Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Στη Φλώρινα ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ρήγας Λεμονής



ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 6ης ΝΟΕΜΒΡΗ

«Το συνδικάτο δεν ανατρέπει κυβερνήσεις, το συνδικάτο ένα σκοπό έχει να ανατρέψει την εφαρμοζόμενη πολιτική» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ρήγας Λεμονής  ο οποίος βρέθηκε στη Φλώρινα την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου  2013, στο πλαίσιο της εξόρμησης ανά την Ελλάδα των στελεχών της ΑΔΕΔΥ, για ενημέρωση των μελών των σωματείων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινωνία και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο χώρο του Εργατικού κέντρου Φλώρινας ο κ. Λεμονής αναφέρθηκε στην έκδοση «μαύρης βίβλου»,  στα  μέτρα της κυβέρνησης που έχουν επίπτωση στους πολίτες, στην κατάργηση των κοινωνικών δομών, στη συρρίκνωση του εισοδήματος και στην ανάγκη αλλαγής αυτής της πολιτικής.  «Στην τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, πάρθηκε η απόφαση να φτιαχτεί μια μαύρη βίβλος όπως την ονομάσανε, μια βίβλος που θα περιλαμβάνει τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στους πολίτες».
Για την απεργία της 6ης Νοεμβρίου επεσήμανε ότι «Η απεργία έρχεται να προστεθεί στις δυο  48ωρες απεργίες που έχει κηρύξει μέχρι τώρα η ΑΔΕΔΥ. Έχει έναν και μοναδικό  σκοπό, μετατέθηκε κιόλας χρονολογικά από τις  23 Οκτωβρίου, προκειμένου να υπάρχει συμπόρευση  με όλες τις δυνάμεις εργασίας. Έτσι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μαζί στις 6 του Νοέμβρη καλούμε όλο τον κόσμο, όλη την κοινωνία, εργαζόμενους και άνεργους που πλησιάζουν το 1.700.000 σύμφωνα με τις καταγραφές, να ενωθούμε όλοι μαζί, να διαδηλώσουμε τον θυμό μας, την αγανάκτηση μας και να αγωνιστούμε για να πέσει αυτή η πολιτική, να ανατραπεί αυτή η πολιτική  και όσο και αν κάποιοι φοβούνται μην τυχόν και ρίξουν την αγαπημένη τους κυβέρνηση, να μην φοβούνται. Το συνδικάτο δεν ανατρέπει κυβερνήσεις, το συνδικάτο ένα σκοπό έχει: Να ανατρέψει την εφαρμοζόμενη πολιτική».
ΝΙΚΟΣ ΛΥΠΙΤΚΑΣ, εκπρόσωπος  Νομαρχιακού  τμήματος Φλώρινας
Τον κ. Λεμονή παρουσίασε ο εκπρόσωπος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Νίκος Λυπίτκας, ο οποίος είπε τα εξής:
«Σκοπός της σημερινής επίσκεψης του αναπληρωτή Γ.Γ της  Α.Δ.Ε.Δ.Υ   του κ. Ρήγα Λεμονή είναι η ενημέρωση και ο καλύτερος συντονισμός των σωματείων που ανήκουν στην ΑΔΕΔΥ, για την 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις  6 Νοεμβρίου.   Επίσης, θα γίνει  ενημέρωση των σωματείων για όλα  τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την ΑΔΕΔΥ». 
ΡΗΓΑΣ  ΛΕΜΟΝΗΣ, Γενικός Γραμματέας ΑΔΕΔΥ
Στα πλαίσια της εξόρμησης της ΑΔΕΔΥ, μέλη της εκτελεστικής επιτροπής ανέλαβαν την ενημέρωση  σε όλη την Ελλάδα, σε σχέση με την κοινή απεργία ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ για τις 6 Νοέμβρη.
 Επισκεπτόμαστε εργασιακούς χώρους αλλά και ενημερώνουμε τους εργαζόμενους σε συναντήσεις.  Έχω αναλάβει την περιοχή σας και την περιοχή της Καστοριάς και την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Είναι συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν τους δημόσιους υπάλληλους αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, που εισπράττει υπηρεσίες από το δημόσιο.
Τα πιο σημαντικά ζητήματα και τα πιο επίκαιρα αυτού του καιρού, και μάλιστα γίνονται ακόμη πιο επίκαιρα λόγω του προϋπολογισμού, είναι οι υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Μάλιστα είναι όρος που έχει υπογραφεί στο δεύτερο μνημόνιο, όπου προβλέπονται 15.000 απολύσεις  μέσα στη χρονιά του 2013-2014. Οι 4.000 πρέπει να ολοκληρωθούν φέτος, οι 11.000 του χρόνου και στην διαθεσιμότητα συνολικά 50.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι όπως λένε θα είναι και οι δεξαμενές ,που θα αντλήσουν τους 15.000 που θα απολυθούν, αν και δεν τηρήθηκε ούτε καν αυτό.
Ο ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ παράδειγμα δεν πληροί  την διαθεσιμότητα και οι απαιτήσεις των φίλων μας της τρόικα είναι πάλι ξαφνικός θάνατος, γιατί με τις διαδικασίες που κινείται η ελληνική κυβέρνηση είναι πάρα πολύ αργή και δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει την διαδικασία των 4000 απολύσεων μέσα στο 2013.  Άρα δεν θα προκύψουν από διαθεσιμότητα απ’ ότι φαίνεται, με ξαφνικό θάνατο δηλαδή κλείσιμο οργανισμών, κατάργηση οργανικών θέσεων και άμεση απόλυση των εργαζομένων σ’ αυτές.
