Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Οδηγίες για την κατανάλωση κρεάτων και αυγών


Μετά το διατροφικό πανικό των τελευταίων χρόνων αλλά και εν όψει του Πάσχα, το δ-Ε.ΚΑΤ.Ο., δίκτυο Ελληνικών Καταναλωτικών Οργανώσεων στοχεύοντας στην ολοκληρωμένη και σωστή ενημέρωση των καταναλωτών συστήνει τα εξής :
Ως προς την αγορά και κατανάλωση κρεάτων:
-                      Να μην αγοράζετε αρνιά τα οποία στερούνται παντελώς των προβλεπόμενων εκ του νόμου σφραγίδων. Προσοχή: η σφραγίδα πρέπει να βρίσκεται στο κρέας και όχι στη σκέπη.
-                      Να μην παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή στην θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα.
-                      Τα σπλάχνα τους (συκώτι-πνεύμονες) να είναι καθαρά χωρίς κύστες και οζίδια.
-                      Τα έντερα και τα σπλάχνα που θα αγοράσετε για το παραδοσιακό σας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα σας φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά (πολλές φορές) και σε καθαρά δοχεία λόγω του κινδύνου τροφοδηλητηριάσεων από την ύπαρξη σαλμονέλας.
-                      Τα εγχώρια αλλά και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνιά και κατσίκια σφραγίζονται με μελάνη χρώματος τιρκουάζ που να αναγράφει και τη χώρα προέλευσης, ενώ τα ζώα που έχουν εισαχθεί από τρίτες χώρες και έχουν περάσει από ελληνικά σφαγεία πρέπει να φέρουν σφραγίδα χρώματος καφέ που να δηλώνει τη χώρα προέλευσης.
-                      Το χρώμα τους πρέπει να είναι ανοιχτό ρόδινο. Διαφορετικό χρώμα υποδηλώνει σφάγιο 2ης ποιότητας.
-                      Σε όλα τα κρεοπωλεία ακόμη και σε αυτά που λειτουργούν εντός των σούπερ μάρκετ πρέπει να υπάρχουν πινακίδες όπου αναφέρεται η χώρα προέλευσης των σφαγίων.
-                      Αν αποφασίσετε να αγοράσετε αρνάκι ή κατσικάκι από τη στάνη! πρέπει να έχετε υπόψη ότι  υπάρχει πιθανότητα να μην έχει γίνει κτηνιατρικός έλεγχος προκειμένου να αφαιρεθούν τα υλικά υψηλού κινδύνου. Σε περίπτωση,  που σας σταματήσει το ΣΔΟΕ επιβαρύνεται  και ο καταναλωτής  με πρόστιμο διότι δεν έχει αποδοθεί ΦΠΑ.  
Απαγορεύεται η κατανάλωση σπλήνας από γιδοπρόβατα ανεξαρτήτου ηλικίας ,  αρνιά και  αρνοκάτσικα.
Οι καταναλωτές ,τέλος, πρέπει να γνωρίζουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους οι λιανοπωλητές κρεοπώλες πωλούν συκωταριές και κεφαλάκια αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων γάλακτος χωριστά του κρέατος από το οποίο προέρχονται με εξαίρεση την περίοδο από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι την Κυριακή του Θωμά, όπου μπορούν να τα πωλούν μαζί.
Ως προς τις τιμές των αμνοεριφίων:
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, αναμένεται να κινηθούν στα περσινά επίπεδα. Αν μάλιστα υπάρξει καλοκαιρία, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές θα εκδράμουν στην επαρχία, τότε δεν αποκλείεται οι τιμές να μειωθούν.
Για τα αυγά που θα αγοράσετε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι :
-                      Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη ράτσα της κότας και δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα του.
-                      Ο χρωματισμός του κρόκου δεν έχει σχέση με τη θρεπτική του αξία και οφείλεται στο είδος της διατροφής της κότας.
Να μην χρησιμοποιείτε :
-                      Αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο ή μαλακό τσόφλι.
-                      Αυγά με μεγάλες κηλίδες αίματος.
-                      Αυγά με απλωμένο κρόκο ή ανακατεμένο με το ασπράδι.
-                      Αυγά που το ασπράδι τους είναι θρομβώδες ή αποχρωματισμένο.
-                      Μετά την αγορά τους αποφεύγετε να τα πλένετε.
-                      Να τα διατηρείτε σε χώρο δροσερό (θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 15 βαθμών ή στο ψυγείο). Μετά το βράσιμο η συντήρηση τους γίνεται υποχρεωτικά στο ψυγείο.
Προτιμάτε τα αυγά που προέρχονται από εγκεκριμένο ωοσκοπικό κέντρο. Στη συσκευασία τους τα αυγά αυτά έχουν όλες τις πληροφορίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία όπως στοιχεία του ωοσκοπικού κέντρου νωπότητος, κατηγορία βάρους, ημερομηνία παραγωγής-ανάλωσης.
Για τις βαφές αβγών που κυκλοφορούν στην αγορά θα πρέπει να          γνωρίζετε ότι:
-                      Μερικές φορές περιλαμβάνουν επικίνδυνες ουσίες, η κατανάλωση των οποίων μπορεί να επιφέρει οδυνηρά πολλές φορές συμπτώματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για τις ουσίες Ε122,Ε123 και Ε131, η παραγωγή των οποίων έχει επιπτώσεις στον άνθρωπο και σύμφωνα με τους επιστήμονες κάθε άλλο παρά αθώες είναι, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν από τη μεριά τους οι κατασκευαστές.
-                      Οι χρωστικές αυτές ουσίες είναι εγκεκριμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πλην όμως ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Αυτές οι ουσίες μπορεί να περάσουν τον εξωτερικό φλοιό του αβγού, το τσόφλι. Κάτι τέτοιο, ειδικά σε άτομα τα οποία έχουν αλλεργίες ή βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες διαταραχές, ακόμη και τύφλωση!!
Καλές γιορτές και Καλό Πάσχα!!
Δελτίο Τύπου Δικτύου Καταναλωτικών Οργανώσεων δ-Ε.ΚΑΤ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.