Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ντόρα Μπακογιάννη: Η τροπολογία στο νόμο για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων είναι ευθέως αντισυνταγματική


Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου για τη ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων κομμάτων.
Η Ντόρα Μπακογιάννη μεταξύ άλλων τόνισε:  «Η τροπολογία στο νόμο για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων είναι ευθέως αντισυνταγματική. Είναι αντισυνταγματική, γιατί με αυτήν καταργούνται υφιστάμενα αστικά δικαιώματα, που εν προκειμένω είναι τα δικαιώματα των Τραπεζών, στις οποίες έχει εκχωρηθεί η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, τρίτο τρίμηνο του 2011 και πρώτο τρίμηνο του 2012, ως εγγύηση της δανειοδότησης των κομμάτων.
Η αντισυνταγματικότητα αυτή στηρίζεται στο άρθρο 2 του Συντάγματος που προστατεύει την αξία και κατ’ επέκταση την προσωπικότητα του ανθρώπου, από το άρθρο 1 του πρόσφατου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, με το οποίο προστατεύεται ειδικά η περιουσία, της οποίας επιτρέπεται η στέρηση μόνο για δημόσια ωφέλεια και με καταβολή αποζημιώσεως.
Έτσι εκτός από το δικαίωμα όποιου έχει έννομο συμφέρον να προσβάλει την Υπουργική Απόφαση που θα χορηγήσει τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση απευθείας στα κόμματα, αγνοώντας την εκχώρηση της στις Τράπεζες που είναι οι δικαιούχοι, υφίσταται ευθεία υποχρέωση των διοικούντων τις Τράπεζες που έχουν χορηγήσει τα δάνεια να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής που φαλκιδεύει τα δικαιώματα τους και με ασφαλιστικά μέτρα να ζητήσουν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να απαγορεύσει άμεσα την εκταμίευση της επιχορήγησης.
Διαφορετικά, οι διοικούντες τις Τράπεζες αυτές, διαπράττουν απιστία σε βάρος της Τράπεζας που διοικούν, η οποία λόγω ποσού είναι σε βαθμό κακουργήματος και διώκεται αυτεπάγγελτα. Η τροπολογία που κάνει νομότυπη τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, γιατί παραβιάζει κατά τρόπο κατάφωρο τις αρχές της δημοκρατικής ισονομίας και ισότητας».
Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης τύπου.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλημέρα σας. Σας ευχαριστούμε που ήρθατε γι' αυτή τη συνέντευξη Τύπου. Θα ξεκινήσουμε με μια εισήγηση της Προέδρου.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλή βδομάδα. Την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και ο προεκλογικός παραλογισμός από όλες τις πλευρές θεριεύει, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας πλειοδότησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε σε εκβιαστικά διλήμματα προς τον ελληνικό λαό, προσπαθώντας να πείσουν ότι δεν θέλουν και δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους.
Για μια ακόμα φορά ο λόγος τους είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις πράξεις τους. Δεν θέλουν και δεν μπορούν να συνεργαστούν για να προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βαθιές αλλαγές, που θίγουν τους κομματικούς τους στρατούς. Θέλουν όμως και μπορούν να συνεργαστούν για να ψηφίσουν τροπολογίες ντροπής, όπως αυτή που συζητείται σήμερα και αφορά τις ρυθμίσεις των δανείων και τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων.
Η τροπολογία που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας είναι προκλητική και απαράδεκτη.
Όχι μόνο γιατί ξεδιάντροπα την ώρα που αρνούνται να συζητήσουν σοβαρά το θέμα των δανείων στον ιδιωτικό τομέα προχωρούν σε χαριστικές ρυθμίσεις για τα υπερδανεισμένα κόμματα τους, αλλά κυρίως γιατί ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς προωθούν μια ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στα κόμματα να ανοίξουν το συρτάρι του δημόσιο Ταμείου και να πάρουν όσα χρήματα χρειάζονται για τις εκλογές.
Φαίνεται ότι χρειάζονται 30 εκ. € και τόσα παίρνουν. Όσα είναι η 4η δόση της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης του 2011 και η πρώτη και δεύτερη δόση της χρηματοδότησης του 2012.
Η τροπολογία που θέλουν να ψηφίσουν σήμερα οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, παίρνουν όμως χρήματα που δεν δικαιούνται. Διότι με τα δάνεια που έχουν συνάψει τα περασμένα χρόνια, τα οποία ξεπερνούν τα 250 εκ. €, έχουν εκχωρήσει τη χρηματοδότηση του 2011 και του 2012 ως εγγύηση προς τις Τράπεζες που τυγχάνει να είναι κρατικές.
Με τη ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία προβλέπει εκ των υστέρων το «ακατάσχετο» των συγκεκριμένων δανείων, για να μπορέσουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία να κάνουν εκλογές, παίρνουν τώρα 30 εκ. €, τα οποία είχαν προεισπράξει και τα έχουν ήδη ξοδέψει.
Μόνο τα δυο μεγάλα κόμματα χρωστούν στην Αγροτική Τράπεζα πάνω από 200 εκ. €. Με την τροπολογία - σκάνδαλο που επιδιώκουν να ψηφίσουν, η Αγροτική Τράπεζα στην οποία έχουν εκχωρήσει τις συγκεκριμένες επιχορηγήσεις έναντι των οφειλών τους και των δανείων που έχουν πάρει, θα χάσει άμεσα από 15 εκ. €, τα οποία βεβαίως θα κληθούν να πληρώσουν με υψηλότερα επιτόκια αλλά και με κατασχέσεις οι Έλληνες αγρότες.
