Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Συνομιλίες Μάθιου Νίμιτς με Σαμαρά-Αβραμόπουλο για το Σκοπιανό

Παρουσίασε «λεπτομερείς ιδέες» για το θέμα της ονομασίας
Ο Μάθιου Νίμιτς επέστρεψε έπειτα από αρκετούς μήνες στον «τόπο του εγκλήματος» σε μία νέα απόπειρα να ξεκλειδώσει την πόρτα που οδηγεί στη λύση της εκκρεμότητας της ονομασίας των Σκοπίων.
Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που έφθασε στην Αθήνα το βράδυ της Τρίτης, συναντήθηκε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά στο υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος αποχώρησε από το υπουργείο χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.
Ο Μάθιου Νίμιτς παρουσίασε στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικων λεπτομερείς ιδέες για την επίλυση του ονοματολογικού. Ο κ. Νίμιτς δήλωσε μετά τις συναντήσεις του ότι είχε ουσιαστική συζήτηση για περίπου 15 λεπτά με τον κ. Σαμαρά. Εξήρε μάλιστα την ειλικρίνεια της ελληνικής πλευράς για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα με τον βόρειο γείτονά της. Ο σκοπός του είναι, αφού επισκεφθεί και την πΓΔΜ, να επιταχυνθούν οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία ικανοποιητική για τις δυο πλευρές στο ζήτημα της ονομασίας. Απέφυγε πάντως να χαρακτηρίσει τις ιδέες του ως νέα πρόταση.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε την υποστήριξη της Ελλάδας στην εντολή και τις προσπάθειες του κ. Νίμιτς και ενημέρωσε, διεξοδικά, τον συνομιλητή του για την ελληνική πρόταση υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Σημειώνεται, ακόμα, ότι η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση και την πολιτική βούληση για την επίτευξη προόδου, ενώ συζητήθηκαν οι προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας, επί τη βάσει σκέψεων και ιδεών που έχει επεξεργασθεί ο κ. Νίμιτς.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στα επόμενα βήματα της διαδικασίας.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι επρόκειτο για μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η υψηλή αξιοπιστία και η εκτίμηση της οποίας χαίρει η Ελλάδα για την εποικοδομητική στάση και τις πρωτοβουλίες της, όπως αξιολογούνται από τη διεθνή κοινότητα.
Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις τελευταίες απόπειρες επίλυσης κινήθηκαν γύρω από τα ονόματα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» και «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας». Σε όλες, η σκοπιανή πλευρά εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις στην τοποθέτηση του γεωγραφικού προσδιορισμού πριν από τον όρο «Μακεδονία».
Ωστόσο, όλες οι ιδέες θα πρέπει να ξεπεράσουν το εμπόδιο που ονομάζεται Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) παραμένει ο βασικός λόγος για τον οποίο διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκφράζουν απαισιοδοξία για τις προοπτικές επιτυχίας του νέου γύρου του κ. Νίμιτς στην περιοχή.
Προς το παρόν, ο κ. Γκρούεφσκι παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του και παράλληλα απρόβλεπτος. Οι συνθήκες στην πΓΔΜ είναι επίσης ευμετάβλητες και ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια περί πρόωρων εκλογών - κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, διότι αποτελεί παραδοσιακό όπλο του σκοπιανού πρωθυπουργού σε στιγμές που αισθάνεται πίεση. Τα όσα συνέβησαν στην πρόσφατη συζήτηση για τον προϋπολογισμό αλλά και η υποβόσκουσα ένταση μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών αποτελούν δύο τέτοιες περιπτώσεις.  
Το επόμενο διάστημα αναμένεται πάντως να υπάρξει κινητικότητα στο Σκοπιανό - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Στο παιχνίδι επιμένει να θέλει να διαδραματίσει αυξημένο ρόλο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Αθήνα είναι ικανοποιημένη για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη διασύνδεση της χορήγησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την επίλυση του ονοματολογικού. Παράλληλα όμως, ψύχραιμες φωνές σημειώνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση διότι οι πιέσεις θα επανέλθουν.    
Αναδημοσίευση από: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.