 Εκτός όμως από την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα απασχολούν τον δημόσιο υπάλληλο αυτό τον καιρό, αλλά απασχολούν και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, που έχουν να κάνουν με το πειθαρχικό Δίκαιο. Ένα πειθαρχικό Δίκαιο που με τον τρόπο που έχει νομοθετηθεί, προβλέπει ότι η παραμικρότερη « παράβαση» του δημόσιου υπάλληλου, ακόμη και εκτός υπηρεσίας και οποιαδήποτε καταγγελία πολίτη, μπορεί να βρεθεί σε αργία, από την στιγμή που οποιαδήποτε υπόθεση του παραπεμφθεί σε ακροατήριο από τον εισαγγελέα, αν παραπεμφθεί για πειθαρχικό αδίκημα. Έχουν γίνει και συναντήσεις με το υπουργό τον κ. Μητσοτάκη, ότι υπάρχουν εκεί πέρα ακραίες περιπτώσεις, όπου είναι παράλογο να τεθεί σε αργία ένας υπάλληλος, για κάποιες κατηγορίες που πολλές φορές δεν ευσταθούν.  κι επειδή τα πειθαρχικά όργανα του δημοσίου αργούν πάρα πολύ να πάρουν αποφάσεις, υπάρχει περίπτωση με την παραπομπή τους στο πειθαρχικό ,  να τεθεί σε αργία και μετά 3 χρόνια, όταν θα ντρέπεσαι να κυκλοφορείς στην τοπική κοινωνία, γιατί άσχετα με το τι έχεις κατηγορηθεί, το τι μύθοι πλάθονται στο μυαλό του καθενός, όταν επανέλθεις στην υπηρεσία σου. Και μάλιστα δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα ποσά που πρέπει να σου καταβάλλουν., Τόσο πρόχειρα νομοθετήματα.
Αυστηροποίηση χωρίς λόγο και πολύ περισσότερο για να σπείρει τον φόβο και τον τρόμο στους δημόσιους υπάλληλους. Επειδή όλα αυτά τα μέτρα έχουν επίπτωση στους πολίτες στην τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, πάρθηκε η απόφαση να φτιαχτεί μια μαύρη βίβλος όπως την ονομάσανε, μια βίβλος που θα περιλαμβάνει τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στους πολίτες.
Τι σημαίνει δηλαδή μειώνω τις δαπάνες στην παιδεία; Το εισπράττουν οι πολίτες θα το δουν και γραμμένο αυτό που συμβαίνει σήμερα στα σχολεία μας, ότι παιδιά σχολάνε νωρίτερα, λείπουν εκπαιδευτικοί. Συγκεκριμένα θα σας πω και  για ένα σχολείο που υπηρετώ, υπάρχει έλλειμμα αυτό το διάστημα 80-90  ωρών περίπου . Τα παιδιά δεν κάνουν ξένη γλώσσα αγγλικά, οι γονείς επισκέπτονται κατά ομάδες,  και ρωτάνε: «Γιατί το δικό μας σχολείο εξαιρείται;» και απαντάω ότι  δεν είναι μόνο το δικό μας σχολείο. Σε κάθε νομό υπάρχουν δεκάδες κενών εκπαιδευτικών. Το δεύτερο μνημόνιο λέει όμως ότι θα μειωθούν το 2013 το ύψος των αποδοχών, το συνολικό κόστος των αποδοχών των εκπαιδευτικών κατά « τόσα» εκατομμύρια για να το πετύχουν αυτό φυσικά δεν θα προσλάβουν αναπληρωτές. Έχουν 2 ή 3 χρόνια να διορίσουν εκπαιδευτικούς. Κάθε χρόνο αποχωρούν εκπαιδευτικοί στη σύνταξη, πολλοί μάλιστα όχι γιατί το θέλουν αλλά γιατί φοβούνται τα νέα μέτρα που έρχονται με τον τρόμο που έχουν σπείρει κι έτσι μόνο στην α’ βάθμια εκπαίδευση 1800 εκπαιδευτικοί έφυγαν στην συνταξιοδότηση, δεν διορίστηκε κανείς . Σκεφτείτε το και πέρυσι, σκεφτείτε το και πρόπερσι έτσι θα γίνει φανερό, γιατί υπάρχουν αυτά τα κενά στην παιδεία. Κενά στην υγεία ο πολίτης δεν βρίσκει την υγεία του επισκεπτόμενος τα νοσοκομεία ή τα μικρά κέντρα-  τα περιφερειακά ,όπου υπάρχουνε τα κέντρα υγείας, γιατί δεν υπάρχουν ειδικότητες. Αλλά οι επιπτώσεις είναι και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής, κακή εξυπηρέτηση του πολίτη που πολλές φορές ξεσπάει στον υπάλληλο, που συναντάει πρώτο στον κισσέ, αντί να στρέφει το βλέμμα  του προς αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις.