Η τροπολογία στο νόμο για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων είναι ευθέως αντισυνταγματική. Κι αυτό έχει κριθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με επανειλημμένες αποφάσεις του.
Είναι αντισυνταγματική, γιατί με αυτήν καταργούνται υφιστάμενα αστικά δικαιώματα, που εν προκειμένω είναι τα δικαιώματα των Τραπεζών, στις οποίες έχει εκχωρηθεί η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, τρίτο τρίμηνο του 2011 και πρώτο τρίμηνο του 2012, ως εγγύηση της δανειοδότησης των κομμάτων.
Η αντισυνταγματικότητα αυτή στηρίζεται στο άρθρο 2 του Συντάγματος που προστατεύει την αξία και κατ’ επέκταση την προσωπικότητα του ανθρώπου, από το άρθρο 1 του πρόσφατου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, με το οποίο προστατεύεται ειδικά η περιουσία, της οποίας επιτρέπεται η στέρηση μόνο για δημόσια ωφέλεια και με καταβολή αποζημιώσεως.
Έτσι εκτός από το δικαίωμα όποιου έχει έννομο συμφέρον να προσβάλει την Υπουργική Απόφαση που θα χορηγήσει τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση απευθείας στα κόμματα, αγνοώντας την εκχώρηση της στις Τράπεζες που είναι οι δικαιούχοι, υφίσταται ευθεία υποχρέωση των διοικούντων τις Τράπεζες που έχουν χορηγήσει τα δάνεια να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής που φαλκιδεύει τα δικαιώματα τους και με ασφαλιστικά μέτρα να ζητήσουν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να απαγορεύσει άμεσα την εκταμίευση της επιχορήγησης.
Διαφορετικά, οι διοικούντες τις Τράπεζες αυτές, διαπράττουν απιστία σε βάρος της Τράπεζας που διοικούν, η οποία λόγω ποσού είναι σε βαθμό κακουργήματος και διώκεται αυτεπάγγελτα. Η τροπολογία που κάνει νομότυπη τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, γιατί παραβιάζει κατά τρόπο κατάφωρο τις αρχές της δημοκρατικής ισονομίας και ισότητας.
Η «Δημοκρατική Συμμαχία» καλεί τον Πρωθυπουργό τον .κ Παπαδήμο, να δώσει τώρα εντολή να ανακληθεί και να μη προχωρήσει η ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή. Αν παρά ταύτα αυτή ψηφιστεί τυχόν από τους βουλευτές των δυο κομμάτων -και εδώ θέλω να είμαι ξεκάθαρη, εδώ υπάρχει ατομική ευθύνη πλέον του κάθε βουλευτού ο οποίος θα ψηφίσει- θα επιδιώξουμε με κάθε νόμιμο τρόπο να ακυρώσουμε στην πράξη τις διοικητικές πράξεις που θα παραχθούν από αυτήν.
Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία που συγκυβερνούν, αρνούνται να βρουν λύσεις για τις υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες, που φτάνουν πλέον τα 7 δις € ή να δουν με ρεαλισμό τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα τώρα που αποφασίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Αποδεικνύεται τελικά πως το δόγμα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, είναι πως λεφτά υπάρχουν μόνο για τα κομματικά ταμεία, διευρύνοντας έτσι το έλλειμμα εμπιστοσύνης πολίτη και πολιτικής.
Κυρίως όμως καταρρακώνουν ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία και την φερεγγυότητα του πολιτικού συστήματος της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και πυροδοτούν την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών, προικοδοτώντας ακραίες φωνές.
Με την προκλητική και σκανδαλώδη ρύθμιση, η αναξιοπιστία της πολιτικής και των κομμάτων εκτινάσσεται και το μόνο που πετυχαίνει είναι να προκαλεί τον ελληνικό λαό, που εκτός όλων θα κληθεί να πληρώσει και τα χρέη των κομμάτων που τον έφεραν μέχρι εδώ.
Εμείς προτείναμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο βαθιών αλλαγών και ριζικών μεταρρυθμίσεων στο θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων και των πολιτικών. Αλλαγές συνολικές και όχι κερδοσκοπικές, όπως αυτές που προωθεί η σημερινή τροπολογία.
Πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση αυτή είναι κρίσιμες για να υπάρξει διαφάνεια και καθαρή λειτουργία στο πολιτικό σύστημα. Προτείνουμε και ενόψει των εκλογών καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν σαφή και συγκεκριμένη θέση για τις προτάσεις αυτές.
Μείωση κατά 50% στις πολιτικές δαπάνες της χώρας. Αποζημιώσεις βουλευτών, πολιτικές συντάξεις, κόστος λειτουργίας Κοινοβουλίου, κρατική ραδιοτηλεόραση κλπ., με όφελος 360 εκ. το χρόνο. Μείωση των βουλευτών από 300 σε 200. Θυμίζω ότι το Σύνταγμα το επιτρέπει. Όπου σύμφωνα με την πρόταση νόμου που κατέθεσε η «Δημοκρατική Συμμαχία» στη Βουλή, υπάρχει ετήσια περικοπή δαπανών τουλάχιστον 11 εκ. €.
Μείωση της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα κατά 50%. Απόρριψη κάθε χαριστικής ρύθμισης των υφιστάμενων δανείων όλων των κομμάτων και απαγόρευση από το τραπεζικό σύστημα δανεισμού μέσω της εκχώρησης μελλοντικών επιδοτήσεων. Πλήρης κατάργηση της έκτακτης εκλογικής χρηματοδότησης και των ειδικών χρηματοδοτήσεων για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς.
