία με την Αθήνα για μια ονομασία. Εκθέτει, τέλος, τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς ο οποίος επιδίδεται σε «προτάσεις»-αλχημείας και υποδύεται ότι δεν βλέπει τίποτε κατά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις του στο Κράτος των Σκοπίων! ΄Αλλωστε, αποτελεί πασιφανή σουρεαλισμό τουλάχιστον η αξίωση αυτού του ψευδωνύμου Κράτους να ενταχθεί στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς με καταστατικό σκοπό του να διαμελίσει τις …συμμάχους του και εταίρους Ελλάδα, Βουλγαρία και Αλβανία.
Δεκάδες ανάλογα επίσημα κρατικά τεκμήρια του ιμπεριαλιστικού «Μακεδονισμού» των Σκοπίων έχει δημοσιεύσει η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών σε ειδικές εκδόσεις, οι οποίες κατετέθησαν το 2008 στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και στον ΟΗΕ.
Ο Δήμος Γευγελής αφιερώνει το εν λόγω μνημείο του με την εξής επιγραφή:
Σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους που διώχθηκαν από το 1945 έως το 1990 για τις ιδέες για την αυθυπαρξία του Μακεδονικού Λαού και την κρατική του υπόσταση.
Αυτή η αφιέρωση του μνημείου στρέφεται εναντίον της Ελλάδος και της Βουλγαρίας. Σημειωτέον ότι, ήδη ως ομόσπονδο κρατίδιο της Γιουγκοσλαβίας, τα Σκόπια ανακήρυξαν Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του Μακεδονικού Λαού τον Εμφύλιο των Ελλήνων με Νόμο που ισχύει μέχρι σήμερα και συνταξιοδοτεί όλους τους μαχητές του «ΔΣΕ» που κατέφυγαν εκεί. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι οι αντάρτες αυτονομιστές οι οποίοι πολέμησαν στις γραμμές του «ΔΣΕ» για την προσάρτηση της Ελληνικής Μακεδονίας και αυτοπροσδιορίζονταν τότε ως Σλαβομακεδόνες, όπως ονομάζονταν και στην Ελλάδα. Οι επίγονοι αυτών, λυσσαλέοι ανθέλληνες, ονομάζονται Αιγαιάτες Μακεδόνες επίσημα από το Κράτος των Σκοπίων το οποίο επίσης επίσημα ονομάζει Αιγαιατική Μακεδονία την Ελληνική Μακεδονία καταπατώντας ωμά όλες τις σχετικές διεθνείς συνθήκες. ΄Ενας εξ αυτών είναι και ο σημερινός Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο παππούς του Νικόλαος Γρούιος, από τη μεθοριακή Αχλάδα της Φλώρινας, υπερασπίσθηκε την  Ελλάδα στο ΄Επος του Σαράντα, τραυματίσθηκε στην πρώτη γραμμή του 33 Συντάγματος Φλωρίνης και πέθανε από τα τραύματά του στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Φλωρίνης, αρχές του 1941. Επί δεκαετίες αναγράφεται μέχρι σήμερα στο Ηρώο των υπέρ Πίστεως και Πατρίδος πεσόντων της Αχλάδας.
Ο Δήμαρχος του ακριτικού Πολυκάστρου Αθανάσιος Λαπόρδας κατήγγειλε την πρόκληση του μνημείου στις 9/9/2013 αλλά η ανακοίνωσή του δεν δημοσιεύθηκε στα ελληνικά Μ.Μ.Ε.
Αξιοπρόσεκτο είναι το σύμβολο στο κέντρο του μνημείου. Ο Λέων υπήρξε το έμβλημα της Βουλγαρίας κατά τους Μέσους Χρόνους! Σήμερα 60.000 πολίτες των Σκοπίων αυτοδηλώνονται Βούλγαροι Μακεδόνες και διαθέτουν βουλγαρικά διαβατήρια! Ανάμεσά τους ο πρώην Πρωθυπουργός και αρχηγός του ΒΜΡΟ-DNME Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.
