Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Επιστολή του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στον Πρόεδρο της ΔΕΗ για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας


Θέμα : Κώδικας Νόμου για την Υγεία & Ασφάλεια στους χώρους εργασίας και συγκρότηση επιτροπών (Ν.3850/10)
Κύριε Πρόεδρε

Η ιστορία (η τραγική δυστυχώς ιστορία) μας έχει πείσει ότι κανένας λόγος και καμία προσπάθεια για να εκφραστούν τα συναισθήματα που δημιουργεί η αναγγελία ενός θανάτου, δε θα είναι ποτέ αρκετά. Εμείς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ το γνωρίζουμε δυστυχώς πολύ  καλά. Είναι δύσκολο να παρηγορήσεις, να εκφράσεις το θυμό και την οργή, να αποτυπώσεις τη λύπη και τη θλίψη με λόγια.
Δυστυχώς η ιστορία ενός ακόμα εργατικού ατυχήματος επαναλήφθηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες. Δυστυχώς τα «αυτονόητα» και τα «δεδομένα» έγιναν αιτία να χαθεί μια ακόμα ζωή.
Δυστυχώς η αμέλεια, η αδυναμία και η ολιγωρία έχουν τόσο καλά «εγκατασταθεί» στους χώρους εργασίας, που δε χάνουν την ευκαιρία να σπέρνουν τραγωδίες.
Ένα ¨δυστυχώς¨ για πολλά πράγματα, αλλά πρωτίστως για τους ανθρώπους, για τους εργαζόμενους που φεύγουν τόσο άδικα.
Επιτέλους είναι ώρα να βάλουμε μια τελεία στη λίστα με τα ονόματα που έχουν καταγραφεί ως θανόντες από εργατικά ατυχήματα. Επιτέλους.
Κύριε Πρόεδρε
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, με αφορμή το τελευταίο εργατικό ατύχημα, σε συνέχεια προηγούμενων παρόμοιων δράσεων, αλλά και με δεδομένο ότι ΔΕΝ υφίστανται –παρόλο που προβλέπονται από το Νόμο 3850/10- οι επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας,  προβαίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες σε δραστικές και αποτελεσματικές κινήσεις για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας, με την πρόθεση να μην επιτρέψει τη δημιουργία συνθηκών ικανών να προκαλέσουν εργατικό ατύχημα, με την πρόθεση να προστατέψει όσο είναι δυνατόν καλύτερα την ζωή των εργαζομένων. Παράλληλα, θα κινήσει κάθε απαραίτητη διαδικασία, έτσι ώστε άμεσα και σε συνεργασία με τη Διοίκηση να διενεργηθούν εκλογές ανάδειξης των εν λόγω Επιτροπών.
Με αποδεδειγμένη την αδυναμία τήρησης από την ιεραρχία της ΔΕΗ των μέτρων και κανονισμών  υγιεινής και ασφάλειας –την ώρα μάλιστα που γνωρίζουμε ότι η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη όχι απλά να τηρεί τους κανονισμούς υγείας και ασφάλειας, αλλά και να ασκεί ελέγχους για την εφαρμογή τους-  ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καθιστά σαφές ότι ΔΕΝ πρόκειται να επιτρέπει την εκτέλεση κανενός είδους εργασίας, εάν πρώτα δε διασφαλιστεί από την Διοίκηση η ασφάλεια των εργαζομένων. Κάθε εργασία, οποιαδήποτε εργασία  που θα πρέπει να γίνει σε συνθήκες ανασφάλειας και επικινδυνότητας ΘΑ ΠΑΥΕΤΑΙ. Καμία ανοχή πλέον. Καμία.
Ο αγώνας μας προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δε θα επιτευχθεί το τέλος των ατυχημάτων που όλοι προσδοκούμε.   Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχει ζητήσει και ζητά εκ νέου την απόλυτη συνεργασία των εργαζομένων, καλώντας τους επ΄ουδενί λόγω να μην δέχονται την εκτέλεση εργασιών όπου:
● Δεν τηρούνται όλοι οι κανονισμοί
● Δεν υπάρχουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας
● Δεν υπάρχει ο απαραίτητος και κατάλληλος εξοπλισμός
● Δεν υπάρχει ο απαραίτητος και απαιτούμενος αριθμός προσωπικού.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί τη Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της, να ανταποκριθεί στις «οφειλές» της και να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις και τους κανονισμούς.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δεν πρόκειται να επιδείξει ίχνος ανοχής σε μια κατάσταση που έχει σαν αποτέλεσμά της μαυροφορεμένες οικογένειες.
9-1-2013
Για το Σωματείο Παραγωγής
Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»
Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γεν . Γραμματέας
Γιώργος Αδαμίδης                                                    Αθανάσιος Μάστορας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.