Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Διαδημοτική επιχείρηση ηλεκτρισμού ΑΕ (ΔΙΑΔΕΗ ΑΕ). Η λύση για την ενέργεια στην πατρίδα μας

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο «Διαδημοτική επιχείρηση ηλεκτρισμού ΑΕ (ΔΙΑΔΕΗ ΑΕ). Η λύση για την ενέργεια στην πατρίδα μας», από το radioflorina.blogspot.com.
ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ (ΔΙΑΔΕΗ ΑΕ) Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ
 -ΙΔΡΥΤΕΣ  ΤΗΣ ΟΙ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ  ΔΗΜΟΙ  ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ +ΔΕΗ
-ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΛΗΘΕΙ  ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΕ
   -ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΛΕΣ  ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΕΣ
   -ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
   -ΝΑ  ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΥΝ  ΟΣΟΙ  ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ
   -ΝΑ ΛΥΘΕΙ  ΤΟ ΘΕΜΑ  ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ
    ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
   -ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ+ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΛΙΓΝΙΤΗ
   -ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ ΣΤΗ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Οι  κ. Υπουργοί και Βουλευτές και Δήμαρχοι  των Ενεργειακών Δήμων,κύριοι  εκπρόσωποι των εργαζομένων ΔΕΗ  κλπ ,κύριοι ιδιώτες,  τι  λένε; 
Δεν είναι ενδιαφέρουσα η πρόταση;
Είναι γεγονός ότι  οι ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες επιτάσσουν διασπορά  της επιχειρηματικής δράσης παραγωγής  ενέργειας και εξόρυξης ενέργειας.
Αυτό, κατά κύριο λόγο, μαζί με  την κρίση  γενικά, οδηγεί σε σκέψεις και σε αποφάσεις  να πουληθούν μονάδες  της ΔΕΗ, κυρίως  θερμοηλεκτρικές, μαζί με τα ορυχεία  λιγνίτη στην περιοχή της  Δυτικής  Μακεδονίας. Είναι όμως απαραίτητο;
Μπορεί οι  Ενεργειακοί  Δήμοι της  Χώρας  να  συστήσουν  Διαδημοτική Επιχείρηση  για την παραγωγή  ή την διαχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο από την ΔΕΗ, όσο και από ιδιώτες  συπράττοντες της νέας επιχείρησης.
Παράλληλο αντικείμενο  η  διαχείρηση όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή  της Δυτικής Μακεδονίας , φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά, μαζί με την αξιοποίηση+διαχείρηση +μεταποίηση  των  υλικών αποβλήτων  και των γαιών  των ορυχείων και των εργοστασίων , μέχρι την τελική αποκατάσταση και εκμετάλλευση των εδαφών εξόρυξης λιγνίτη και των λοιπών μορφών ενέργειας. 
Πλήρης καθετοποίηση και πλήρες εύρος εργασιών.
Ακόμα, η νέα επιχείρηση  μπορεί  να  περιλάβει  και συμμετοχή  της ΤΡΑΙΝΟΣΕ  , με αποκλειστική δυνατότητα  χρήσης και εκμετάλλευσης των γραμμών και των οχημάτων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ  στη Δυτική Μακεδονία ( πλήρης εμπορική και επιβατική χρήση) μαζί με τα λεωφορεία της πρώην ΔΕΗ, φορτηγά ιδιωτών κλπ
Επίσης πλήρης δυνατότητα χρήσης γραμμών και οχημάτων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για εμπορική  χρήση  εντός κι εκτός της χώρας μας .
Το ίδιο μπορεί να γίνει με  σύμπραξη με Ναυτιλιακές Εταιρίες, για μεταφορά λιγνίτη ή  λιθάνθρακα ή πετρελαίου  ή ότι άλλο απαιτηθεί για τους σκοπούς της  νέας ΑΕ.
Το πλήρες ΜΑΝΑGEMENT όμως πρωτίστως θα έχουν οι ενεργειακοί Δήμοι  και δευτερευόντως η ΔΕΗ και οι λοιποί μέτοχοι.
Οι εργαζόμενοι  στις επιμέρους επιχειρήσεις παραμένουν στο πλήρες εργασιακό καθεστώς  των μητρικών επιχειρήσεων, που τώρα  είναι μέτοχοι στη νέα επιχείρηση, οπότε  δεν  δημιουργούνται  εργασιακά ή ασφαλιστικά θέματα, με ρητές προβλέψεις  κάθε θέματος  στο Καταστατικό της νέας ΑΕ.
Τα παραπάνω έργα μπορούν να αναλαμβάνονται , είτε με συμμετοχή στην εταιρία,είτε  με  σύμβαση με την εταιρία ,ως εργολάβοι, είτε ως ομολογιούχοι δανειστές , είτε ως λοιποί συνδεδεμένοι.
Το τελικό προϊόν, το ηλεκτρικό ρεύμα, θα πωλείται  στη ΔΕΗ, με δυνατότητες και λοιπής προβλεπόμενης  παροχής σε είδος (πχ  φθηνό ρεύμα, ως ανταπόδωση  στην περιοχή κλπ)
Η επιχείρηση  μπορεί  να  ξεκινήσει με  την μεταβίβαση  πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, που αντιστοιχούν  στην καρτέλλα παγίων(το ιστορικό -αναπροσαρμοσμένο κόστος )όλων των μονάδων της ΔΕΗ, με αντίστοιχη πρόβλεψη –συμμετοχή στα ίδια κεφάλαια της νέας διαχειριστικής εταιρίας.
Μπορούν να εκδοθούν ομολογιακά  δάνεια από τη νέα επιχείρηση, με ονομαστικές ομολογίες, μετατρέψιμες ή μη , σε μετοχές.
Επίσης, μπορεί να υπάρξει συμμετοχή  VENTUR CAPITAL (Aμοιβαίου κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών) ακόμα και συμπράξεις με ιδιώτες.
Με τη νέα μεγάλη επιχείρηση  οι  Δήμαρχοι και οι Βουλευτές των Ενεργειακών Δήμων  αποκτούν  τη δυνατότητα αυξημένης  συμμετοχής  στην ενεργειακή πολιτική  της χώρας, κοινωνικά και οικονομικά δίκαιο, διότι οι περιοχές τους είναι που  συμμετέχουν , ωφελούνται αλλά πολύ περισσότερο  πλήττονται από την εξάντληση  των πηγών του εδάφους, υπεδάφους, αέρα και υδροφόρου ορίζοντός τους.
                                                                           Με   τιμή 
                                                                   Κων/νος  Χ. Μπομπότας
Διαβάστε περισσότερα στο:
http://radioflorina.blogspot.com/2012/02/blog-post_5619.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.