Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Νομού Φλώρινας κ. Κωνσταντινίδη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Από το Γραφείο του Βουλευτή Νομού Φλώρινας κ. Κωνσταντινίδη, λάβαμε την παρακάτω επίκαιρη ερώτηση, όπως την κατέθεσε στον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Οικονομική καταστροφή των πατατοπαραγωγών του Αμυνταίου.
Οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής Αμυνταίου καταστράφηκαν οικονομικά εξαιτίας των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή και είχαν ως αποτέλεσμα η παραγωγή τους να παγώσει, να αχρηστευθεί ολοσχερώς και να πεταχτεί, διότι δεν υπάρχει εναλλακτική μορφή χρησιμότητας του προϊόντος.
Με θερμοκρασίες -20 και -25 βαθμούς κελσίου, παρά τις προσπάθειες, οι πατάτες δεν μπορούν να προστατευτούν. Αν και εξασφαλίζονται οι καλύτερες συνθήκες φύλαξης, ο πολυήμερος ολικός παγετός -25 βαθμών δεν αντιμετωπίζεται, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και πολύωρες διακοπές ρεύματος από τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη το δίκτυο της ΔΕΗ λόγω του παγετού. Αυτό το επισημαίνω, διότι, όσοι δεν έχουν ζήσει τέτοιες καταστάσεις και καλούνται να λάβουν αποφάσεις, ενδεχομένως να θεωρούν υπερβολικές τις αναφορές. Θέλω επίσης να επισημάνω για τους δύσπιστους, οι οποίοι μπορεί και να έχουν έτοιμο «επιχείρημα» για πλημμελή φύλαξη, ότι οι πατάτες δε φυλάσσονται σε ξενοδοχεία αλλά σε αποθήκες.
Το 2011 καλλιεργήθηκαν 4000 στρέμματα και η παραγωγή ανήλθε σε 20.000 τόνους πατάτας. Το μέσο κόστος παραγωγής υπερβαίνει την τιμή αγοράς. Λόγω και των εισαγωγών η παραγωγή έμεινε απούλητη και αποθηκεύτηκε. Τα λιπάσματα, οι σπόροι, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί, ενώ τα δάνεια των παραγωγών δε μπορούν να εξυπηρετηθούν. 
Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, ότι τα προβλήματα και οι ζημίες που προέκυψαν δεν αφορούν μία συνήθη κατάσταση αλλά οφείλονται σε έκτακτη κατάσταση λόγω θεομηνίας και φυσικών καταστροφών.
Κατόπιν τούτων επερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.    Προτίθεται να λάβει μέτρα αποζημίωσης των πατατοπαραγωγών;
2.    Προτίθεται να αποστείλει ανάλογο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας το πραγματικό αίτιο, που δεν είναι άλλο από τις έκτακτες, πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες πολικών θερμοκρασιών και χιονοπτώσεων;
Αθήνα  1/2 /2012      
Ο επερωτών Βουλευτής                                                                         
Κωνσταντινίδης Ευστάθιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.