Ονομαστικοποίηση και δημοσιοποίηση όλων και χωρίς καμία εξαίρεση των εσόδων και εξόδων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς πλασματικούς περιορισμούς που οδηγούν στην καταστρατήγηση και την αδιαφάνεια. Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας του άρθρου 86 του Συντάγματος «Περί ευθύνης Υπουργών». Αυτό βεβαίως πρέπει να γίνει με το Σύνταγμα. Τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να λογοδοτούν στην τακτική δικαιοσύνη όπως όλοι οι πολίτες.
Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας. Και αυτή πρέπει να γίνει από το Σύνταγμα αλλά η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας αντί να λέγεται απ’ τα κόμματα θα έπρεπε να το αποδεικνύουν στην πράξη, όπως το κάνει η Δημοκρατική Συμμαχία που ψηφίζει κάθε φορά υπέρ της άρσης της ασυλίας, ακόμα και για δικούς της βουλευτές, πράγμα το οποίο το έχουμε αποδείξει στη Βουλή.
Κάθε πολιτικό πρόσωπο καταθέτει την πρώτη δήλωση περιουσιακών στοιχείων όταν ανέλαβε δημόσια αξιώματα και το τελευταίο πόθεν έσχες προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες ποιες περιουσιακές μεταβολές υπήρξαν για τον κάθε ένα στο διάστημα της πολιτικής παρουσίας του.
Κυρίες και κύριοι, η χώρα βαδίζει σε εκλογές. Έχει να διαλέξει ανάμεσα σε επτά κόμματα που υμνούν τον λαϊκισμό, επενδύοντας στη λογική της καταστροφής και της σύγκρουσης με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Απ’ την άλλη μεριά υπάρχουν δύο παλαιοκομματικές άτολμες και αδύναμες λογικές που εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, αυτοί που την συγκυβερνούν σήμερα. Φωνή σοβαρότητας, μελετημένων προτάσεων, κύρους, σεβασμού στην Ευρώπη, κυρίες και κύριοι, σήμερα είναι η Δημοκρατική Συμμαχία.
Είναι η μοναδική πρόταση μέλλοντος και απασχόλησης για τα εκατομμύρια των ανέργων χάρις στην πρόταση που καταθέσαμε με την ατζέντα 2020 σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ατζέντα που έχει γίνει αποδεκτή από το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα και από μεγάλο αριθμό επιτρόπων, που είναι η μόνη πρόταση που έχει κατατεθεί σήμερα για την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση. Μετρημένη, κοστολογημένη, ευρωπαϊκή. Που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας με τα εξειδικευμένα ταμεία που έχουμε προτείνει μέχρι σήμερα.
Δεν το λέω με κανενός είδους αλαζονεία. Αν θέλετε να είμαι ειλικρινής λυπούμαι γι’ αυτό, αλλά σήμερα υπάρχει ο τρίτος δρόμος της ευρωπαϊκής ευθύνης. Υπάρχει ο δρόμος τον οποίον έχει δείξει η Δημοκρατική Συμμαχία. Δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε τον κόσμο στην απελπισία του, στην οργή του. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ξανά.
Εγώ πιστεύω στην Ελλάδα της δημιουργίας, εγώ πιστεύω στους Έλληνες πολίτες, εγώ πιστεύω ότι απ’ αυτή την κρίση μπορούμε να βγούμε, αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο και χωρίς ποτέ, μα ποτέ, να διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. Σας ευχαριστώ πολύ και είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.
κα ΖΟΡΜΠΑ: Εξαρχής ασκήσατε δριμεία κριτική στην χρηματοδότηση των κομμάτων δεδομένης της προείσπραξης που έχουν κάνει γι’ αυτό το ποσό που ζητούν. Ήθελα να ρωτήσω όμως εν όψει εκλογών αυτή τη στιγμή ποια είναι η αντιπρόταση της Συμμαχίας για τώρα, για τα χρήματα που δικαιούνται ή δεν δικαιούνται να πάρουν. Να μην πάρουν τίποτα; Να πάρουν το 50% όπως είναι η πρότασή σας για το επέκεινα;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κυρία Ζορμπά, η Δημοκρατική Συμμαχία έχει από την πρώτη στιγμή πει ότι οι Νόμοι πρέπει να ισχύουν σε αυτή τη χώρα. Οι Νόμοι ισχύουν για όλους. Δεν εξαιρούνται τα κόμματα. Όταν λοιπόν τα κόμματα έχουν δεσμεύσει προκαταβολικώς τις χρηματοδοτήσεις τους στις τράπεζες, δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν σήμερα έκτακτα λεπτά. Είναι πάρα πολύ απλό. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να είναι νόμιμοι, δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να κάνουν θυσίες, δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να πληρώνουνε χαράτσια και τα δύο κόμματα να είναι οι μόνοι δύο οργανισμοί στην Ελλάδα οι οποίοι εισπράττουν από τα ανύπαρκτα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.
κα ΖΟΡΜΠΑ: Και κάτι ακόμα επ’ αυτού. Ο κ. Σαχινίδης δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ρύθμιση των ιδιωτικών δανείων. Ήθελα να σας ρωτήσω ένα σχόλιο για τον κατηγορηματικό τρόπο που το έχει θέσει.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Από ό,τι καταλαβαίνω ο κ. Σαχινίδης δεν έχει αντίρρηση για το κομματικό κούρεμα και για την κομματική ρύθμιση, αλλά διαφωνεί με την ρύθμιση των δανείων των ιδιωτών. Η πρόταση που έχει καταθέσει η Δημοκρατική Συμμαχία είναι  πολύ σοβαρή και εμπεριστατωμένη.
