Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Φλώρινας επισκέφτηκε η Ευτυχία Μπέκου Γ.Γ. Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας



Απόλυτα ικανοποιημένη είναι η Γ.Γ. Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας  Ευτυχία Μπέκου από την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας και την Παιδόπολη, κατά την επίσκεψη της σ’ αυτά στις 29.10.13 με την ευκαιρία της παρουσίας της στη Φλώρινα.

Η κ. Μπέκου συζήτησε με τη νέα Διοίκηση του ΚΠΜ, με τους εργαζόμενους αλλά και με τα παιδιά που φιλοξενούνται.
Μάλιστα συνέφαγε το μεσημέρι με τα παιδιά όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις τους.
Τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για διαθεσιμότητα ή απόλυση προσωπικού αλλά ενίσχυσης του προσωπικού στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών. «Θα γίνουν οικονομίες  κλίμακας που δεν θα κάνουν συρρίκνωση αλλά θα έχουν να κάνουν με εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό υπηρεσιών και παροχών και είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε.  Υπάρχει πρόθεση να ζητήσουμε από τους καταλόγους της κινητικότητας, να ζητήσουμε ενίσχυση σε προσωπικό για μας.  Άρα λοιπόν η τάση για μας είναι να έχουμε ενίσχυση σε προσωπικό, απλά θα έχουμε καλύτερες κατανομές μέσα σε ένα νέο σύστημα διοίκησης» .
Η ΔΗΛΩΣΗ
Στη δήλωση της η κ Μπέκου είπε:
Επισκέπτομαι σήμερα με την ευκαιρία της εκπροσώπησης της κυβέρνησης, στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, το Κέντρο Παιδικής Προστασίας της Φλώρινας. Είναι, όπως γνωρίζετε μία δημόσια δομή, μια δημόσια υπηρεσία , η οποία υπάγεται απ’ ευθείας στην Γ.Γ Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Βρισκόμαστε ακριβώς σε μία καμπή σε ότι αφορά τον τρόπο διοίκησης πλέον, αυτών των δομών κοινωνικής φροντίδας που στηρίζουν παιδιά αλλά και άτομα με αναπηρία αλλά και χρόνια πάσχοντες σε όλη την Ελλάδα, όπου πλέον τα συγκροτούμε σε περιφερειακό επίπεδο.
Η Φλώρινα αυτή τη στιγμή έχει το πλεονέκτημα, στο βαθμό που συγχωνεύει την Παιδόπολη το παλιό παράρτημα της Αγίας Όλγας και το « Κέντρο Προστασίας Παιδιού» σε ένα ενιαίο κέντρο κοινωνικής Πρόνοιας για όλη την Περιφέρεια. Έχει λοιπόν το πλεονέκτημα η Φλώρινα και η νέα διοίκηση εδώ ,την οποία  συγχαίρω και εύχομαι καλή δύναμη να μπορέσει να βρει τρόπους ώστε να διασυνδέσει δομές και κοινωνικές δραστηριότητες στο επίπεδο της Περιφέρειας, προκειμένου να αναπτύξει ακόμη περισσότερο την δημόσια πρόνοια που τόσο πολύ ανάγκη έχει η χώρα μας αυτή την εποχή της κρίσης. Είδατε και με τα τελευταία περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Σε ότι αφορά τα ζητήματα προστασίας του παιδιού, είναι σε πρώτο πλάνο η υποχρέωση της πολιτείας να μπορεί να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και βεβαίως το πρώτο μέλημα μας είναι σε ότι αφορά την προστασία του παιδιού, να είναι στη φυσική τους οικογένεια, να ζουν μια φυσιολογική ζωή αλλά να μπορούν όμως και να προστατεύονται στις περιπτώσεις που έχουμε πολύ δυσάρεστα γεγονότα είτε εγκατάλειψης ,είτε κρίσης είτε γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.
Θα επισκεφτώ τους χώρους, θα ξεναγηθώ στους χώρους, έχουμε με την διοίκηση εδώ του κέντρου συναποφασίσει να έχουμε μια συνεργασία  και μια συνάντηση αναλυτικότερη με τους εργαζόμενους του κέντρου. Στη συνέχεια θα έχουμε μια συζήτηση, υπό τύπον συνεδρίασης του νέου διοικητικού συμβουλίου και το μεσημέρι θα έχουμε την ευκαιρία, είναι κάτι που το ζήτησα κι εγώ,  μου έγινε δηλαδή αυτή η επιθυμία πραγματικότητα. Τα παιδιά θα είναι λίγο νωρίτερα κοντά μας από το μάθημα τους και θα είμαι κοντά τους και θα έχουμε ένα μεσημεριανό μαζί όπου θα έχω την ευκαιρία να δω και ν’ ακούσω και  τα ίδια, τα προβλήματα τους και τα θέματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν.
Θεωρώ, ότι θα αποδειχθεί και εκ των πραγμάτων, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Πάντα υπάρχουν δυνατότητες καλύτερες, νομίζω ότι πλέον με τις προτάσεις που υπάρχουν από το κέντρο θα βρούμε κι άλλους εναλλακτικούς τρόπους φροντίδας και θα βρούμε μια ακόμη καλύτερη διασύνδεση με όλες τις άλλες δημόσιες και αυτοδιοικητικές δομές που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν κι εμάς στην άσκηση αυτών, των σημαντικών υπηρεσιών που παρέχονται στα παιδιά.
