Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Αναπαράσταση γεγονότων απελευθέρωσης της Χρούπιστας



Τριήμερες εκδηλώσεις από την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στο Δήμο Ορεστίδος.
Τριήμερες εκδηλώσεις για την 11η Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιεί ο Δήμος Ορεστίδος στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, στις 5:30 το απόγευμα με ημερίδα υπό τον τίτλο «Η αρχαιολογία της μνήμης». Διακεκριμένοι αρχαιολόγοι θα μιλήσουν για το έργο της Παραβέλας και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους Ορεστικού, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μορφωτικού Συλλόγου «ΟΡΕΣΤΙΣ».
Να επισημάνουμε ότι στην αίθουσα αυτή θα λειτουργήσει παράλληλα από 8 Νοεμβρίου έως 10 Νοεμβρίου Έκθεση παλαιών φωτογραφιών του Συλλόγου «Η ΟΡΕΣΤΗΣ» και παλαιών ημερολογίων του Συλλόγου Βογατσιωτών Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με εισηγήσεις από τον επιστημονικό συνεργάτη του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, Ραϋμόνδο Αλβανό για το «Τι έχουμε πετύχει σαν ελληνική κοινωνία τα τελευταία 100 χρόνια» και από την Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Δόμνα Μιχαήλ για «Το Άργος Ορεστικό ως τόπο υποδοχής μεταναστών».
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μορφωτικού Συλλόγου «ΟΡΕΣΤΙΣ» και όχι στο Πολιτιστικό Κέντρο όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί και αναφερόταν στο πρόγραμμα, ενώ μετά το τέλος των ομιλιών οι περευρισκόμενοι θα μπορούν να απολαύσουν την Χορωδία «Διαμαντόνυφης» του Κωσταραζίου.
Οι εκδηλώσεις για το τριήμερο κορυφώνονται την 11η Νοεμβρίου, όπου το πρωί θα τελεστεί η καθιερωμένη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων και το απόγευμα για πρώτη φορά θα γίνει η αναπαράσταση γεγονότων από την απελευθέρωση της Χρούπιστας.
Ήδη, μετά τη Θεία Λειτουργία καβαλάρηδες θα γυρίσουν σε όλες τις γειτονιές του Άργους μεταφέροντας το χαρμόσυμο μήνυμα της απελευθέρωσης. Στις 5 το απόγευμα, ακριβώς, ξεκινάει το δρώμενο «Αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Χρούπιστας», μια ποιητική απόδοση της ιστορίας.
Συντελεστές:
- Φιλαρμονική Δήμου Ορεστίδος
- Χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου «Η ΟΡΕΣΤΙΣ»
- Παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Άργους Ορεστικού
- Χορωδία του 1ου και 2ου Γυμνασίου Άργους Ορεστικού
- Καβαλάρηδες από το Δήμο Ορεστίδος και το Δήμο Καστοριάς
- Εθελοντές
- Ηθοποιός: Ελένη Τσαδήλα
- Διεύθυνση Χορωδιών: Ρίτσα Γκάγκα
- Βοηθός Σκηνοθέτη: Γεωργία Τούφα
- Σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Μιχαήλ
Το σκηνικό θα λάβει χώρα στον εξωτερικό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου και ο κόσμος που θα έρθει για να παρακολουθήσει τα γεγονότα θα πρέπει να είναι συνεπής στην ώρα και να σταθεί στον χώρο που θα τους υποδείξουν οι υπεύθυνοι.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τα χορευτικά τμήματα Συλλόγων του Δήμου Ορεστίδος που θα εμφανιστούν στο Πολιτιστικό Κέντρο με τη συνδιοργάνωση του Μορφωτικού Συλλόγου «Η ΟΡΕΣΤΙΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.