Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Η εγκύκλιος για τον καθορισμό των κριτηρίων για τη διαθεσιμότητα



Εκδόθηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η εγκύκλιος που θα καθορίζει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη μετακίνηση των 2.500 υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά και η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται εφεξής οι μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο της κινητικότητας.
Η μετακίνηση των 2.500 υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα θα γίνει με την κατάταξή τους σε πίνακες όπως ισχύει για όσους προσλαμβάνονται από το ΑΣΕΠ με τη διαδικασία των μορίων.
Για την πάγια διαδικασία της κινητικότητας και για τις κατηγορίες πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προβλέπονται έξι κριτήρια με τα αντίστοιχα μόρια, ενώ πέντε είναι τα κριτήρια για τους υπαλλήλους της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Το κριτήριο που δίνει τα περισσότερα - 100 - μόρια είναι η ομοεδρικότητα, αν δηλαδή ο φορέας προέλευσης του υπαλλήλου εδρεύει στον ίδιο δήμο με τον φορέα υποδοχής.
Όπως αναφέρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, με τον ν. 4039/2012 εισήχθη και κατοχυρώνεται η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων ως πάγια και διαρκής διαδικασία, με στόχο την ορθολογική κατανομή του προσωπικού και τη βέλτιστη αξιοποίησή του, με πρωταρχικό κριτήριο το συμφέρον της δημόσιας υπηρεσίας.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, ορίζεται η διοικητική διαδικασία και καθορίζονται τα αντικειμενικά κριτήρια, με βάση τα οποία θα υλοποιηθεί η μεταφορά του προσωπικού που πρόκειται να μετακινηθεί για να καλυφθούν ορθολογικά οι πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών καθ' όλη τη διάρκεια του 2013.
Η συμμετοχή του ΑΣΕΠ, που καταρτίζει τους τελικούς πίνακες Βαθμολογίας, Κατάταξης και Διάθεσης του προσωπικού παρέχει τα εχέγγυα μιας αντικειμενικής και αμερόληπτης διαδικασίας. Ειδική ρύθμιση γίνεται για τη μετακίνηση του προσωπικού που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, λόγω κατάργησης της θέσης του, με την οποία λαμβάνεται πρόνοια για την άμεση εργασιακή του αποκατάσταση.
Οι διευκρινίσεις της εγκυκλίου
Αναλυτικότερα, με την εγκύκλιο, που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η διαδικασία της μετάταξης, που πραγματοποιείται με τις εγγυήσεις διαφάνειας, αμεροληψίας και αντικειμενικότητας του ΑΣΕΠ, περιλαμβάνει συνοπτικά τα ακόλουθα στάδια:
1. Υποβολή αιτημάτων από τα υπουργεία που έχουν ανάγκες σε προσωπικό.
2. Ανακοίνωση υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την κάλυψη των αναγκών, μετά από αξιολόγηση των αιτημάτων και γνωμοδότηση του τριμελούς Συμβουλίου του άρθρου 5 παρ. 3 του ν. 4024/11.
3. Υποβολή δήλωσης προτίμησης στο ΑΣΕΠ από τους υπαλλήλους που τελούν σε διαθεσιμότητα και έλεγχος των στοιχείων τους από τους φορείς προέλευσης.
4. Έκδοση πίνακα βαθμολογίας, κατάταξης και διάθεσης από το ΑΣΕΠ.
5.΄Εκδοση απόφασης για τη μετάταξη των υπαλλήλων από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μετά από γνωμοδότηση του τριμελούς Συμβουλίου.
Αξιολόγηση αιτημάτων και γνωμοδότηση
Το τριμελές συμβούλιο (εκπρόσωποι από ΑΣΕΠ, Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης), αφού συγκεντρώσει το σύνολο των αιτημάτων των υπουργείων, εκδίδει, μέσα σε προθεσμία 15 ημερών αιτιολογημένη γνώμη σχετικά με τον αριθμό των υπαλλήλων που πρέπει να μετακινηθεί σε κάθε υπουργείο, τόσο συγκεντρωτικά, όσο και ανά υπηρεσία και εποπτευόμενο απ' αυτούς ΝΠΔΔ Ή ΝΠΙΔ, προτείνοντας και τη σειρά προτεραιότητας των υπουργείων στην κάλυψη των αναγκών.
Στη συνέχεια, εκδίδεται η Ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπως προβλέπεται και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αποδέκτες της Ανακοίνωσης είναι όλοι οι φορείς, προσωπικό των οποίων έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, λόγω κατάργησης θέσεων.
Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.