 Οι υποσχέσεις βέβαια και όλα αυτά τα θαυμάσια που ακούγονται, ότι μπαίνουμε στην ανάπτυξη ,ίσα-ίσα κάθε μέρα αποκαλύπτεται ότι η κρίση βαθαίνει. Η  διαπίστωση αυτή είχε γίνει από την ΑΔΕΔΥ από το πρώτο μνημόνιο, μ’ αυτή τη πολιτική δεν πρόκειται βελτιωθούν τα οικονομικά του κράτους , αντιθέτως θα χειροτερέψουν.  Όσο πάει το ρήγμα βαθαίνει. Παρόλο την τεράστια οικονομία που έχει γίνει σε αριθμό υπαλλήλων, σε μισθολογικό κόστος  στο δημόσιο, σε κλείσιμο υπηρεσιών η οικονομία βρίσκεται σε κρίση και θα βρίσκεται σε κρίση, γιατί δεν έχουν χρήματα για να καταναλώσουν. Υπάρχει ένα θαυμάσιο βιβλίο, δεν θυμάμαι ακριβώς τον τίτλο, και αναφέρεται σε μια ευημερούσα κοινωνία μελισσών η οποία και από ανάπτυξη πήγαινε καλά και από οικονομία πήγαινε καλά και από προκοπή πήγαινε καλά, αλλά αποφάσισε το καλύτερο: να κάνουν περικοπές. Όταν εφάρμοσαν τις περικοπές για να συγκεντρώσουν περισσότερο χρήμα, το δήθεν κράτος, τότε κατέρρευσε η οικονομία, γιατί μειώθηκε η κατανάλωση, μειώθηκε η παραγωγή,  χάθηκαν οι θέσεις εργασίας, αυτό βάθυνε την κρίση, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η ίδια οικονομία. Φανταστείτε σε μια ευημερούσα οικονομία, όταν εφαρμόζεις μέτρα τέτοιας πολιτικής, το τι αποτελέσματα μπορείς να εισπράξεις και αυτό το βλέπουμε στις πόλεις ακόμη καλύτερα. Περπατάς στους πιο κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και λυπάσαι να βλέπεις μαγαζιά κλειστά, στόρια κατεβασμένα , κλειδώματα, πωλείται η επιχείρηση ή ενοικιάζεται στους κεντρικότερος δρόμους που παλιότερα έσφυζαν από ζωή.
Αυτές είναι οι επιπτώσεις της μνημονιακής  πολιτικής. Η απεργία λοιπόν έρχεται να προστεθεί στις δυο  48ωρες απεργίες που έχει κηρύξει μέχρι τώρα η ΑΔΕΔΥ. Έχει έναν και μοναδικό  σκοπό, μετατέθηκε κιόλας χρονολογικά από τις  23 Οκτωβρίου, προκειμένου να υπάρχει συμπόρευση  με όλες τις δυνάμεις εργασίας. Έτσι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μαζί στις 6 του Νοέμβρη καλούμε όλο τον κόσμο, όλη την κοινωνία, εργαζόμενους και άνεργους που πλησιάζουν το 1.700.000 σύμφωνα με τις καταγραφές, να ενωθούμε όλοι μαζί, να διαδηλώσουμε τον θυμό μας, την αγανάκτηση μας και να αγωνιστούμε για να πέσει αυτή η πολιτική, να ανατραπεί αυτή η πολιτική  και όσο και αν κάποιοι φοβούνται μην τυχόν και ρίξουν την αγαπημένη τους κυβέρνηση, να μην φοβούνται. Το συνδικάτο δεν ανατρέπει κυβερνήσεις, το συνδικάτο ένα σκοπό έχει: Να ανατρέψει την εφαρμοζόμενη πολιτική. Γιατί έχουμε καταλάβει ότι η ανατροπή μια κυβέρνησης ποτέ δεν φέρνει λύσεις, ήδη έχουν ανατραπεί τρεις πολιτικές κυβερνήσεις εντός μνημονίου. Η πολιτική  δεν άλλαξε, όποια κυβέρνηση κι αν έρθει η ίδια ή  διαφορετική , η στάση του συνδικάτου θα είναι η ίδια αυτή που είναι το τελευταίο διάστημα. Καταγγελία του μνημονίου, εφαρμογή άλλης πολιτικής, ανάπτυξη θέσεων εργασίας κα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, προκειμένου να ξαναπάρει μπρος η κοινωνία και να λειτουργήσει το κράτος. Αυτά είχα να σας πω, δεν ξέρω άμα θέλετε κάτι να ρωτήσετε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε αναλογιστεί, ως συνδικαλιστικό κίνημα, αν η χώρα αυτή την στιγμή έχει την δυνατότητα να ικανοποιήσει τα αιτήματα σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα αιτήματα του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος, δεν είναι αιτήματα διεκδίκησης για μισθούς αξιοπρέπειας. Τα αιτήματα μας αυτή την στιγμή έχουν να κάνουν με την κοινωνία, με τον περιορισμό των θέσεων εργασίας, την εκπαίδευση, στην υγεία, στην συγχώνευση των νοσοκομείων, στερούν πολύτιμα αγαθά από τους πολίτες.
