Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξη Τσίπρα στην Π.Ε. Φλώρινας


Τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας επισκέφτηκε την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας, όπου και συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Δημήτριο Ηλιάδη, το Δήμαρχο Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλο, περιφερειακούς συμβούλους και άλλους φορείς, από τους οποίους ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επέδωσε στον πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το παρακάτω υπόμνημα που περιγράφει την κατάσταση και τα αιτήματα των φορέων και των κατοίκων της Φλώρινας.
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Ο ακριτικός νομός μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία είναι διαχρονικά και καθημερινά επίκαιρα. Σε κάθε ευκαιρία, τα προβλήματα αυτά προβάλλονται και διεκδικούμε την επίλυσή τους. Ωστόσο, από ένα σημείο και έπειτα, αισθανόμαστε ακόμα και γραφικοί, καθώς παρά τις προσπάθειες μας δεν εισακουγόμαστε.
Η θεσμική μας θέση όμως, μας υποχρεώνει να μην παραιτούμαστε από τις διεκδικήσεις μας, αλλά αντίθετα να εντείνουμε τις προσπάθειες μας και να αναζητούμε λύσεις σε όλα αυτά που ταλαιπωρούν τους πολίτες της Φλώρινας, που αγαπούν τον τόπο τους, θέλουν να ζουν εδώ, αλλά κάποιοι τους στερούν το δικαίωμα.
Καταρχάς, πρέπει να σας τονίσουμε την αίσθηση της απομόνωσης που έχουμε όλοι οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας λόγω έλλειψης συγκοινωνιακών υποδομών. Η κατασκευή της καθέτου της Εγνατίας Οδού Νίκη – Κοζάνη έχει «κολλήσει». Είμαστε ο μόνος νομός, που ενώ διαθέτει δύο τελωνεία για την πρόσβαση σε όμορες χώρες, δεν έχει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία.
Είμαστε ο νομός που αποτελεί την «ενεργειακή καρδιά» της Ελλάδος, καθώς λειτουργούν δύο (2) ατμοηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, πέντε (5) λιγνιτωρυχεία και επίκειται η διάνοιξη ενός ακόμη και αντί για οφέλη, όπως δικαιούμαστε και μας υπόσχονται, μόνο προβλήματα αντιμετωπίζουμε απ’ αυτό:
* Υποβαθμίζεται καθημερινά το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον μας που διαθέτει έναν εθνικό δρυμό και τέσσερις (4) περιοχές Natura 2000.
* Δεν προχωρούν οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών Αναργύρων, Κλειδίου και Αχλάδας.
* Τα διανοιγμένα ορυχεία της περιοχής υπολειτουργούν ή είναι σε παύση και αποτελούν ανοικτές περιβαλλοντικές και οικονομικές πληγές, καθώς οι ΑΗΣ τροφοδοτούνται με ακριβό Βουλγάρικο και Τούρκικο λιγνίτη.
* Υπολειτουργεί ο πιο σύγχρονος ΑΗΣ της Ελλάδος, Μελίτη Ι.
* Δεν κατασκευάζεται η μονάδα Μελίτη ΙΙ.
* Η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο» και είναι η υψηλότερη στη χώρα, καθώς παραγωγικές μονάδες που στηρίζονται στην παραγωγή ενέργειας έπαψαν να λειτουργούν.
Στον πρωτογενή τομέα τα προβλήματα είναι μεγάλα και οφείλονται στην έλλειψη έργων υποδομής. Η «καρδιά» του κάμπου της Φλώρινας δεν έχει αναδασμούς – παρά το πάγιο αίτημά μας για την ολοκλήρωσή τους - τα παράλληλα έργα αναδασμού δεν προχωράνε, τα φράγματα δεν ολοκληρώνονται ή δεν υπάρχει ολοκληρωμένη σύστημα διαχείρισης του νερού τους. Ο τομέας στον οποίο στηρίχθηκε η αναστήλωση του ελληνικού κράτους και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, σήμερα υποφέρει και χρειάζεται τη στήριξη γιατί πιστεύουμε ότι είναι αυτός που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση.
Η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης αποτελεί μέγιστο πλήγμα για το Φλωρινιώτικο λαό. Εννέα μήνες το χρόνο έχουμε χειμώνα με τη θερμοκρασία να είναι κάτω από 10οC, ακόμα και μέχρι -30οC. Τους χειμωνιάτικους μήνες, η μέγιστη θερμοκρασία της Φλώρινας είναι μικρότερη από την ελάχιστη των Αθηνών, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Έτσι, όλοι όσοι ζουν στην Αθήνα δε μπορούν να καταλάβουν ποιο είναι το πραγματικό κόστος θέρμανσης και να δώσουν λύση στο πρόβλημα αυτό.
Τα τμήματα και οι σχολές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ ακούγεται πως, μέσω του σχεδίου «Αθηνά», θα συγχωνευτούν ή και θα κλείσουν, ενώ αναπτύσσονται σενάρια για μετακίνηση του Πανεπιστημίου στα Γιάννενα. Οι φοιτητές μειώνονται και η Φλώρινα με την παράδοση στην Παιδεία και στον Πολιτισμό αντιμετωπίζεται ως δεύτερης ή και τρίτης μοίρας.
Το «τσουνάμι» των κλεισιμάτων και συγχωνεύσεων δεν σταματά εδώ:
* Έκλεισε η ΔΟΥ Αμυνταίου.
* Κλείνουν υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ.
* Κλείνουν ή υποβαθμίζονται τα στρατόπεδα και φυλάκια.
* Υποβαθμίζονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής.
* Προτείνεται η συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων.
Οι γειτονικές αγορές, σήμερα, αποτελούν μια πληγή που πρέπει να κλείσει, γιατί πλήττεται η τοπική οικονομία. Αν και δεν συμφωνούμε, οι αγορές της FYROM αποτελούν διέξοδο στους συνταξιούχους των 300 – 400€ που δε μπορούν να αντέξουν την ακρίβεια που επικρατεί στις αγορές μας, παρά τη μείωση των συντάξεων.
Η τοπική οικονομία αιμορραγεί προς τη γείτονα, το γνωρίζουμε οδίοις όμμασι. Ζούμε καθημερινά την τοπική κοινωνία να στρέφεται προς την αγορά της γείτονος για όλες τις καθημερινές και όχι μόνο ανάγκες προκειμένου ο οικογενειακός προϋπολογισμός να αντέξει στα οικονομικά μέτρα και την οικονομική κρίση.
Τα προβλήματα της κοινωνίας επιδεινώνονται από τη λειτουργία του δημοσίου, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώνονται συνεχώς, είτε από συνταξιοδότηση, είτε από εφεδρεία, χωρίς να γίνονται νέοι διορισμοί, ενώ νέες αρμοδιότητες προστίθενται.
Οι νέοι μας φεύγουν καθώς δεν τους δίνουμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, τον πολιτισμό, την ενέργεια, τη γεωργία και το περιβάλλον.
Τελικά, παρά το ότι η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη είχε χαρακτηρίσει τα σύνορα ως «τιμή», εμείς εξακολουθούμε να νοιώθουμε πως είναι «ποινή».
Κ. Πρόεδρε, μπορείτε να μας πείτε ένα λόγο για τον οποίο πρέπει να μείνει ένας νέος στη Φλώρινα;
Φλώρινα, 10 Ιανουαρίου 2013
Με τιμή
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.