Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Το υπόμνημα του Δημάρχου Φλώρινας στον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Ε.Κ.Μ.



Με τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Ε.Κ.Μ. κ. Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε την Τετάρτη 09 Ιανουαρίου 2012 ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψής του κ. Τσίπρα στη Φλώρινα και έγινε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, πριν τη συνάντηση με τους φορείς της περιοχής.
Ο κ. Δήμαρχος, αφού καλωσόρισε τον κ. Πρόεδρο, τον ενημέρωσε για τα προβλήματα της περιοχής και του εγχείρησε υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά τα σημαντικότερα θέματα τα οποία απασχολούν το Δήμο Φλώρινας.
Αναλυτικά το υπόμνημα έχει ως εξής:
«Θέμα: Προβλήματα Δήμου Φλώρινας.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Ο Δήμος Φλώρινας είναι ένας ακριτικός Δήμος, ο οποίος λόγω της γεωγραφικής του θέσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, αλλά και κατά τους υπόλοιπους μήνες εξαιτίας του οδικού δικτύου το οποίο χρήζει σημαντικής βελτίωσης.
Το χειμώνα του 2011-2012 οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν πολικές και το θερμόμετρο είχε αγγίξει τους -30ºC!
Το βασικότερο καύσιμο θέρμανσης στην περιοχή είναι το πετρέλαιο, το κόστος του οποίου είναι πολύ υψηλό. Ένα μέσο νοικοκυριό χρειάζεται περισσότερο από τέσσερις τόνους πετρέλαιο το χρόνο, προκειμένου να ζεσταθεί, καθώς ο χειμώνας στη Φλώρινα διαρκεί περίπου οχτώ μήνες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν  ότι το κόστος αυτή τη δύσκολη περίοδο την οποία διανύουμε είναι ιδιαίτερα υψηλό και ειδικά τώρα με την τιμή του πετρελαίου να πλησιάζει το 1,50€ το λίτρο. Η επιδότηση πετρελαίου σε μεγαλύτερη βάση δικαιούχων, με μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που έχει ανακοινωθεί και με ειδικότερους όρους για την περιοχή μας, θα δώσει μια πραγματική ανάσα στα νοικοκυριά μας.
Προκειμένου να γλυτώσουν από ένα τόσο σημαντικό έξοδο, οι περισσότεροι κάτοικοι στράφηκαν στην αναζήτηση άλλων μέσων θέρμανσης, όπως καυσόξυλα, το κόστος των οποίων είναι και αυτό υψηλό, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τους ρύπους των καυστήρων. Σε μια περιοχή που οι κάτοικοι ζουν μέσα στα ορυχεία και τις μονάδες της Δ.Ε.Η. Α.Ε., η ρύπανση της ατμόσφαιρας γίνεται μεγαλύτερη, καθώς σύμφωνα με μετρήσεις του ΚΠΕ Κοζάνης η πόλη της Φλώρινας βρίσκεται συνέχεια στα μέγιστα επίπεδα ρύπανσης.
Για το λόγο αυτό, πρέπει να καθιερωθεί και επίδομα θέρμανσης, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν το κόστος τους και οι υπόλοιποι κάτοικοι που δε χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους.
Η μετακύλιση των εσόδων από τον Τοπικό Πόρο στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. των κατοίκων του Δήμου Φλώρινας, σε συνδυασμό με το τέλος ορυχείων από το ορυχείο του Βαρβούτη, για το οποίο πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή  προσπάθεια για την επαναλειτουργία του και από το ορυχείο της Αχλάδας επαρκούν, ώστε οι κάτοικοι της Φλώρινας, να μην πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Επιπρόσθετα, οι σχολικές μονάδες του Δήμου μας αδυνατούν να καλύψουν το κόστος θέρμανσης τους, αφού οι επιχορηγήσεις, τις οποίες λαμβάνουν, δεν επαρκούν για όλο το χειμώνα παρά μόνο για κάποιους μήνες. Δε σας κρύβω ότι εάν φέτος δεν παίρναμε πιο νωρίς την τέταρτη τακτική  επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, αν δε μας έδινε ο προμηθευτής μας πετρέλαιο επί πιστώσει  και αν δεν υπήρχε η ευαισθητοποίηση ιδιωτών, τα σχολεία μας δε θα είχαν πετρέλαιο και δε θα άνοιγαν στις 08 Ιανουαρίου 2013, λόγω έλλειψης πετρελαίου. Η αύξηση της επιχορήγησης των σχολικών μονάδων στο Δήμο μας, αλλά και στη Δυτική Μακεδονία, οφείλει να αυξηθεί σημαντικά και να υπάρξει ειδική μέριμνα για το πετρέλαιο.