Ένα κράτος δεν θα βρει χρήματα, αν δεν αναπτύξει τις παραγωγικές του λειτουργίες, σύμφωνα με όλους τους οικονομολόγους που λένε: «δεν κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά». Αν δεν κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά είναι σίγουρο ότι το κράτος δεν θα έχει έσοδα. Αν δεν έχει ο μεροκαματιάρης να ξοδέψει για την διαβίωση των παιδιών του, το κράτος δεν θα εισπράξει ΦΠΑ, δεν θα συγκεντρώσει φόρους κι αν το κράτος δεν ζητήσει από αυτούς που έχουνε, μην ξεχνάτε την περίφημη λίστα Λαγκαρντ, έσοδα μηδέν! Συνταξιούχοι που έπαιρναν 400 ευρώ συνεισέφεραν στην οικονομία με τις πολιτικές αποφάσεις, μειώθηκαν οι αποδοχές τους και πιθανά να μειωθούν ακόμη περισσότερο, όταν μιλάμε για χρήματα που δεν φτάνουν για την διαβίωση. Στερούμε δηλαδή την επιβίωση από ένα πλήθος ανθρώπων.  υπάρχουν 3 εκατομμύρια  ανασφάλιστοι, οι οποίοι όταν αρρωστήσουν δεν έχουν που να πάνε. Εγώ νομίζω, ότι αυτό το κράτος αν το ήθελε θα μπορούσε. Δείτε την άμεση- έμμεση σχέση φόρων στην Ελλάδα, κάτι που λέγεται πολλά χρόνια από τα συνδικάτα.  Δείτε ποιοι συνεισφέρουν στους άμεσους φόρους. Όταν το 70- 80% των άμεσων φόρων μαζεύεται από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.   Όσο λιγοστεύουν οι μισθωτοί και λιγόστεψα τόσο λιγότερα θα εισπράττει.    Το 1.700.000 άνεργοι, είναι ένας τεράστιος αριθμός . Όταν μιλούσαμε για ποσοστά ανεργίας 7 ,8% και 9 %, σήμερα μιλάμε για ποσοστά που κατά  το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ , ξεπερνάν και τα πραγματικά ποσοστά το 30 % και μάλιστα αυτά είχαν προβλεφθεί.  Αυτό μου κάνει εντύπωση, ότι απέναντι στους μεγάλους οικονομικούς παράγοντες και τους οικονομικούς συμβούλους των υπουργών- πρωθυπουργών και των υπουργών οικονομικών, υπήρχαν και κάποια ινστιτούτα εργαζομένων με πολύ λιγότερα κόστη λειτουργίας , που έλεγαν ότι αυτή η πολιτική θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας. Το 2012 θα έχουμε τέτοιο ποσοστό ανεργίας, το 2013 θα έχουμε αυτό το ποσοστό ανεργίας και η κυβέρνηση έκλεινε τα μάτια. Μονομερή μέτρα, μόνο στους εργαζόμενους και διαδικασίες που αν θέλετε να τις τραβήξουμε και να πάμε στην πολιτική περισσότερο στα επιμέρους πολιτικά ζητήματα, διαδικασίες που λένε σε όποιον παίρνει ένα χιλιάρικό μισθό, θα πάνε να του αρπάζουνε για τα χρέη του στο δημόσιο κι αν, θα τα έχετε σίγουρα δει εσείς που είστε δημοσιογράφοι, δημοσιευμένες σελίδες σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, που το χρέος  για παράδειγμα στις τράπεζες   ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ( Τριανταφυλλίδης): Η γνώμη σας είναι να μην εισπράττονται;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Η γνώμη μου είναι να εισπράττονται.  από πού θα τα εισπράξουν; Να σας πω και ονόματα;
ΕΡΩΤΗΣΗ:  Κουβεντιάζαμε προηγουμένως μέσα και μας έλεγε ο πρόεδρος του σωματείου   «ΛΥΓΙΣΤΙΣ» που είναι μέλος του Δ.Σ της ΔΕΥΑΦ, πως ακόμη και 50 ευρώ κατανάλωσης νερού δεν μπορούν να πληρωθούν  και πηγαίνουν  για διακανονισμό. Κι όταν κανείς φτάνει σ’ αυτό το σημείο- και πλειονότητα ζορίζεται να πληρώσει- αυτό το κράτος που θα βρει λεφτά; Πως θα εισπράξει αυτά τα λεφτά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να εισπράξει λεφτά θα πρέπει ο πολίτης να έχει λεφτά. Όταν ο πολίτης παίρνει 300 ευρώ τον μήνα πώς να πληρώσει; Κοιτάξτε υπάρχουν πάρα πολλές λογικές που μπορεί να σκεφτούμε.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Το πολιτικό σύστημα θέλετε να αλλάξετε
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Την πολιτική θέλουμε να αλλάξουμε, την εφαρμοζόμενη πολιτική στην Ελλάδα.
 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ( Τριανταφυλλίδης) : Και ποια πολιτική θα κάνετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εκείνη που λέει, ότι ο καθένας προσφέρει σε φόρους, ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα.