Είναι πρόταση η οποία θα κρατήσει ενήμερα τα δάνεια αλλά δεν θα οδηγήσει σε επισφάλειες των τραπεζών, αλλά θα επιτρέψει στον δανειολήπτη να μπορεί να συμμετέχει στην αποπληρωμή του δανείου του με την πραγματική οικονομική του κατάσταση τη σημερινή και όχι την κατάσταση την οικονομική που βρισκόταν όταν πήρε το δάνειο, που ήταν μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα.
Θα έλεγα λοιπόν ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα και προς εμάς τους ίδιους και προς τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό επιμένω σήμερα ότι αυτό που γίνεται είναι σκάνδαλο, είναι πρωτοφανές σκάνδαλο, διότι αυτό θα οδηγήσει ακόμα περισσότερο τον ελληνικό λαό στην πεποίθηση ότι τα κόμματα κοιτάζουν τους εαυτούς τους, ότι οι πολιτικοί κοιτάζουν τους εαυτούς τους την πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Το λόγο έχει ο κ. Βλάχος.
κ. ΒΛΑΧΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη, όσο σκάνδαλο είναι αυτό το οποίο καταγγέλλετε, άλλο τόσο ήτανε και το σκάνδαλο το οποίο είχε υπάρξει όταν εσείς ήσασταν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή να δεσμευθούν τα χρήματα τα οποία θα δοθούν από την κρατική επιχορήγηση στα κόμματα προκειμένου να πάρουν δάνειο. Τότε ήσασταν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και παίρνατε προκαταβολή τα χρήματα τα οποία θα πάρετε αργότερα, αν υπάρχουν αυτά τα κόμματα αργότερα. Θέλω μια απάντηση σε αυτό και θέλω και κάτι ακόμη να ρωτήσω.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με πολύ μεγάλη άνεση μπορώ να συμφωνήσω ότι όλη η πολιτική αυτή ήτανε τελείως λανθασμένη, κ. Βλάχο, εσείς όμως επειδή δεν είστε χθεσινός και παρακολουθείτε εδώ και χρόνια τη Νέα Δημοκρατία θα έχετε παρακολουθήσει προτάσεις μου σε όλα τα Συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περί της χρηματοδότησης που δεν απέχουν απ’ αυτές που έχω καταθέσει σήμερα.
κ. ΒΛΑΧΟΣ: Να ρωτήσω κάτι ακόμη; Μου κάνει τρομερή εντύπωση γιατί βλέπετε την ελληνική κοινωνία να βράζει και κάνετε προτάσεις για ρυθμίσεις δανείων ιδιωτών οι οποίες εξυπηρετούν τις τράπεζες και αναφέρομαι στην πρόταση που κάνατε και εσείς πριν από λίγο. Όταν ο άνθρωπος είναι άνεργος πώς θα ρυθμιστεί ανάλογα με το εισόδημά του να αποπληρώνει τα δάνειά του τα οποία ενδεχομένως θα πάρουνε τέτοια επιμήκυνση που ο ίδιος θα έχει πεθάνει και τα παιδιά του θα χρεωθούν για ένα δάνειο του πατέρα τους και αν μπορούν να το αποπληρώσουνε; Αυτή είναι η ρύθμιση που συμφέρει τις τράπεζες, διότι οποιαδήποτε επιμήκυνση, κα Μπακογιάννη, ουσιαστικά είναι τόκοι επί τόκων συνεχώς. 
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρώτα απ’ όλα δεν νομίζω πως μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε την πρότασή μας. Μπείτε λοιπόν στον κόπο να διαβάσετε την πρότασή μας.
κ. ΒΛΑΧΟΣ: Άκουσα αυτό που είπατε προηγουμένως. 
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η Δημοκρατική Συμμαχία δεν πρόκειται ποτέ να μπει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη λογική του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Ποτέ. Και δεν θα το κάνουμε διότι τιμούμε αυτό τον λαό και δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας την παραμικρή κουβέντα η οποία θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για την αυριανή ημέρα.
Αλλά η αυριανή μέρα χρειάζεται ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο να μπορεί να λειτουργήσει, αυτή είναι η βασική αρχή, διότι χωρίς τραπεζικό σύστημα καμία οικονομία δεν μπορεί να μπει σε λογική ανάκαμψης, χρειάζεται όμως και ρύθμιση για τον δανειολήπτη.
Ήμασταν οι πρώτοι που το ’παμε, εκείνη την εποχή μας έγινε σκληρή κριτική, το είπαμε όμως μελετημένα. Οι άλλες προτάσεις που μιλάνε για άλλα πράγματα εμάς δεν μας εκφράζουνε διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι αέρας φρέσκος προεκλογικός.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ο κ. Αρμένης έχει το λόγο.
κ. ΑΡΜΕΝΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, είδα δύο φορές το τελευταίο διάστημα τον κ. Φέρχοφσταντ να έρχεται στην Ελλάδα, είδα και το πρόγραμμα, τις προτάσεις που καταθέσατε, όμως ξέρετε οι νέοι στην Ελλάδα δεν μπορούν να πειστούν. Αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις προτάσεις με δυσπιστία γιατί γνωρίζουν ότι ο δρόμος που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολος και ανηφορικός. Δεν έχουν ελπίδα και κοιτάνε πώς θα φύγουν στο εξωτερικό. Τι απάντηση τους δίνετε;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καταρχήν να πω ότι είμαστε το μόνο κόμμα του οποίου η ευρωπαϊκή ομάδα ήρθε, στήριξε και δίνει μάχη μέσα στην Ευρώπη για τις δικές μας ιδέες και τις δικές μας προτάσεις. Όταν λοιπόν ακούτε από άλλα κόμματα ότι θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, εμείς εδώ και έξι μήνες που δουλεύουμε αυτή την πρόταση καταφέραμε να πείσουμε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Ευρώπη και να δώσει μαζί με μας την μάχη πλέον της ανάπτυξης, κόντρα στα μέτρα που έχουν υφεσιακή λογική.
Επαναλαμβάνω λοιπόν, η πρόταση είναι όχι μείωση μισθών και συντάξεων. Γιατί; Διότι περίτρανα αποδεικνύεται ότι εκεί που υπάρχει εξευτελιστικό μεροκάματο, όπως π.χ. στη Βουλγαρία, δεν πήγαν επενδύσεις. Άρα το πρόβλημα δεν είναι το μισθολογικό κόστος, το πρόβλημα είναι η τεράστια γραφειοκρατία, τα αντικίνητρα στην ελληνική επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα το φορολογικό πλαίσιο το οποίο άλλαζε κάθε μήνα τα τελευταία δύο χρόνια.
Άρα αυτό το οποίο προτείνουμε εμείς είναι 20% για το ονομαζόμενο Flat Tax, προτείνουμε σταθερό φορολογικό πλαίσιο για μία πενταετία με την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνουμε άμεση κατάργηση των αντικινήτρων για την επιχειρηματικότητα, τα οποία ουσιαστικά υπάρχουν για να ζει και να βασιλεύει η ελληνική γραφειοκρατία.
Προτείνουμε συγκεκριμένο ταμείο το οποίο θα μπορεί να μαζέψει από διαφορετικές πηγές τις οποίες έχουμε αναφέρει μία χρηματοδότηση για την επόμενη πενταετία 80 δισεκατομμυρίων ευρώ που προόρισε να έρθουν στην Ελλάδα και τα οποία δια του ταμείου αυτού δεν θα μπορούν πλέον να επιστρέφουν όπως το ΕΣΠΑ πίσω, διότι απλώς το κράτος είναι ανίκανο να τα χρησιμοποιήσει, αλλά θα δίνονται απευθείας σε ιδιωτικές επενδύσεις.
Ιδιωτικές επενδύσεις ίσον νέες θέσεις εργασίας. Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις νέες θέσεις εργασίας δεν θα έχουμε. Άρα όλο το μέλημα για τη Δημοκρατική Συμμαχία είναι να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Και εδώ καταθέσαμε τη μοναδική μέχρι στιγμής πρόταση, εύχομαι πραγματικά και τα υπόλοιπα κόμματα να καταθέσουνε τέτοιες προτάσεις, εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, να τις δούμε, να τις συζητήσουμε. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αυτή είναι όμως η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Είναι κοστολογημένη, είναι ρεαλιστική και είναι ευρωπαϊκή.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Η κα Τασούλη.
κα ΤΑΣΟΥΛΗ: Κυρία Πρόεδρε, παρά τις προτάσεις σας, τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις σας, οι δημοσκοπήσεις και το τελευταίο τριήμερο σας δίνουν ποσοστά στα όρια της εισόδου στη Βουλή. Πού αποδίδετε αυτά λοιπόν τα χαμηλά ποσοστά; Ότι ο κόσμος δεν συμμερίζεται τις απόψεις σας;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρώτα απ’ όλα δεν εμπιστεύομαι καμία δημοσκόπηση πλέον. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταγράψεις αυτή τη στιγμή την ελληνική κοινωνία. Αυτό είχε φανεί ήδη από  τις περιφερειακές εκλογές, όπου τα πράγματα ήταν πολύ πιο καλά σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας και θυμάμαι τότε συγκεκριμένη δημοσκόπηση για την περιφερειακή εκλογή στην Κρήτη όπου μας έδωσε 5,2% και πήραμε τελικά 17,9%. Και σας λέω συγκεκριμένη εταιρεία, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να δείξω την αδυναμία πλέον να καταγράψουμε τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία.
Εγώ κυρίες και κύριοι πιστεύω ότι τον τρίτο ευρωπαϊκό δρόμο που προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία θα τον υπερψηφίσει πολύς κόσμος και τον καλώ να το κάνει. Όποιος ψηφοφόρος θέλει να μείνει η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, να υπάρχει μία ισχυρή ευρωπαϊκή φωνή μέσα στη Βουλή, αλλά χωρίς τα βαρίδια των δύο κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, έχει επιλογή σήμερα και η επιλογή του είναι η Δημοκρατική Συμμαχία. 
Τα υπόλοιπα επτά κόμματα, διεκδικούν τον ταχύτερο δρόμο προς την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη και μην έχετε αυταπάτες γι΄ αυτό.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ο κ. Πολύμερος έχει το λόγο.
