Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Σημεία συνέντευξης της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Νίκος Χατζηνικολάου: Θέλω να ξεκινήσω από ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός που συνέβη σήμερα το πρωί στην Πλατεία Συντάγματος. Είχαμε την αυτοκτονία ενός 77 άχρονου συνταξιούχου, μια σκηνή σοκ πραγματικά για όλους τους έλληνες, μια σκηνή που νομίζω ότι αποτυπώνει την εικόνα της Ελλάδας σήμερα.
Την εικόνα δηλαδή μιας χώρας στην οποία ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι είτε κάτω από τα όρια της φτώχειας είτε στα όρια της φτώχιας.
Και το ερώτημα μου είναι αν πιστεύετε ότι η παρούσα πολιτική σκηνή, το παρών πολιτικό σύστημα μπορεί να δώσει επαρκής απαντήσεις στα πολύ μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και αν αυτό το μνημόνιο 2 που πρόσφατα υπερψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο θα φέρει την ανάπτυξη, θα φέρει την αλλαγή σ’ αυτήν την πολύ άθλια εικόνα που εμφανίζεται σήμερα στην ελληνική κοινωνία.
Ντόρα Μπακογιάννη: Πρώτα από όλα να εκφράσω και εγώ όχι μόνο την λύπη μου αλλά τον αποτροπιασμό μου γι’ αυτό το οποίο συνέβη σήμερα. Διότι είναι απίστευτα θλιβερό γεγονός και δεν έχετε καθόλου άδικο δείχνει  ότι μια μερίδα του ελληνικού πληθυσμού είναι στα όρια της απελπισίας. Εδώ λοιπόν εμείς οι όποιες πολιτικές δυνάμεις έχουμε χρέος όχι να λέμε και να τσακωνόμαστε μεταξύ μας για το ποιος ευθύνεται μόνο για το χθες, αλλά ποιές είναι οι λύσεις οι συγκεκριμένες που προτείνουμε για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο Κύριε Χατζηνικολάου.
Eμείς η Δημοκρατική Συμμαχία, μαζί με τους δημοκράτες φιλελεύθερους χθες, παρουσιάσαμε την ατζέντα  2020.Την ατζέντα η οποία μιλάει  πολύ συγκεκριμένα  για αναπτυξιακά εργαλεία γιατί είναι καλά να μιλάμε όλοι για ανάπτυξη, αλλά αναπτυξιακά εργαλεία δεν έχουν κατατεθεί ως προτάσεις. Εμείς λοιπόν προτείναμε συγκεκριμένα να υπάρξει ένα ταμείο το οποίο θα ξεπεράσει την ελληνική γραφειοκρατία, θα χρηματοδοτήσει με ρευστότητα άμεσα τις  μικρομεσαίες, μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ξαναυπάρχουν θέσεις εργασίας
Διότι οι θέσεις  εργασίας ,οι δουλειές είναι αυτές που λείπουν από αυτή την χώρα για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να μεγαλώσουμε την πίτα και να μην κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Εδώ λοιπόν εμείς είπαμε καθαρά, ότι είναι λάθος η πολιτική της μείωσης μισθών και συντάξεων. Είναι λάθος. Η σωστή πολιτική σήμερα είναι να υπάρξουν………
Νίκος Χατζηνικολάου: Ναι αλλά το ψηφίσατε το μνημόνιο αυτό.
Ντόρα Μπακογιάννη: Όχι όχι ένα λεπτό. Ψήφισα το μνημόνιο το οποίο προβλέπει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν γίνανε κ. Χατζηνικολάου και το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Όταν εμείς να σας φέρω ένα παράδειγμα μιλήσαμε πρώτοι η Δημοκρατική Συμμαχία για το θέμα αυτό……….
Νίκος Χατζηνικολάου: Επομένως τι λέτε Κυρία Πρόεδρε ότι δεν φταίει το μνημόνιο αλλά φταίει η ανικανότητα μας;
Ντόρα Μπακογιάννη: Φταίει η ανικανότητα της κυβέρνησης την οποία είχαμε Κύριε Χατζηνικολάου, ξεκάθαρα πράγματα. Φταίει το κράτος. Όταν  μιλήσαμε και βγήκε η Δημοκρατική Συμμαχία για το θέμα της Γ.Ε.Ν.Ο.Π, θυμάστε την επίθεση που δεχτήκαμε. Βγαίνει ο Κύριος Ρακιτζής χθες και παρουσιάζει τα νούμερα, τα νούμερα τα οποία τελικώς είναι πρόκληση Κύριε Χατζηνικολάου.
