Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Το Μάρτιο του 2014 θα επαναλειτουργήσει ο Ζωολογικός κήπος Φλώρινας με νένα μορφή



Πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2013 στη BITOLA (ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ) της FYROM,  η δεύτερη συνάντηση της διακρατικής επιτροπής του προγράμματος ZOO INNOVATIVE, που αφορά τους ζωολογικούς κήπους Φλώρινας, Bitola (Μοναστηρίου) και Πρίλεπ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το θέμα της συνάντησης ήταν η αναθεώρηση που πρέπει να γίνει και στη συνέχεια τι πρέπει να γίνει, για να προχωρήσει το πρόγραμμα.
Αποφασίστηκε να οριστούν εθελοντές που θα παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης.
Τον Μάιο θα γίνει η Τρίτη συνάντηση στη Φλώρινα.
Το πρόγραμμα προβλέπει κατασκευές και διαμόρφωση του περιβάλλοντος που θα προσεγγίζει την φυσιολογική ζωή των ζώων και  θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Ε.Ε.
Με το έργο επιδιώκεται να κατασκευαστούν κατάλληλες υποδομές για το διατήρησης της φυσικής , ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Φλώρινας.
Στόχος είναι η ασφαλής και όσο το δυνατόν πιο άνετη χρήση των χώρων από τους επισκέπτες, δίνοντας τους τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά έναν μεγάλο αριθμό πουλιών και ζώων, θάμνων και δέντρων, κατανοώντας καλύτερα την βιοποικιλότητα της περιοχής. Παράλληλα θα υπάρχουν και διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια.
Ο στρατηγικός στόχος του Δήμου Φλώρινας δεν είναι απλά να δημιουργηθεί ένας χώρος φιλοξενίας ζώων και πτηνών αλλά ένας ολοκληρωμένος χώρος με διάφορες δραστηριότητες με τα ζώα, προβάλλοντας ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά της πόλης και της κουλτούρας της. Αυτός είναι και ο σκοπός της ύπαρξης διαφόρων παιχνιδιών που μέσα από την ψυχαγωγία των παιχνιδιών που θα συσχετίζονται με τη φύση και τα ζώα, θα αναδεικνύεται η πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας.
Η επαναλειτουργία του ζωολογικού κήπου σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ είναι πολυδάπανη, γι’ αυτό και χτίζεται πάνω σε νέες βάσεις που θα αποφέρουν έσοδα για τη λειτουργία του. Οι νέες προδιαγραφές προβλέπουν βιωσιμότητα της λειτουργίας του.
Να σημειώσουμε ότι ο ζωολογικός κήπος της Φλώρινας άρχισε να λειτουργεί το 1967 και από τότε αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της πόλης μας.
Σήμερα η διαχείριση και λειτουργία του ζωολογικού κήπου, έκτασης 37.450 στρεμμάτων, ανήκει στο Δήμο Φλώρινας.
Ο Δήμος Φλώρινας, τόνισε ο υπεύθυνος του προγράμματος από πλευράς Δήμου Άρης Αριστείδου, με την απόφαση υλοποίησης του έργου αυτού, συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία και την ανάδειξη του οικοσυστήματος, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής μας. 
Σ’ ότι αφορά την τοπική οικονομία ο κ. Αριστείδου επεσήμανε ότι με την επαναλειτουργία του ζωολογικού κήπου θα προκύψουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ενταγμένες στη συνολική στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν από πλευράς Ελλάδας η Αναπτυξιακή Φλώρινας ΑΝΦΛΩ και ο Δήμος Φλώρινας και από πλευράς FYROM  η αναπτυξιακή Πελαγονίας, ο Δήμος BITOLA (Μοναστηρίου) ο ζωολογικός κήπος BITOLA και ο Δήμος του Πρίλεπ.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2012 και θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες τον Μάρτιο του 2014.
Το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου είναι 1.18.481 ευρώ, εκ των οποίων τα 548.792 ευρώ είναι το ελληνικό κομμάτι και αφορά τον ζωολογικό κήπο της Φλώρινας.
Αναδημοσίευση από: parathrhthsflorina.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.