Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας για τους κινδύνους πυρκαγιάς σε καπνοδόχους και σε κάδους απορριμμάτων


Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί έξαρση των πυρκαγιών σε καπνοδόχους σπιτιών και κάδων απορριμμάτων. ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ του κινδύνου κρούει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Φλώρινας προς τους πολίτες που χρησιμοποιούν τζάκι και ξυλόσομπες προκειμένου ν’ αποφύγουν δυσάρεστα γεγονότα, όπως είναι η πρόκληση πυρκαγιών, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.
Το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιών που ελλοχεύουν από τα τζάκια και τις καπνοδόχους. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι πυρκαγιές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2011, σε καπνοδόχους, ανήλθαν στις 40 μερικές από τις οποίες επεκτάθηκαν σε στέγες σπιτιών προκαλώντας σοβαρές ζημιές και σε 25 εκ των οποίων μερικοί καήκαν ολοσχερώς. .
Ποια είναι τα μέτρα προστασίας:
 Η Πυροσβεστική Υπηρεσία απευθύνει έκκληση προς το κοινό να μη χρησιμοποιεί εύφλεκτα υγρά για το άναμμα του τζακιού. Συστήνει, ακόμη, τον τακτικό καθαρισμό της καπνοδόχου και προτρέπει το κοινό να μην αφήνει το αναμμένο τζάκι χωρίς επίβλεψη, καθώς και να μην τοποθετεί πολλά ξύλα στην εστία.
Επίσης οι πυρκαγιές στις στέγες από  καπνοδόχους είναι πολύ συχνές και γι αυτό το λόγο  ξύλινα δοκάρια και άλλα υλικά εύφλεκτα , δεν πρέπει να τοποθετούνται στους τοίχους όπου υπάρχουν καπνοδόχοι ή τουλάχιστον να μη περνάνε μέσα απ' αυτούς χωρίς να είναι προστατευμένα κατά της θερμότητας.
Εφιστά την προσοχή του κόσμού στον να μην πετάει υπολείμματα στάχτης καυσόσυλλων μέσα στους κάδους απορριμμάτων προκαλώντας ζημίες σε αυτούς και κατ΄επέκταση σε ξένες  περιουσίες.
 Σε περίπτωση που αντιληφθείτε  ότι η καμινάδα σας έχει πάρει φωτιά :
  • Μην πανικοβάλλεστε.
  • Καλέστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία παίρνοντας στο αριθμό 199
  • Απομακρύνετε τα άτομα που υπάρχουν στο σπίτι.
  • Απομακρύνετε τα αναμμένα ξύλα από το τζάκι, βγάλτε τα έξω και σβήστε τα με νερό.
  • Φροντίστε να έχετε πάντα σε ετοιμότητα έναν πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως.
  • Αποφύγετε να ρίξετε νερό στο πυρωμένο τζάκι γιατί υπάρχει κίνδυνος καταστροφής του.
  • Μη χρησιμοποιήσετε το τζάκι προτού ειδικευμένο συνεργείο καθαρίσει την καμινάδα και την ελέγξει για τυχόν ζημιές που έχει υποστεί.
  • Τέλος θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός της καπνοδόχου από την συσσωρευμένη αιθάλη που κάθεται στα τοιχώματα της δύο(2) φορές τουλάχιστον το έτος.
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.