Το έχουν πει πάρα πολλοί οικονομολόγοι και διάσημοι και γνωστοί, ότι αυτοί που έχουν και κατέχουν ποτέ δεν πλήρωσαν στην Ελλάδα φόρους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που σας το προανέφερα είναι κάποιοι που το κρύβουν. Αν εγώ ως δημόσιος υπάλληλος, ως εφοριακός μου φέρνατε ένα στικάκι με 5 ονόματα, ανθρώπων που φοροδιαφεύγουν και ως διευθυντής της εφορίας Καλαμαριάς- Θεσσαλονίκης δεν το αξιοποιούσα θα είχα τεθεί σε αργία- διαθεσιμότητα και διαπόμπευση. Στην ελληνική πολιτεία έχουμε μάθει να το ανεχόμαστε, όχι μόνο συμβαίνει αλλά  έχουμε μάθει να το περνάμε στα ψιλά γράμματα, σε όλα τα κράτη η  περίφημη αυτή λίστα, έχει αποδώσει σε εισπράξεις υπέρ του δημοσίου, για να μπορεί να δώσει στον συνταξιούχο τα 200 ευρώ, για να μπορεί να καλύψει σε παροχές υγείας τους 3 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες. Σκεφτείτε το, αντέχει δεν αντέχει ένα κράτος εμένα δεν με ενδιαφέρει αυτή η λογική να μπούμε στο τι οικονομικά μαζεύει και τι δεν μαζεύει. Αν θέλει ξέρει από πού θα τα μαζέψει, άλλο μου λέει: Ότι έχει έναν 30αρη, ο οποίος είναι άνεργος 4 χρόνια, ο οποίος αρρωσταίνει δεν έχει γιατρό να απευθυνθεί, θα πάει σε ένα νοσοκομείο αν θα τον δεχτούνε, πότε θα τον δεχτούνε, πότε θα το προγραμματίσουν και δεν έχει καν την δυνατότητα αγοράς φαρμάκων, εκτός αν η σύνταξη της γιαγιάς, γιατί από εκεί χρηματοδοτούνται τα 300-400 ευρώ, του δώσει τα 10 ευρώ για την υποχρεωτική του εισφορά σε φάρμακα.
ΕΡΩΤΗΣΗ:  Μας λέτε για τις ευθύνες του κράτους και δεν μας λέτε για τις ευθύνες των πολιτών. Τις ευθύνες των εργαζομένων. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα, στην Ιρλανδία η κυβέρνηση αποφάσισε οι εργαζόμενοι να εργάζονται μια ώρα χωρίς αμοιβή. Θα δεχόσασταν εσείς μια τέτοια πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είναι κακό. Το μοντέλο διακυβέρνησης ενός κράτους και τα αποτελέσματα του είναι στη βάση του σχεδιασμού.
Αν πίστευα ότι πραγματικά υπάρχει στόχος αναβάθμισης της ποιότητας  της παροχής των υπηρεσιών προς τους πολίτες κι αν φροντίσετε πραγματικά, ρωτήστε τους εκπαιδευτικούς, όπου υπάρχει πιο καλή αποτύπωση. Ότι μέχρι τώρα τελειώνει ο Οκτώβριος, έχουν διανυθεί 2 μήνες σχολική λειτουργίας από τους 8, 8 είναι αφαιρώντας  τις διακοπές, έχει φύγει το ¼ του χρόνου. Υπάρχουνε φοβερές ελλείψεις και τα σχολεία, δεν λειτουργούν στην βάση του ωραρίου που λειτουργούν οι εκπαιδευτικοί, λειτουργούν με περισσότερες  ώρες εργασίας, για τις οποίες δεν προβλέπεται καμιά αμοιβή.  Ούτε καν μπαίνουν στην διαδικασία να την αξιώσουν, άρα αυτόματα σε κάποιους χώρους που υπάρχει αναγκαιότητα γίνεται.
 Έτσι λοιπόν τι πιστεύω. Αν υπήρχε εμπιστοσύνη του πολίτη στη πολιτεία, που στην Ελλάδα δεν υπάρχει, γιατί οι ίδιοι που με τα νομοθετήματα τους, με τον τρόπο που ασκούσαν την διακυβέρνηση , προκειμένου να επιβιώνουν οι ίδιοι και τα κόμματα τους, έκαναν όποιες πολιτικές, είτε διορίζοντας.
 Σήμερα μιλάνε για παράδειγμα για τους πολλούς διορισμένους στο δημόσιο και πριν μερικά χρόνια ο κ. Καραμανλής δια του Παυλόπουλου, έταζε προεκλογικά ότι το δημόσιο έχει ανάγκη των δημοσίων υπαλλήλων, γιατί το έκανε; Για να εκλεγεί! Ο σκοπός στην Ελλάδα, των κομμάτων και των κυβερνήσεων είναι η εκλογή η επανεκλογή. Είναι το όνειρο τους, μ’ αυτό ζούνε. 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τότε να επαναφέρουμε όλους αυτούς που απολύθηκαν.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ποιος το λέει αυτό;