 Αυτή είναι η πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας. Λοιπόν εδώ  πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Δεν φταίει ο πολίτης, φταίει το κράτος. Από την ώρα λοιπόν που φταίει το κράτος, το κράτος πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει για να προστατευτεί ο πολίτης και αυτό θα γίνει μόνο με τις διαρθρωτικές αλλαγές και θα γίνει ταυτόχρονα με νέες επενδύσεις. Είναι λάθος η γερμανική αντίληψη Κύριε Χατζηνικολάου. Την πολεμάμε μέσα  στην Ευρωπαϊκή Ένωση  όσο παραπάνω μπορούμε και αποτελεσματικά επιτρέψτε μου να πω ,διότι τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας τις δεχτήκανε τώρα που καταλαβαίνουνε ότι η ύφεση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό το οποίο περιμένανε. Λοιπόν εδώ χρειάζονται λύσεις, ιδέες, δουλειά για να προστατευτούν αύριο αυτή η κατηγορία ανθρώπων και κυρίως Κύριε Χατζηνικολάου οι νέοι άνθρωποι. Ξέρετε τι είναι να είσαι μάνα, να έχεις σπουδάσει το παιδί σου, να έχεις δώσει το αίμα της ψυχής σου και να σου φεύγει σήμερα μετανάστης; Δεν γίνεται αυτό το πράγμα.
Λοιπόν εδώ χρειάζεται συγκεκριμένη πρόταση. Όχι με μια θολούρα που λέμε όλοι θα βγάλουμε την οργή μας. Ναι θα την βγάλουμε, αλλά άμα την βγάλουμε θα κλαίμε πάνω σε μια καμένη Ελλάδα; ή θα δουλέψουμε έτσι ώστε να μπορεί  να υπάρξει προοπτική, για τη χώρα. Προοπτική η οποία τα 2 παλιά μεγάλα κόμματα δεν μπορούνε δυστυχώς να δώσουν, γιατί δεν μπορούν  να ξεφύγουν από τις λαϊκίστικες αντιλήψεις κ. Χατζηνικολάου. Γι’ αυτό έφεραν τροπολογία να πάρουν 22 εκατομμύρια για  να κάνουν εκλογές. Την ώρα που τα 22 εκατομμύρια αυτά μπορούσαν  να τα δώσουνε σε αυτούς που τους χρωστάνε.
Νίκος Χατζηνικολάου: Έχετε απόλυτο δίκιο πάνω σε αυτό και είστε ίσως η μόνη που το επισημαίνετε μαζί με ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Τώρα εδώ είναι προφανές όμως, ότι η συνταγή του μνημονίου επίσης δεν πέτυχε Κυρία Μπακογιάννη. Δεν νομίζω ότι το αμφισβητεί αυτό κανείς και το δεύτερο μνημόνιο είναι στην ίδια λογική με το πρώτο για να μην πω ότι είναι ακόμη πιο σκληρό.
 Δεν ξέρω αν είδατε μια εκπομπή που έκανε τις προάλλες στο MEGA ο Παύλος Τσίμας όπου επισκέφθηκε την Βουλγαρία. Εδώ  έχει διαμορφωθεί  λοιπόν στην Ελλάδα ο μύθος ότι αν πέσουν οι αμοιβές των εργαζομένων στα 120 ή στα 150 euro,θα γίνουμε παράδεισος επενδύσεων. Δεν είναι αλήθεια, είναι ψέμα.
Ντόρα Μπακογιάννη: Όχι μόνο είναι ψέμα, είναι λάθος είναι χειρότερο από ψέμα. Είναι λάθος. Είναι λάθος αντίληψη. Με τον Φερχόφσταντ προχθές που ήμασταν εδώ και παρουσιάσαμε αυτή την πρόταση το λέμε ρητά. Εάν η Βουλγαρία ήτανε το παράδειγμα, η Βουλγαρία θα είχε γεμίσει επενδύσεις. Δεν έχει όμως γεμίσει επενδύσεις η Βουλγαρία. Άρα δεν είναι το μισθολογικό κόστος το πρόβλημα. Το πρόβλημα σήμερα εστιάζεται σε δύο βασικούς  παράγοντες. Ο πρώτος είναι η φορολογία, δεν έρχεται κανένας ξένος επενδυτής. Εσείς Κύριε Χατζηνικολάου προσωπικώς δεν θα ανοίγατε μια καινούρια εταιρεία εάν ανά μήνα ξέρατε ότι αλλάζει το φορολογικό σύστημα ή θα έπρεπε να δώσετε στο κράτος…..
Νίκος Χατζηνικολάου: Μα το έπαθα εγώ αυτό. Εγώ ξεκίνησα το ραδιόφωνο και την εφημερίδα όταν το σύνολο της φορολογικής επιβάρυνσης ήταν στο 25% και τώρα είναι στο 45.
Ντόρα Μπακογιάννη: Ακριβώς.  Με 45% φορολογία δεν μπορείς να κάνεις επιχείρηση στην Ελλάδα. Άρα το πρώτο το είπε ο Φερχόφσταντ ξεκάθαρα είναι η μείωση της φορολογίας. Η μείωση της φορολογίας με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης δηλαδή με το να πιάσουμε επιτέλους τους φοροφυγάδες, θα δώσουν περισσότερα έσοδα από ότι δίνουν σήμερα. Δέστε σε απόλυτα νούμερα. Η αύξηση της βενζίνης, οδήγησε σε λιγότερα έσοδα διότι απλούστατα οι άνθρωποι δεν βάζουν βενζίνη και δεν παίρνουν τα αυτοκίνητα τους. Άρα η αύξηση της φορολογίας οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτό είναι το πρώτο. Είπαμε λοιπόν και στον κ. Ρεν, ότι εδώ  πρέπει να αποδεχτείτε μείωση της φορολογίας και σταθερό φορολογικό σύστημα με την υπογραφή σας επίσης  για 5 χρόνια. Να ξέρουμε δηλαδή ότι βρέξει χιονίσει 5 χρόνια δεν θα έρθει ένας υπουργός να ξανααλλάξει την φορολογία. Το δεύτερο κ. Χατζηνικολάου είναι τα αντικίνητρα στην γραφειοκρατία. Αυτοί είναι οι λόγοι  και για την Βουλγαρία που δεν μπορεί να προχωρήσει διότι έχουνε το ίδιο καθεστώς με εμάς. Τα αντικίνητρα ο ΣΕΒ τα κατέγραψε σε250.Ξέρετε πόσο έχουνε μειωθεί;10 καταργήθηκαν. Τα 240,γιατί  239 για την ακρίβεια παραμένουν.
Νίκος Χατζηνικολάου: Εδώ όμως υπάρχει και άλλο ένα ζήτημα κατά τη γνώμη μου που είναι το ζήτημα της διαφάνειας στην λειτουργία του κράτους.
Ντόρα Μπακογιάννη: Αυτό λέω λοιπόν. Ακριβώς. Εδώ λοιπόν αυτό είναι το θέμα,  το κράτος είναι το πρόβλημα κ. Χατζηνικολάου, δεν είναι ο πολίτης. Το κράτος. Αλλά με αυτό το κράτος τα 2 κόμματα δεν θέλουνε να συγκρουστούν. Δεν θέλουνε διότι τα ίδια έχουνε τα βαρίδια αυτού του κράτους. Γι’ αυτό λέω ξεκάθαρα αν θέλετε μια φωνή στη βουλή η οποία δυναμικά και ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή θα βάλει τον δάχτυλο «επί τον τύπον των ήλων»  ψηφίστε την Δημοκρατική Συμμαχία διότι εμείς είχαμε το θάρρος να πούμε για τους 200 βουλευτές από 300,για την μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων των βουλευτών, των βουλευτικών συντάξεων και των  βουλευτικών μισθών, για την μείωση των κομματικών χρηματοδοτήσεων. Είναι δυνατόν κ. Χατζηνικολάου η ψήφος στην Γερμανία να κοστίζει στον φορολογούμενο 0,70 λεπτά και στην Ελλάδα ο φορολογούμενος να πληρώνει 10 ευρώ την κάθε ψήφο; Ποιοί είμαστε επιτέλους; Δεν έχουμε καταλάβει ότι αυτό συμβολικά και μόνο σκοτώνει την οποιαδήποτε εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κάποιος στο κράτος;
Αθήνα, 4 Απριλίου 2012
Δελτίο Τύπου Δημοκρατικής Συμμαχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.