Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Εκδηλώσεις 100 χρόνια ελεύθερο Αμύνταιο



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Αμυνταίου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο, 3 Νοεμβρίου με τη χορωδιακή συνάντηση στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου, στην οποία συμμετείχε και ο ιστορικός – συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, που πραγματοποίησε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του αδελφοποιημένου Δήμου Καραβά της Κύπρου, με επικεφαλής το Δήμαρχο Καραβά, ο οποίος στην ομιλία του με παράλληλη προβολή φωτογραφικού υλικού ανέδειξε σημαντικά στοιχεία της ιστορίας που συνδέει τις δύο περιοχές, αφού υπήρχαν πολλοί εθελοντές από τον Καραβά που συμμετείχαν στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Υπό συμμαχική κατοχή, Μακεδονικό Μέτωπο. Το χρονικό της απελευθέρωσης», όπου αναπτύχθηκαν επιστημονικές απόψεις για την περίοδο της απελευθέρωσης. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου.
Τη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου γιορτάστηκε η απελευθέρωση της Κέλλης με δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, μαθητική παρέλαση και ομιλία για το χρονικό της ημέρας από τον συντοπίτη μας κ. Ηλία Χασιώτη.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την 6η Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης του Αμυνταίου, με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Τ.Κ. Ροδώνα και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των μαθητών του Αμυνταίου και τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αμυνταίου και στρατιωτικής μπάντας.
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις λειτούργησε η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας της 9ης Ταξιαρχίας Πεζικού.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Μάκης Ιωσηφίδης, ο Δήμαρχος του αδελφοποιημένου Δήμου Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, οι επικεφαλής των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών και φυσικά οι πολίτες του Δήμου Αμυνταίου.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στις 11 Νοεμβρίου με προβολή ντοκιμαντέρ του Χρήστου Σκούρα και στις 2 Δεκεμβρίου με παραδοσιακή και έντεχνη βραδιά με το μουσικό σχήμα ΕΥΦΩΝΟΝ.
Αμύνταιο, 7 Νοεμβρίου 2012
Γραφείο Τύπου
Δήμου Αμυνταίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.