Ως νέα Δημοτική Αρχή, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, εστιάσαμε στην κατασκευή της τηλεθέρμανσης του Δήμου Φλώρινας, με την κατασκευή και τη λειτουργία της οποίας θα μειωθεί το κόστος θέρμανσης περίπου 60%, από ό, τι σήμερα, ενώ θα μειωθούν σημαντικά και οι ρύποι της ατμόσφαιρας. Ήδη, καταφέραμε και πήραμε την πρώτη προκαταβολή για το έργο ύψους 28.000.000,00€ και σε λίγο το έργο θα δημοπρατηθεί. Η ιδία συμμετοχή της Δ.Ε.Υ.Α.Φ. αναμένεται να καλυφθεί και από δάνεια αλλά και από τον Τοπικό Πόρο, τον οποίο αναμένουμε να λάβουμε από το αρμόδιο Υπουργείο. Είναι γεγονός ότι τη δύσκολη αυτή εποχή που διανύουμε και λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότητα του έργου, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2015, η συμβολή και η προσπάθεια όλων των φορέων είναι επιτακτική.
Η θέση του Δήμου Φλώρινας και το οδικό του δίκτυο, κάνουν δύσκολη τη μετακίνηση των Φλωρινιωτών, αφού για μικρές αποστάσεις απαιτείται αρκετός χρόνος. Ο κάθετος άξονας ο οποίος θα συνδέσει τη Φλώρινα με την Εγνατία και ο δρόμος Φλώρινα- Πτολεμαΐδα, όχι μόνο θα μειώσουν το χρόνο μετακίνησής μας, αλλά θα προσφέρουν και μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης, ο δρόμος Φλώρινα- Πρέσπες εδώ και 50 χρόνια δεν έχει υποστεί καμία παρέμβαση, δυσκολεύοντας και τις μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής, αλλά και περιορίζοντας την προσέλευση τουριστών και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας- Πισοδερίου αλλά και στην πόλη της Φλώρινας.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι και η μείωση των επιχορηγήσεων των Δήμων από την πολιτεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε όσα έργα είναι αναγκαία για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων μας, παρά μόνο τα απολύτως απαραίτητα.
Σύμφωνα με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», έχει ανακοινωθεί πρόσφατα η συγχώνευση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ στο Δήμο Φλώρινας, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει ταφόπλακα για την περιοχή μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του, έστειλε ψήφισμα σε όλους τους αρμόδιους φορείς, με το οποίο ζητάει τη μετονομασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε αυτόνομο- αυτοδιοίκητο «ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ».
Στη Φλώρινα λειτουργούν σήμερα τα παρακάτω τμήματα:
- ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ α. Δημοτικής Εκπαίδευσης β. Νηπιαγωγών.
- ΤΜΗΜΑ  ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
-  ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
- ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ α. Φυτικής  Παραγωγής, β. Ζωικής Παραγωγής και γ. Εμπορίας και Ποιότητας Τροφίμων.
Ζητάμε:
1.                  Τη συνέχιση της λειτουργίας των Τμημάτων με αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα (Υποδομές– Γνωστικό Αντικείμενο – Ενίσχυση διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, Μεταπτυχιακά-Έρευνα). 
2.                  Το  χαρακτηρισμό της Φλώρινας ως Πανεπιστημιούπολης
3.                  Τη δημιουργία προοπτικής ανάπτυξης Αυτόνομου- Αυτοδιοίκητου Πανεπιστημίου με γνωστικά αντικείμενα τον ανθρωπισμό,  τις Τέχνες, την ποιοτική Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία .
4.                  Τη λειτουργία Ερευνητικών Κέντρων, την ίδρυση θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, τη συνεργασία για καθετοποίηση της παραγωγής, τη διάθεση και προώθηση των τοπικών ποιοτικών προϊόντων (κρασί-φασόλια- πιπεριές- αρωματικά φυτά-αλιεύματα).
5.                  Θερμοκηπιακές καλλιέργειες  στον άξονα της Τηλεθέρμανσης.
6.                  Αγγλόφωνο Μεταπτυχιακό τμήμα για Βαλκάνιους Φοιτητές.
Κύριε Πρόεδρε, παρακαλούμε, όπως λάβετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω και μεριμνήσετε για την ικανοποίηση αυτών.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
 Με τιμή
Ο Δήμαρχος Φλώρινας
Ιωάννης Βοσκόπουλος».
ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Ε.Κ.Μ.
Φλώρινα, 10-01-2013
Δελτίο Τύπου Δήμου Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.