Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες από το Γεωπονικό Σύλλογο Φλώρινας


Ο Γεωπονικός Σύλλογος Φλώρινας στην προσπάθεια του να στηρίξει και να προωθήσει αγροτικές δράσεις σχετικά με τον νομό Φλώρινας έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες . Συγκεκριμένα:
1.ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ
 Επιστημονική ομάδα του συλλόγου έχει αναλάβει την σύνταξη τεχνικού φακέλου για την πιστοποίηση του παραδοσιακού αγροτικού προϊόντος ‘Πιπεριά Φλωρίνης’ σαν προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Η ομάδα θα συμπεριλάβει στον Τεχνικό φάκελο  επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών για την καλλιέργεια του προϊόντος στον Νομό.
Ο φάκελος αφού ολοκληρωθεί θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς και στην συνέχεια θα διαβιβαστεί προς έγκριση μέσω ΥΠΑΑΤ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έδρα τις Βρυξέλλες.
2.ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΔΑΣΟΥΣ ΤΩΝ ΑΛΩΝΩΝ
 Το έλκος της καστανιάς απειλεί σημαντικά το καστανόδασος των Αλώνων- Ακρίτα. Χρόνο με τον χρόνο σημαντικές απώλειες δένδρων παρατηρούνται με αποτέλεσμα το καστανόδασος να κινδυνεύει. Ο γεωπονικός σύλλογος σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ θα ξεκινήσει άμεσα επιμορφωτικά σεμινάρια για ενημέρωση των καλλιεργητών για την ασθένεια , ενώ παράλληλα θα κινήσει όλες εκείνες τις ενέργειες για την ένταξη της εν λόγω έκτασης σε πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης .
3.ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ
Η εμπειρία των γεωπόνων του συλλόγου έδειξε ότι είναι επιβεβλημένη η ενημέρωση  πάνω στα θέματα άρδευσης των αγροτικών εκτάσεων από πλευράς γεωργών. Ο σύλλογος θα διοργανώσει επιμορφωτικά σεμινάρια για το σωστό τρόπο ποτίσματος των καλλιεργειών ενώ παράλληλα θα εκδώσει και βιβλίο στο οποίο θα μπορούν να ανατρέχουν οι παραγωγοί για να αντλούν πληροφορίες.
4.ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΝΤΟΜΟ DIBROTICA VIRGIFERA LE COLTE
Tα μέλη του συλλόγου θα συμμετέχουν ενεργά στο πρώτο ερευνητικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και θα το καταθέσει η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας ,το Μπενάκειο Φυτ/κο Ινστιτούτο και το Πανεπιστήμιο των Σκοπίων για την αντιμετώπιση του πολύ επικίνδυνου εντόμου  του καλαμποκιού DIBROTICA VIRGIFERA LE COLTE.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.