Η Βουλγαρία δηλώνει επίσημα ότι δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ  «Μακεδονικό ΄Εθνος» και «μακεδονική γλώσσα». Καταγγέλλει ότι το καθεστώς των Σκοπίων πλαστογραφεί και σφετερίζεται την Ιστορία της καθώς επίσης ότι ήσαν Βούλγαροι οι «εθνικοί ήρωες» των Σκοπίων. Γι’ αυτό απειλεί ότι θα προβάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2013, η UNESCO οργάνωσε και εγκαινίασε στο Βελιγράδι τη διεθνή έκθεση Φαντασιακά Βαλκάνια, ταυτότητα και αναμνήσεις του 19ου αιώνα όπου παρουσίασε σαν «Μακεδόνα» τον Βούλγαρο επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ και ανέγραψε στη «μακεδονική» γλώσσα τα κεντρικά συνθήματα της εξέγερσης του ΄Ιλιντεν που το 1903 εξαπέλυσαν οι Βούλγαροι κομιτατζήδες στη Μακεδονία. Μετά τη σφοδρή αντίδραση της Βουλγαρίας η UNESCO κάλυψε με μαύρο όλες τις πλαστές επιγραφές και απέσυρε τον κατάλογο της εκθέσεως που περιείχε τις θέσεις των Σκοπίων. Το γεγονός προκάλεσε ταραχή στα Σκόπια.[1]
Σε μια περίοδο εξαιρετικής ρευστότητος στον γεωπολιτικό χώρο των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, ισχυρά διεθνή κέντρα επανατοποθετούν σε νέες δικές τους βάσεις το Μακεδονικό Ζήτημα. Τούτο δείχνουν μεταξύ άλλων η έκθεση της UNESCO Φαντασιακά Βαλκάνια, ταυτότητα και αναμνήσεις του 19ου αιώνα, η αφανής δραστηριότητα ξένων διπλωματών στην Ελλάδα, διεθνή ερευνητικά προγράμματα και πληθώρα σχετικών βιβλίων με χαρακτηριστική αιχμή το γνωστό βιβλίο του καθηγητού Μαρκ Μαζάουερ Θεσσαλονίκη, η Πόλη των Φαντασμάτων.[2]
Το Πανεπιστήμιο της Λειψίας στη Γερμανία διοργανώνει, από 28 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου 2013, μια επιστημονική έρευνα στα Βαλκάνια με θέμα Νέες θέσεις της Ευρώπης στο Μακεδονικό Ζήτημα. Η έρευνα εντάσσεται στο ευρύτερο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διδακτορικού Η Νέα Ευρώπη. Περιλαμβάνει συναντήσεις με υπευθύνους χάραξης πολιτικής και πολιτικούς αναλυτές στη Σόφια, στη Θεσσαλονίκη και στα Σκόπια. Σύμφωνα τους οργανωτές, «αποσκοπεί στη δημιουργία πολιτικών διατυπώσεων προκειμένου να ξεπεραστεί η διαφωνία του ονόματος ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ». Τελικά θα προκύψει μία έκθεση με συστάσεις πολιτικής για «την υπέρβαση του αδιεξόδου της διαμάχης». Η έκθεση θα υποβληθεί στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς επίσης στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας στο Βερολίνο.[3]
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών εκπληρώνει τον αποκλειστικό καταστατικό σκοπό της προς υπεράσπιση της Ελληνικής Μακεδονίας. Εξέδωσε, εκδίδει και προγραμματίζει δεκάδες επιστημονικές μελέτες με θέμα το Μακεδονικό σε συνεργασία με τα Κρατικά Αρχεία Αλβανίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Γιουγκοσλαβίας και Ελλάδος καθώς επίσης με τα Οθωμανικά και τα Αμερικανικά Αρχεία.[4] Παρά τις δεινές συνθήκες και την παρακμή πιστεύει ότι ο Ελληνισμός διαθέτει ισχυρές αφανείς δυνάμεις και οι Έλληνες θα επιτελέσουν το Χρέος στην Πατρίδα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.