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Ο Σύριζα!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μα δεν λέω ότι ο Σύριζα τα λέει καλύτερα . Το κακό στην Ελλάδα είναι , τα λέει ο Ράμφος  ένας εξαιρετικός φιλόσοφος, ότι τα κόμματα στη Ελλάδα στην προσπάθεια τους της αυτοεπιβίωσης, της ενστικτώδους επιβίωσης λειτουργούν με όποιο τρόπο μόνο και μόνο υπηρετώντας αυτό το ένστικτο τους, μη βλέποντας παραπέρα. Έτσι ο κάθε βουλευτής την πρώτη μέρα που εκλέγεται, με δυο λόγια παραφρασμένα δικά του, μην του κλέψω την πατρότητα. Την πρώτη μέρα της εκλογής του δεν σκέφτεται τι θα κάνει για να επανεκλεγεί αλλά πως θα επανεκλεγεί και θα διορίσει. Αυτό γινόταν στην Ελλάδα. Θα πάρει μερικούς φίλους τους αρεστούς, θα πάρει και μερικούς μη αρεστούς, μπας και τους μεταπείσει να υποστηρίζουν το κόμμα, προκειμένου επανεκλεγεί, όχι να λογοδοτήσουν απέναντι του. Αυτό οδήγησε στην  νέα Ελλάδα, που κάθε φορά μέσα από  τη πολυνομία της , σου ζητούσε τον διαμεσολαβητή, για να λύσει ένα ζήτημα. Ο τρόπος που νομοθετούμε στην Ελλάδα είναι πολύ ξεχωριστός, το λένε πολλοί νομοθέτες, νομοθετούν με αόριστο τρόπο. Υπάρχει μια πολυνομία, ασάφεια νόμων, ώστε να υπάρχει η αναγκαιότητα διαμεσολάβησης. Ο διαμεσολαβητής ήταν πάντα πολιτικό πρόσωπο και είχε σχέση με την εκάστοτε κυβέρνηση, εκάστοτε εξουσία, έτσι ώστε να σ’ έχει εξαρτημένο. Όλοι οι νόμοι του κράτους είναι εκεί γι’ αυτό δεν ήταν αποδοτικό. Καθιερώσαμε στους δασκάλους, με δικιά μας επιμονή, του συνδικάτου, που θα μπορούσε να παίζει κι άλλους ρόλους, να διαλέξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή, απόλυτα μόρια για τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις. Μια αριθμητική πλειονότητα που θα λέει  είτε είσαι γιός του πρωθυπουργού είτε γιος του μανάβη της γειτονιάς, όταν θα ζητήσεις να πάρεις την μετάθεση σου( την μετάθεση την είχαμε από χρόνια) και την απόσπαση. Θα συμπληρώνονται τα μόρια και θα πηγαίνεις εσύ στη θέση που προηγείσαι. Δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί 2 χρόνια στην διαδικασία αποσπάσεων , ξαφνικά βγαίνουν κάποιες περίεργες ερμηνείες από τον υπουργό παιδείας που λέει: « Κοιτάξτε για να αποσπαστείς από τον ένα νομό στον άλλον θα πρέπει να είναι ελλειμματικός ο νομός που θα πας και πλεονασματικός ο νομός που θα φύγεις. Στην οργανικότητα  του ο νομός δεν είναι ελλειμματικός, φαίνεται ότι είναι εντάξει υπάρχουν όμως λειτουργικές ανάγκες για άλλους 100 εκπαιδευτικούς, δεν μετατίθεται ο κύριος από την Φλώρινα στη Θεσσαλονίκη και μετά από λίγο προσλαμβάνει αναπληρωτές στη Θεσσαλονίκη. Μετά από λίγο ενώ ένα γραφείο διοίκησης της διεύθυνσης εκπαίδευσης, δικαιούται με βάση την αναλογία εκπαιδευτικών, δικαιούται 20 διοικητικούς υπαλλήλους, ξαφνικά γέμισαν με 80, γιατί ο μετακινήσεις δεν περνάνε από υπηρεσιακά συμβούλια αλλά είναι προσωπική απόφαση του υπουργού και γίνεται μια τεράστια σπατάλη προσωπικού, ενώ τα σχολεία δεν έχουν εκπαιδευτικούς. Μου έλεγαν σε μια διεύθυνση, ξέρεις γίναμε 80, δεν έχουμε καρέκλες να καθίσουμε και ξέρεις τι θα γίνει στο τέλος λέει; Αυτοί οι εκπαιδευτικοί που ήρθαν  με απόφαση του υπουργού, χωρίς καμιά μοριοδότηση με 2 χρόνια υπηρεσίες, ενώ άλλοι είναι 17 χρόνια σε νησί η γυναίκα του πήρε υποχρεωτική μετάταξη, ήταν κάτοικοι Θεσσαλονίκης και οι δυο, η γυναίκα του μόνιμη υπάλληλος εκεί και αυτός με απόσπαση εκεί και με μόρια κανονικά πέρυσι στον ίδιο νομό, με υποχρεωτική μετάταξη βρέθηκε η γυναίκα του στην Βοιωτία κι αυτός πήγε στην οργανική του και δεν πήρε απόσπαση, διότι εμφανιζόταν η Θεσσαλονίκη ότι δεν είχε κενά γυμναστών και είναι στην Κομοτηνή, το ένα μέρος της οικογένειας στην Κομοτηνή το άλλο στη Βοιωτία, αδύνατον να ανταποκριθούν στα έξοδα και ο Νομός Θεσσαλονίκης έχει κενά γυμναστών κα θα πάρει αναπληρωτή. Αν εγκριθεί η επέκταση του προγράμματος και σε άλλους αναπληρωτές, γιατί έχουν εξαντληθεί τα κονδύλια. Υπάρχει μια πολιτική, που γίνεται πολύ τυχαία, γίνεται με όρους μικροπολιτικής, δυστυχώς ακόμα εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να κάνουνε μικροπολιτική και διαμεσολαβήσεις. Να σας πω ένα παράδειγμα δε ξέρω αν μπορείτε να το καταλάβετε, επειδή το εκπαιδευτικό ρεπορτάζ είναι ιδιαίτερο. Οι αναπληρωτές προσλαμβάνονται στους νομούς που έχουν ανάγκη, είναι με μόρια και είναι αντικειμενικός διορισμός , οφείλουμε να το πούμε το έχουμε καταφέρει σαν κλάδος δεν είναι σε όλο το δημόσιο αυτό, το αποδέχτηκε το υπουργείο με το ζόρι, αλλά έχει γίνει πια νομοθέτημα. Ζητάω εγώ να πάω στην Καβάλα και έχω πάρα πολλά μόρια και ο φίλος μου ζητάει να πάει Κομοτηνή, συγκρινόμαστε μεταξύ μας σε σχέση με τα μόρια. Να το συγκεκριμενοποιήσω, ζητάει αυτός Κομοτηνή και είναι πάνω από εμένα, εγώ είμαι πολύ χαμηλότερα σε μόρια και ζητάω Καβάλα, με διορίζει Καβάλα αυτός δεν έχει δηλώσει Καβάλα είναι πολύ πιο πάνω από εμένα αλλά δεν ζήτησε Καβάλα, πάει στη Καβάλα και μετά από μία εβδομάδα διαπιστώνει ότι περισσεύω στη Καβάλα και με στέλνει στη Κομοτηνή  και του έχω πάρει τη θέση εργασίας, είναι πολύ πιο πάνω , αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα! Δεν έχουν συμβεί στην εκπαίδευση, στήνουν κάδρα και φωτογραφίες ποιόν θέλουν να βολέψουν, καθοδηγούν ακόμη και τις δηλώσεις. Δήλωσε Κομοτηνή, δεν έχουν δηλώσει πολλοί Κομοτηνή, σε βάζουν στην Κομοτηνή, περισσεύεις στην Κομοτηνή και επειδή πλεονάζεις σε στέλνουν στην Θεσσαλονίκη, το ίδιο η γυναίκα σου και τα παιδιά σου. Μια διαμεσολάβηση απαράδεκτη σ’ αυτά τα χρόνια και δεν μιλάμε μόνο για την πολιτική αμοιβών, δείτε το πειθαρχικό δίκαιο, αυστηροποίηση του πειθαρχικού δικαίου. Συμφωνώ, πρέπει να γίνει, όποιον πιάσουν με λεφτά στα χέρια να απολύεται την ίδια μέρα και να του κόβουν και τον μισθό του μήνα που τρέχει. Όποιον τον πιάνουν να πλαστογραφεί, να πάει φυλακή! Όχι μόνο να του κόψουν το μισθό και να απολυθεί, ούτε πειθαρχικό χρειάζεται, αυτόματη απόλυση, συμφωνούμε απόλυτα αλλά γιατί τσακώθηκα μαζί σου και μου κάνεις μήνυση για εξύβριση ιθύνων, είπα δεν είπα και φτάνει στον εισαγγελέα η μήνυση και λέει στο ακροατήριο η μήνυση, να τίθεμαι αυτοδίκαια σε αργία α περιμένω να εκδικαστεί η υπόθεση να περιμένω να συνέλθει το πειθαρχικό συμβούλιο. Τα πειθαρχικά πριν δύο χρόνια ήταν ασυγκρότητα, έτσι οι υπάλληλοι, γιατί βγάζουν στην τηλεόραση με πολύ έξυπνο τρόπο, αυτοί της Καβάλας που δολοφόνησαν τον δήμαρχο της Θάσου εξακολουθούν να παίρνουν μισθό, γιατί δεν συγκροτήθηκαν τα πειθαρχικά με ευθύνη της κυβέρνησης και τα πειθαρχικά δεν περιλαμβάνουν υπαλλήλους ίδιας κατηγορίας, δεν έχουν αιρετούς μέσα εκλεγμένους συνδικαλιστών για να πεις ότι τους υπερασπίζονται. Είναι διορισμένοι από το εκάστοτε κράτος, την διοίκηση . Δεν συνέρχονται παραμένουν αυτοί στη φυλακή παίρνοντας τον μισθό τους μέχρι να τελεσιδικήσει το πειθαρχικό. Είναι θέμα νομοθεσίας, να αυστηροποιηθεί εκεί που πρέπει αλλά θα πρέπει τον φόβο που έχει σπείρει η ιστορία και την ανθρωποφαγία που πιθανά να επακολουθήσει με το πειθαρχικό δίκαιο, γιατί κοιτάξτε αν ο κύριος …θέλει να γίνει διευθυντής στην υπηρεσιακή του μονάδα και ζητάω κι εγώ και κριθούμε, εγώ λέω αντικειμενικά, που δεν γίνεται αλλά εγώ λέω ας πούμε ότι γίνεται είναι αυτός διευθυντής κι εγώ έπομαι και είμαι δεύτερος. Την άλλη μέρα αν του υποβάλλω μια μήνυση για αγενή συμπεριφορά προς πολίτες και ότι παραβαίνει το καθήκον του εξυπηρετώντας ή μη εξυπηρετώντας κάποιους , έχει φύγει και έχω γίνει προϊστάμενος εγώ, ανθρωποφαγία. Μιλήσαμε με τον Υπουργό τον κ. Μητσοτάκη και ζητήσαμε ειδική συνάντηση για το πειθαρχικό δίκαιο, έδειξε κατανόηση και προσπάθησε να φορτώσει τις ευθύνες στον κ. Μανιατάκη, ότι αυτός δεν τα λειτούργησε, ήταν η πολιτική τους κ.