κ. ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Θα συμφωνήσω μαζί σας σε αυτό που είπατε για τη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό και πάνω σε αυτό θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Εάν η Βουλή αύριο, με σας μέσα, είναι 9κομματική ή 10κομματική και υπάρχει αυτή η διάσπαση κομμάτων μέσα στη Βουλή, είστε αποφασισμένη να συνεργαστείτε προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση; Και θέλω μια ξεκάθαρη απάντηση και σε αυτό και στο δεύτερο ερώτημά μου, ποιο είναι πραγματικά το διακύβευμα αυτών των εκλογών;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το διακύβευμα των εκλογών είναι η ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας μας, είναι η ευρωπαϊκή μας παρουσία ή η ευρωπαϊκή μας απουσία. Ο ελληνικός λαός δε ρωτήθηκε ποτέ εάν πραγματικά ήθελε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σοφά τότε επέλεξε να βάλει την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, χωρίς να κάνει το δημοψήφισμα που του ζητούσαν τότε, διότι δεν ξέραμε τι αποτέλεσμα θα έβγαζε αυτό το δημοψήφισμα.
Σήμερα εμμέσως πλην σαφώς ερωτάται ο ελληνικός λαός και γι΄ αυτό είναι τόσο πολύ κρίσιμες οι εκλογές και εκεί κάνοντας την καταγραφή βλέπω αυτό το οποίο σας λέω, επτά κόμματα που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, γιατί μην έχετε καμία αμφιβολία γι΄ αυτό είτε είναι κόμματα της άκρας Δεξιάς είτε είναι κόμματα της Αριστεράς, είτε είναι κόμματα χωρίς ταυτότητα, όλα αυτά διεκδικούν τον τρόπο με τον οποίον η Ελλάδα θα ξαναεπιστρέψει στη δραχμή, ασχέτως αν το λένε δημόσια ή το παραδέχονται.
Και από την άλλη μεριά υπάρχουν τρία κόμματα, τα οποία μιλούν περί ευρωπαϊκής πορείας, εκ των οποίων ένα μόνο είναι αποφασισμένο να συγκρουσθεί με τον παλιό κακό εαυτό των κομμάτων.
κ. ΒΛΑΧΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Είστε υπέρ του δημοψηφίσματος;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, βεβαίως. Τώρα κ. Βλάχο το πρώτο κόμμα το οποίο βγήκε και ανέδειξε τους κινδύνους ενός δημοψηφίσματος, αυτή τη λαμπρή ιδέα την οποία είχε ο κ. Παπανδρέου, ήταν η Δημοκρατική Συμμαχία. Με 24 ώρες καθυστέρηση βγήκαν τα υπόλοιπα κόμματα, διότι εμείς καταλάβαμε γρήγορα τι σημαίνει αυτό και τι κινδύνους ενέχει.
Όταν έχεις λοιπόν ένα οργισμένο λαό, όταν έχεις ένα πληγωμένο λαό, όταν έχεις ένα λαό ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας σήμερα, οφείλεις ως Πολιτική Ηγεσία να του δείξεις το δρόμο εξόδου από την κρίση και να μην παίζεις πάνω στα συναισθήματά του και να προσπαθείς να επενδύσεις πάνω στο θυμικό του, διότι δε θέλω να θυμίσω ιστορικά προηγούμενα αλλά όποτε αυτό έγινε, η Ελλάδα οδηγήθηκε στην καταστροφή.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ο κ. Bαγιάνος έχει το λόγο.
κ. ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Εγώ να ρωτήσω κατ΄ αρχάς για το ένα ζήτημα που θέσατε για τη χρηματοδότηση, μιλήσατε για ατομική ευθύνη κάθε Βουλευτή αλλά και των Διοικήσεων των τραπεζών. Σημαίνει πως μπορεί αύριο, εάν ψηφίσετε τροπολογία, ακόμα και εσείς ως κόμμα να προσφύγετε στη δικαιοσύνη;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως, όχι μπορεί, θα προσφύγουμε, θα κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα, υπάρχει πραγματική ευθύνη των Διοικήσεων των τραπεζών. Αλλά είπα και στους βουλευτές συναδέλφους μου ότι μην αμφιβάλλετε καθόλου, ότι θα υπάρχουν βιντεάκια στο you tube ποιοι είναι αυτοί οι βουλευτές οι οποίοι ψηφίσανε να ρυθμιστούν τα χρέη των κομμάτων τους και όχι τα χρέη για την οποιαδήποτε εν πάση περιπτώσει κοινωνική ομάδα που σήμερα βάλλεται.
κ. ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Να ρωτήσω και κάτι δεύτερο, σε σχέση με το τελευταίο που αναφέρατε, για το διακύβευμα των εκλογών. Δηλαδή συμφωνείτε με τη χθεσινή αναφορά του κ. Βενιζέλου και την προχθεσινή του κ. Σαμαρά, πως ή Ευρώπη ή χάος;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σε αυτό βεβαίως και συμφωνώ. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να συμφωνήσω και μάλιστα επειδή δεν απήντησα και στην προηγούμενη ερώτηση να την προσθέσω, υπάρχει διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι.
Και δυστυχώς οι εκλογές γίνονται σε μία στιγμή που ο κάθε Έλληνας πολίτης νοιώθει τρομακτική ανασφάλεια και τρομακτικό θυμό. Αυτό που πρέπει όμως να επικρατήσει είναι η λογική και αυτό είναι πραγματικά μία διαπίστωση την οποία με όση δύναμη έχει η φωνή μου θέλω να τη μεταφέρω.
