Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Χαιρετισμός Δημάρχου Αμυνταίου σε Συνέδριο στο Νυμφαίο



Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012, διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο Νυμφαίο το συνέδριο με θέμα: «Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Βιώσιμες λύσεις διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Histacape της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG IVC.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Μάκης Ιωσηφίδης πραγματοποίησε χαιρετισμό στο συνέδριο λέγοντας τα εξής:
 «Είναι τιμή για εμάς ως Δημότες του νέου καλλικρατικού Δήμου Αμυνταίου , η φιλοξενία αυτής της συνάντησης στα πλαίσια της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG , στην ιστορική έδρα του Δήμου μας στο μαγευτικό μας  Νυμφαίο.
Ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HistCape όπως όλοι γνωρίζουμε  έχει ως στόχο να προβληθούν ιστορικές πόλεις και χωριά της Δυτικής Μακεδονίας ως τουριστικοί προορισμοί υψηλού πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Η ομάδα έργου στην οποία συμμετέχουν και οι ξένοι εταίροι μας αναλαμβάνει να προωθήσει και να προβάλλει σε ευρωπαϊκό επίπεδο συγκεκριμένες περιοχές ενώ παράλληλα αναζητά νέες πολιτικές για την ανάπτυξή τους.
Τί είναι  όμως η Πολιτιστική Κληρονομιά; Η πολιτιστική κληρονομιά δεν περιορίζεται σε εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν ύλη, όπως είναι τα μνημεία και τα αντικείμενα τα οποία έχουν διατηρηθεί στην πορεία του χρόνου. Η έννοιά της σύμφωνα και με την Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνει ζωντανές εκφράσεις και παραδόσεις αμέτρητων ομάδων και κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, τις οποίες έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους και τις μεταδίδουν στους απογόνους τους, στις περισσότερες περιπτώσεις από στόμα σε στόμα. Η πολιτιστική κληρονομιά επομένως  είναι η κληρονομιά των φυσικών αντικειμένων και των άυλων χαρακτηριστικών μιας ομάδας ή κοινωνίας που κληρονομούνται από τις προηγούμενες γενιές, διατηρούνται στο παρόν και είναι κατοχυρωμένες για το όφελος των μελλοντικών γενεών, αποτελώντας θεμελιώδες στοιχείο της ταυτότητάς τους.Το παράδειγμα λοιπόν του Νυμφαίου είναι ο φωτεινός οδηγός για όλους εμάς που ψάχνουμε βιώσιμες λύσεις διαχείρισης  της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ένας οικισμός με πλούσια ιστορία σπάνια φυσική ομορφιά αλλά σχεδόν εγκαταλελειμμένος από κατοίκους, αναγεννήθηκε μέσα από το διάβα του χρόνου και έγινε ένας από τους ελκυστικότερους πολιτιστικούς προορισμούς σε Ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο. Μέσα σε μια 15ετία μια χούφτα ανθρώπων καταγόμενων από το Νυμφαίο (Νέβεσκα κατά την τοπική Βλάχικη διάλεκτο) με πρωτεργάτη τον Δημοσιογράφο και Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Νικόλαο Μέρτζο σχεδίασαν και αξιοποίησαν αυτά που πολλοί άλλοι δεν μπορούσαν καν να φανταστούν. Οι άνθρωποι αυτοί εκεί που οι άλλοι έβλεπαν μόνο όμορφα ορεινά τοπία διέβλεψαν ότι η προστιθέμενη αξία του χωριού τους θα μπορούσε να γίνει η πλούσια ιστορία του. Το πλεονέκτημα του Νυμφαίου συγκριτικά με άλλα εξίσου όμορφα ορεινά χωριά θα μπορούσε να γίνει η Νίκειος σχολή, η αργυροχρυσοχοΐα που κάποτε ανθούσε στην περιοχή , το βαρύ παρελθόν της κάθε πετρόκτιστης οικίας που θα μας είχε αφηγηθεί αν μπορούσε να μιλήσει και βέβαια η φιλοξενία και το πλατύ χαμόγελο, ίδιον γνώρισμα των ορεσίβιων κατοίκων του.
Όπερ και εγένετο. Αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο πετυχαίνουν χρηματοδοτήσεις τόσο από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία με μεγάλους δωρητές να διαθέτουν σημαντικότατα κονδύλια σε έργα ανάπλασης ιστορικών χώρων – μνημείων του χωριού. Τα πάντα αξιοποιούνται στην κατεύθυνση της ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής και βέβαια όχι σε έργα βιτρίνας όπως ήταν ο τότε κανόνας για πολλές αντίστοιχες Κοινότητες. Διατηρείται κατ’ αρχάς η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του οικισμού και σε δεύτερο χρόνο γίνονται κινήσεις που προσδίδουν το παλαιό κύρος και την χαμένη αίγλη σε κτίρια που κάποτε ήταν σημαίνουσας αξίας για το χωριό και τους ανθρώπους του. Έτσι για παράδειγμα η Νίκειος σχολή ‘αγκαλιάζεται’ από το Αριστοτέλειο και γίνεται ένα πανέμορφο συνεδριακό κέντρο, δημιουργείται μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας ενώ παράλληλα αναπλάθεται σχεδόν ολόκληρο το κέντρο και δημιουργούνται παντού καλντερίμια και λιθόστρωτα μονοπάτια, απαγορεύοντας στα αυτοκίνητα την διέλευση τους κατά μήκος του χωριού.Έτσι ενώ η Νέβεσκα χαρακτηρίζεται ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός  δημιουργείται ο Αρκτούρος από τον Δήμαρχο πλέον Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη κάνοντας τις αρκούδες και τους λύκους που προστατεύονται εκεί έναν ακόμη πόλο έλξης τουριστών. Παράλληλα δραστήριοι επιχειρηματίες με καταγωγή από το χωριό αξιοποιώντας Κοινοτικές Πρωτοβουλίες όπως πχ. το LEADER δημιουργούν ξενώνες υψηλών προδιαγραφών και υπηρεσιών, εστιατόρια , παραδοσιακά καφενεία, ιππικό όμιλο, ενώ τέλος ιδρύεται και ένας γυναικείος συνεταιρισμός που συσκευάζει και πουλάει τοπικά προϊόντα της περιοχής.
Κάπως έτσι το παραμύθι που ακούει στο όνομα Νυμφαίο παίρνει σάρκα και οστά και γίνεται η τουριστική και πολιτιστική  ατμομηχανή της Δυτικής Μακεδονίας και αποτελεί ένα  «ζωντανό» λαογραφικό – πολιτιστικό οικισμό στην Βόρεια Ελλάδα.Σαν επιστέγασμα όλων αυτών ήρθε και η Ευρωπαϊκή βράβευση για το Νυμφαίο ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της U.N.E.S.C.O. διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος., καταξιώνοντας το πλέον και Πανευρωπαϊκά.
Θα μπορούσα να μιλάω αρκετές ώρες για την ιστορική έδρα του Δήμου Αμυνταίου που μας φιλοξενεί. Πιστεύω όμως ότι αρκετά μακρηγόρησα . Εύχομαι στις εργασίες σας γόνιμες συζητήσεις και αποτελέσματα που θα συμβάλουν και αυτά με την σειρά τους στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε τόπου.»
Αμύνταιο, 9 Νοεμβρίου 2012
Γραφείο Τύπου
Δήμου Αμυνταίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.