Θέλω θερμά να σας ευχαριστήσω κα να δεσμευτώ ότι θα ξανάρθω σύντομα, διότι μου άρεσε πάρα πολύ η περιοχή και νομίζω ότι πρέπει η Αθήνα, όσο και να είναι τα προβλήματα πολύ σημαντικά και πού μεγάλα να βρίσκεται στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, γιατί αυτό δίνει και ένα μήνυμα εμψυχώνει αλλά και ταυτόχρονα μας κάνει κι εμάς πιο σοφούς στο να τεκμηριώνουμε αλλά και να αποφασίζουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Προβλέπονται συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δομών σε επίπεδο Περιφέρειας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι δικές μας δομές έχουν ήδη συγχωνευθεί με τον νόμο του περασμένου Ιανουαρίου, έχουν συγχωνευθεί σε επίπεδο διοικήσεων. Τα παραρτήματα όμως ως οντότητες παραμένουν και έχουν περιγραφεί στον νόμο. Παραμένουν δηλαδή οι δομές, ως δομές, τα παραρτήματα ως παραρτήματα αλλά έχουν πλέον μια ενιαία περιφερειακή διοίκηση και υπάρχει επίσης μια διεύρυνση του σκοπού πλέον. Δεν είναι δηλαδή πλέον τα ιδρύματα, μόνο ιδρύματα κλειστής φροντίδας αλλά μπορούν να ασκήσουν  μία περιφερειακή πολιτική, ως προς τον συντονισμό αλλά και στην ανάπτυξη υπηρεσιών και για τις οικογένειες, που έχουν ανάγκη και για τους ηλικιωμένους και για τα παιδιά και για τις ευπαθείς ομάδες.
Εμείς θέλουμε αυτό το Περιφερειακό δίκτυο πλέον να μπορεί να σταθεί και να έρθει και να συστοιχηθεί με τις γενικές πολιτικές που έχουμε για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία είναι πολύ μεγάλη. Τα μεγέθη είναι εξαιρετικά σημαντικά και σοβαρά και γι’ αυτό νομίζουμε ότι η Περιφερειακή διάσταση των διοικήσεων, θα μπορέσει να μας φτιάξει  ένα καλύτερο δίκτυο  και μια καλύτερη αλληλοτροφοδότηση ενεργειών δράσεων και υπηρεσιών.
Επίσης, ευελπιστούμε αυτή η Περιφερειακή διάσταση των ιδρυμάτων, θα μπορέσει με ένα καλύτερο τρόπο να συνδεθεί με την Περιφερειακή ανάπτυξη, να δει καλύτερα τον ρόλο της μέσα σε αναπτυξιακά προγράμματα της Περιφέρειας μέσα στην αξιοποίηση ακόμα και άλλων τροφοδοτικών εργαλείων, στο επίπεδο της Περιφέρειας, να κάνει καλύτερη την κατανομή και των περιστατικών αλλά και των φιλοξενούμενων κατά περίπτωση.
 Νομίζω θα γίνουν οικονομίες  κλίμακας που δεν θα κάνουν συρρίκνωση αλλά θα έχουν να κάνουν με εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό υπηρεσιών και παροχών και είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε. Δεν το κρύβουμε ότι η συγχώνευση του περασμένου Ιανουαρίου, είχε και χαρακτηριστικά και δημοσιονομική προσαρμογής, διότι ο βασικός αν θέλετε στόχος ήτανε εξ’ αρχής να εξοικονομηθούν και κάποια κονδύλια, αλλά εμείς το θεωρούμε ότι πια αυτό είναι ένα πλεονέκτημα. Επιχειρούμε δηλαδή να κάνουμε την αρχική, αν θέλετε στόχευση δημοσιονομικής προσαρμογής, σε πλεονέκτημα για το καλύτερο τρόπο λειτουργίας και αποδοτικότητας των δικών μας των δομών .
ΕΡΩΤΗΣΗ: Όταν λέτε εξοικονόμηση, εννοείτε  ότι υπάρχει η πιθανότητα συρρίκνωσης του προσωπικού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μου κάνετε ένα εύλογο ερώτημα και πραγματικά θέλω να απαντήσω σ’ αυτό, Διότι ως προς αυτό υπάρχει δήλωση και δέσμευση του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος έχει τα θέματα Πρόνοιας και εργασίας του κ. Γκεγκέρογλου αλλά και με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχουμε συζητήσει για το θέμα αυτό, υπάρχει πρόθεση να ζητήσουμε από τους καταλόγους της κινητικότητας, να ζητήσουμε ενίσχυση σε προσωπικό για μας. Ήδη έχουμε ετοιμάσει ένα πρότυπο οργανισμό, τον οποίο έχουμε δώσει στις διοικήσεις, με βάση τον οποίο θα μπορέσουν να κινηθούν και οι διοικήσεις ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής, της κάθε Περιφέρειας αλλά εμείς θα ζητήσουμε ενίσχυση. Ήδη έχουμε ζητήσει για πρώτη φορά, συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας, έχουμε ζητήσει έναν αριθμό 500 περίπου θέσεων σε όλα μας τα ιδρύματα, προκειμένου, έστω και σε μια 5μηνη βάση να βοηθήσουν λίγο τα ιδρύματα να προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές ανάγκες σε προσωπικό και σε ένα επόμενο στάδιο θα αξιοποιήσουμε την κινητικότητα υπέρ των δομών μας. Άρα λοιπόν η τάση για μας είναι να έχουμε ενίσχυση σε προσωπικό, απλά θα έχουμε καλύτερες κατανομές μέσα σε ένα νέο σύστημα διοίκησης.

Αναδημοσίευση από: http://parathrhthsflorina.blogspot.gr/2013/11/blog-post_9778.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.