Και στην ερώτηση του κ. Πολύμερου, βεβαίως θα συνεργαστώ κ. Πολύμερε, βεβαίως θα συνεργαστώ, ποτέ δεν έχω κρύψει, είχα πει στον κ. Χατζηνικολάου ότι και με το διάολο θα συνεργαζόμουν για το καλό της πατρίδας μου. Και το εννοώ, αυτό κάνει η Δημοκρατική Συμμαχία. Εσείς γιατί πιστεύετε ότι εμείς διαλέξαμε το δρόμο της ευθύνης, το δρόμο της αλήθειας, το δρόμο του ρεαλισμού; Δεν ξέραμε να κάνουμε λαϊκισμό κι εμείς; Ξέραμε. Δεν ξέραμε να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια κι εμείς; Ξέραμε. Αλλά θα ήταν ολέθριο για τη χώρα.
Η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από υπευθυνότητα και αλήθεια και αν υπάρχει πάντως ένα κόμμα που δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ασυνέπεια, νομίζω ότι αυτό μπορείτε να μας αναγνωρίσετε ότι είναι η Δημοκρατική Συμμαχία.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Η κα Ζορμπά έχει το λόγο.
κα ΖΟΡΜΠΑ: Θέλω να περάσουμε στο μείζον ζήτημα των ημερών, της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην ΠΝΟ και την Κυβέρνηση. Χθες το βράδυ στο μίνι Υπουργικό που συγκλήθηκε η κα Διαμαντοπούλου ουσιαστικά πρότεινε την επιστράτευση, εάν επιμείνουν οι ναυτεργάτες στην απεργία και επιφυλάξεις σοβαρότατες εξέφρασε ο κ. Χρυσοχοΐδης υπενθυμίζοντας το αιματοκύλισμα του 2003. Ποια είναι η δική σας θέση;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η δική μου θέση είναι ότι καμία συνδικαλιστική ομάδα δεν μπορεί διεκδικώντας τα όποια δίκαια αιτήματά της, που δεν είναι και όλα δίκαια αλλά εν πάση περιπτώσει πολλά είναι δίκαια όπως το θέμα του Οίκου του Ναύτου, να προχωρεί στο να εξοντώσει τον ελληνικό τουρισμό σήμερα και ταυτόχρονα να εξοντώσει και τους αγρότες οι οποίοι δε θα μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στις αγορές.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα είναι στα όρια της καταστροφής, δεν μπορεί τις λίγες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας όπου ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα εισόδημα να τις τινάξει στον αέρα η οποιαδήποτε ΠΝΟ και επιτρέψτε μου να πω με καθαρά κομματικά κριτήρια, με καθαρά προεκλογικά κριτήρια.
Διότι η κουβέντα η οποία ακούστηκε από τους εκπροσώπους της ΠΝΟ που εκπροσωπούν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος είναι απαράδεκτες. Ποιος είναι αυτός ο οποίος μπορεί σήμερα με δηλώσεις του να τινάξει στον αέρα και τον καλοκαιρινό τουρισμό, έχοντας ήδη κάνει τεράστια ζημιά  στον τουρισμό του Πάσχα;  Έρχομαι από την Κρήτη και σας διαβεβαιώ ότι είναι η δεύτερη φορά όπου οι Κρήτες αγρότες βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας. Χάσανε πέρσι τις αγορές, εάν τις χάσουν και φέτος δε θα έχουν χρήματα ούτε για να σπείρουν, έτσι όπως η Αγροτική Τράπεζα δεν έχει δώσει ούτε μία διευκόλυνση στους αγρότες για να μπορέσουν να αγοράσουν σπόρους για να μπορέσουν να σπείρουν, αλλά δίνουν στα κόμματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλώσατε ανοιχτή σε συνεργασίες, ούτως ή άλλως η Συμμαχία όπως έχετε πει πολλές φορές είναι καταλύτης συμμαχιών εντός της Βουλής, θέλω να ρωτήσω όμως μετά τις εκλογές αν το κόμμα σας είναι στη Βουλή θα κληθείτε να συνεργαστείτε με τα δύο μοναδικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα, τα οποία εγκαλείτε εδώ και ενάμισι χρόνο για παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εκτός των προγραμματικών συμφωνιών που θα γίνουν σε πολιτικό επίπεδο, έχετε συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές, προκειμένου να συνεργαστείτε με αυτά τα δύο κόμματα ή με ένα από τα δύο;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς πιστεύουμε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι καταλύτης αλλαγών, ακριβώς διότι μέσα στην προγραμματική συμφωνία θα είναι και η αλλαγή της κομματικής λογικής, της κομματοκρατίας, την οποία όλοι την υπηρετήσαμε και πιστεύω ότι όλοι έχουμε αντιληφθεί πόσο λάθος κάναμε. Άρα υπάρχουν κόκκινες γραμμές, οι οποίες θα κατατεθούν και είμαστε και το μόνο κόμμα το οποίο τις κατέθεσε, στην προγραμματική μας παρουσίαση.
Χρειάζεται η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα. Με παλιές λογικές, με βαθιές κομματικές αντιλήψεις είτε μπλε είτε πράσινες, η Ελλάδα δε θα πάει μπροστά. Είναι η ώρα των συνεργασιών, είναι η ώρα των συμμαχιών, αλλά είναι η ώρα των συμμαχιών πάνω σε σωστή και εκσυγχρονιστική βάση.
κ. ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή βλέπετε κι εσείς ότι υπάρχει μία μάχη «Ευρώπη ή χάος», ποιο είναι το όριο που θεωρείτε ότι πρέπει να έχουν οι δυνάμεις που στρέφονται προς την Ευρώπη, το ποσοστό; Το 51-49 σας καλύπτει, υπάρχει κάποιο άλλο όριο; 
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, ο αγώνας αυτός χρειάζεται πράγματι πλατειά κοινωνική βάση, ας μην έχουμε αυταπάτες.