τ.λ.. Καμία απάντηση στα ίσα, η κατάσταση σκληραίνει με όλες αυτές, μάλλον τα τεχνάσματα του τύπου για κάρτες στα σχολεία. Εγώ στο δικό μου σχολείο έχω 48 άτομα που μπαινοβγαίνουν, θα είμαι πάνω από το κομπιούτερ, αυτό θα πει διοίκηση σχολικής μονάδας, όχι να εμπνέεις τους εκπαιδευτικού και να τους παρασύρεις να μπορούν σε καινοτομίες να μπουν σε νέα  προγράμματα, να ξοδέψουν δυνάμεις μέσα στο σχολείο αλλά να είναι όλη μέρα πάνω από ένα κομπιούτερ και να ενημερώνονται : « 8.10 ήρθε ο τάδε, 08.37 έφυγε ο τάδε επειδή τον πήρανε από τον νοσοκομείο τηλέφωνο να πάει να δει την μάνα του» Να μπω στο σύστημα, μην τυχόν 8.12, ήρθε ο ελεγκτής δημόσιας διοίκησης και μου πει που είναι αυτός ο υπάλληλος; Τον συγκαλύπτεις !Παράβαση καθήκοντος, φύγε εσύ από εκεί, τρομοκρατία σπέρνουν χωρίς αποτέλεσμα και το πουλάνε  στους πολίτες  την εντύπωση ότι έτσι εκσυγχρονίζουν το δημόσιο δια στόματος του κ. Μητσοτάκη λέει: Ότι πρέπει να βγάλουμε σε διαθεσιμότητα με βάση την μνημονιακή υποχρέωση» Τι θα έπρεπε να κάνουμε; Με οργανογράμματα, για να διοικηθεί αυτό το νοσοκομείο. Το οργανόγραμμα λέει έναν διοικητή, δύο υποδιοικητές, 4 τμηματάρχες στο κάθε τμήμα τρεις υπαλλήλους, με βάσει αυτά μου λείπουν 3 υπάλληλοι ή μου περισσεύουν 5 υπάλληλοι. Δεν κινήθηκε τίποτα, από ποιους δεν κινήθηκε; Ποιοι έχουν την ευθύνη αυτών που όρισαν διοικητή, με δικιά τους απόφαση, χωρίς κρίση. Έχουν γίνει κρίσεις στο δημόσιο για κατάληψη θέσεων προϊσταμένων, πάρα πολλά χρόνια διατηρούν πολλά πρόσωπά που δεν είναιι απόφοιτοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όταν ρητά προβλέπεται από τον νόμο, δηλαδή βλέπουμε ότι η πολιτεία δεν λειτουργεί, δεν θέλει, εξακολουθεί την ίδια πολιτική των αρεστών και των φίλων. Δεν πρόκειται να παραχθεί έτσι αποτέλεσμα, με τον τρόπο που ασκείται η δημόσια διοίκηση, με καθαρή ευθύνη της πολιτεία ς, εννοείται ότι όπου υπάρχουν ευθύνες εργαζομένων, ποτέ το συνδικάτο δεν υπεράσπισε επίορκο υπάλληλο κι αν το υπεράσπισε κακώς έκανε πρέπει να διορθωθεί, είμαστε έτοιμοι για το τι υπάλληλοι πρέπει να απομακρύνονται την ίδια μέρα, όπως για τον υπάλληλο του Σωτηρία, που όπως λένε εκβίαζε. Αν είναι έτσι όπως τα λένε, έπρεπε να απομακρυνθεί την ίδια μέρα. Αλλά ακούγονται και κάποια άλλα περίεργα  σενάρια, ότι πρόκειται να εκχωρηθεί ένα τμήμα σε ιδιώτες και χρειαζόταν και η συναίνεση του συνδικάτου το οποίο μετείχε με κάποιο τρόπο, μήπως περιελάμβανε και κάποια άλλα τέτοια η συνδιαλλαγή, αλλά ως συνδιαλλαγή εννοείται ότι είναι καταδικαστέα. Δεν το συζητώ. Δεν είναι εποχές που μπορούν πια..και αν κάποτε και τα συνδικάτα υπερέβαλλαν φωνάζοντας μαζικούς διορισμούς , γιατί νόμιζαν ότι το δημόσιο δεν τελειώνει ποτέ, δεν μπορούμε όλοι να είμαστε διορισμένοι, αυτές οι φωνές εξέλειπαν, μπορούν να υπάρχουν σε κάποιες μικρές παρατάξεις αλλά πλέον δεν υπάρχουν πια. Είμαστε υπέρ όλοι του ορθολογισμού και της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του κράτους και παρά την συρρίκνωση των υπηρεσιών του δημοσίου πιστεύω, ότι οι δημόσιοι υπάλληλου συναισθανόμενοι την κρίσιμη εποχή, την αναγκαιότητα να υπηρετήσουμε τους πολίτες, υπερβάλων  εαυτώ, οι περισσότεροι τουλάχιστον. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι που δεν προσφέρουν αυτά που πρέπει να κριθούν έτσι όπως τους αξίζει.
Έτσι τελείως άτυπα, δεν κινείται καμιά ατμομηχανή χωρίς χαρτονόμισμα, η πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έκανε η Αμερική. Τι έκανε η Αμερική όταν είχε κρίση; τύπωσε νόμισμα! Τι έκανε η Ευρώπη; Προγράμματα λιτότητας.


Αναδημοσίευση από: http://parathrhthsflorina.blogspot.gr/2013/11/6_4346.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.