Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

H Εταιρία Προστασίας Πρεσπών γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με εκδηλώσεις στη διασυνοριακή Πρέσπα και στη Θεσσαλονίκη


Τα σπάνια ψάρια της Πρέσπας και η αλιεία βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των εκδηλώσεων της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Έτσι λοιπόν μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν για τα  ψάρια, τις απειλές που αντιμετωπίζουν, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της σπάνιας ιχθυοπανίδας των Πρεσπών.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων μέχρι στιγμής διοργανώθηκαν:

·                     Παιδικός διαγωνισμός για το καλύτερο ποίημα με πρωταγωνιστές τα ψάρια της Πρέσπας. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος παιδιά από τα δημοτικά σχολεία των 3 χωρών που μοιράζονται τη διασυνοριακή Πρέσπα, την Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.
·                     Εκδηλώσεις με παιχνίδια και δραστηριότητες για τα παιδιά διοργανώθηκαν στη διασυνοριακή Πρέσπα αλλά και στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου-Κορδελιού. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν «παιδική» ξενάγηση στην ειδική θεματική κινητή έκθεση για τα ψάρια και την αλιεία των Πρεσπών που έχει επιμεληθεί η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, παραμύθια, παζλ, παιχνιδοψαρέματα και πολλές άλλες δραστηριότητες.
·                     Προβολή του γνωστού βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Ο εφιάλτης του Δαρβίνου» πραγματοποιήθηκε, για τους μεγάλους αυτή τη φορά, στον Λαιμό Πρεσπών. Μέσα από τη συγκεκριμένη ταινία το κοινό γνώρισε τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εισαγωγή ξενικών ειδών ψαριών όχι μόνο στο οικοσύστημα αλλά και στις κοινωνικοοικονομικές δομές συνολικά, όπως συνέβη στη Λίμνη Βικτόρια στην Αφρική. 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 28 Ιανουάριου και θα συνεχιστούν μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου με στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή κοινού σε ολόκληρη τη διασυνοριακή Πρέσπα  και τη Θεσσαλονίκη.
 Μέρος των εκδηλώσεων εντάσσεται στο πρόγραμμα LIFE+ Ενημέρωση & Επικοινωνία "Ψάρια, Αλιεία και Ευρωπαϊκή Πολιτική στη Λεκάνη των Πρεσπών" που υλοποιεί η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στη σπάνια ιχθυοπανίδα και στη λήψη μέτρων για την προστασία της.
Περισσότερες πληροφορίες
Ράλλια Κουγιουμτζή: 6974062330

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.