Σήμερα ο ελληνικός λαός σε μεγάλα ποσοστά άνω του 70% εκφράζεται υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη, υπέρ της παραμονής μέσα στο ευρώ. Και το πρόβλημα το μεγάλο είναι η διγλωσσία και ο θολός λαϊκισμός κομμάτων που ισχυρίζονται ότι υπάρχει και άλλη λύση μέσα στην Ευρώπη, την οποία ποτέ δεν έχουν επισκεφθεί.
Άρα οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν σχέση με την Ευρώπη αποδεικνύουν ότι μπορεί να αλλάξει η Ε.Ε. αντιλήψεις αλλά από μέσα, με μάχη από μέσα. Με ρητορική στην Ελλάδα και απειλές κατά των Ευρωπαίων γενικώς ή με ευχές ότι θα αλλάξουμε την Ευρώπη, δεν γίνεται τίποτα.  Εμείς το αποδείξαμε αυτό κ. Νασιόπουλε. Το αποδείξαμε στην πράξη. Και είμαι πραγματικά περήφανη για τα στελέχη της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», το Θόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος επί 6 μήνες παλεύει αυτή την κατάσταση στις Βρυξέλες καθημερινά. Δεν αλλάζουν με ευχές τα πράγματα, αλλάζουν με σκληρή δουλειά.
κ. ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το ρώτησα επειδή υπάρχει ο κίνδυνος από τις κάλπες να βγει μια διχασμένη Ελλάδα. Πέρα από το αν υπάρχει ευρωπαϊκός προσανατολισμός, ποια είναι η στόχευση, να βγει μια διχασμένη Ελλάδα στον κόσμο, στην κοινωνία. Αν σας ανησυχεί αυτή η εικόνα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως και με ανησυχεί. Ο διχασμός οποτεδήποτε υπήρξε σ’ αυτή τη χώρα πληρώθηκε ακριβά από τις επόμενες γενεές. Άρα αυτό που εγώ θέλω να καλέσω τους πολίτες αυτή τη στιγμή είναι να μη βάλουν σε κίνδυνο τα ελάχιστα κεκτημένα που έχει ακόμα αυτή η χώρα.    
Να μη διακινδυνέψουμε, παρακολουθώντας λογικές, οι οποίες είναι πραγματικά, επιτρέψτε μου να πω, εκτός τόπου και χρόνου σήμερα. Αυτά που ακούγονται είναι παράλογα, είναι εκτός λογικής και βασίζονται μόνο, πραγματικά μόνο, στην προσπάθεια να κερδίσουμε ψήφους από την οργή των Ελλήνων.
κ. ΣΟΦΙΑΝΟΣ: Αν μου επιτρέπετε μια και μιλήσαμε για κινδύνους και τα διακυβεύματα αυτών των εκλογών, υπάρχει μια μερίδα Ελλήνων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και φυσικά ανά τον κόσμο που δεν ψηφίζουν σ’ αυτές τις εκλογές, αλλά αγωνιούν το ίδιο με κάθε Έλληνα, ο Ελληνισμός της διασποράς. Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα προς αυτούς οι οποίοι αγωνιούν; Τους καθησυχάζουμε ή μπορούμε με κάποιο τρόπο να τους ενεργοποιήσουμε;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τους καλούμε να ενεργοποιηθούν. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι γι' αυτόν τον ελληνισμό της διασποράς και είναι αν θέλετε και το παράδειγμα, τουλάχιστον εγώ το χρησιμοποιώ σε κάθε μου συνέντευξη σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Και τους λέω, η μεγαλύτερη αδικία που έχει ποτέ λεχθεί, είναι ότι είναι το ελληνικό DNA που φταίει για την κατάσταση μας.
Λοιπόν, δεν φταίει το ελληνικό DNA, φταίει το κράτος. Δεν φταίνε οι Έλληνες, φταίει ένα κράτος. Αυτό το κράτος πρέπει να αλλάξουμε. Και μπορούμε να το αλλάξουμε τώρα. Άρα για να γίνω συγκεκριμένη, τους καλώ να ενεργοποιηθούν με κάθε τρόπο και να βοηθήσουν να παραμείνει η Ελλάδα από τη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Γ. ΒΛΑΧΟΣ: Σας άκουσα κα Μπακογιάννη να περνάτε γενιές δεκατέσσερις τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, σας άκουσα όμως να λέτε ότι θα συνεργαστείτε και μαζί τους. Αφού είναι για πέταμα τα δύο μεγάλα κόμματα, γιατί θέλετε να συνεργαστείτε μαζί τους; Και δεύτερον, αν συνεργαστείτε μαζί τους τι θα αλλάξει δηλαδή αφού είναι για πέταμα και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ όπως εσείς είπατε πριν από λίγο;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η διαφορά μας κ. Βλάχο είναι ότι εγώ πιστεύω πάρα πολύ στον ελληνικό λαό και στη δημοκρατική διαδικασία. Και πιστεύω ότι αυτό το οποίο ο ελληνικός λαός θα επιλέξει όταν θα ψηφίσει θα είναι καταλυτικό για να αποφασίσουν όλα τα κόμματα να αλλάξουν λογική και να προχωρήσουν και σε ουσιαστικές συνεργασίες και σε ουσιαστικές προγραμματικές συμφωνίες.
Αθήνα, 9 Απριλίου 2012
Δελτίο Τύπου Δημοκρατικής Συμμαχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.