Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Ομιλία Διοικητή Ο.Α.Ε.Δ. στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό ΕπιμελητήριοΣτην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για τη δυϊκή εκπαίδευση στην Ελλάδα και την έναρξη της πειραματικής σχολής με το δυϊκό σύστημα κατάρτισης/μαθητείας στον τομέα του Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ παρευρέθηκε, ως επίσημος ομιλητής, μαζί με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κων. Αρβανιτόπουλο, την υπουργό Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και τον υφυπουργό Παιδείας και Έρευνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Thomas Rachel, ο Διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ. κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
Ο κ. Αμπατζόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στη μεγάλη εμπειρία την οποία διαθέτει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού στην εφαρμογή του δυϊκού συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης μέσω του θεσμού της Μαθητείας τον οποίο διαθέτει από το 1952.
Ο Διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ. έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόγραμμα του «Επαναπροσδιορισμό του Επιχειρησιακού Μοντέλου του Ο.Α.Ε.Δ.», το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει και στο πλαίσιο του οποίου προβλέπονται 8 άξονες παρέμβασης.
Ο Άξονας παρέμβασης 6 αφορά στη βελτίωση και την αναβάθμιση του θεσμού της Μαθητείας και έχουν προβλεφθεί (με βάση τόσο τις διεθνείς πρακτικές, όσο και τις προτάσεις βελτίωσης από πλευράς της Διοίκησης και των στελεχών του Οργανισμού), μια σειρά από επιμέρους δράσεις. Ο Ο.Α.Ε.Δ. και το Υπ. Παιδείας συνεργάστηκαν με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για την ανάπτυξη Πειραματικών Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης σε ειδικότητες του Τομέα του Τουρισμού, που παρουσιάζει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ελληνική οικονομία. Η συνεργασία αυτή στοχεύει στη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις συγκεκριμένες ειδικότητες στον τομέα του τουρισμού από το αντίστοιχο γερμανικό δυικό σύστημα εκπαίδευσης και την επέκτασή του σε περισσότερες σχολικές μονάδες του Ο.Α.Ε.Δ. και άλλων φορέων.
Ειδικά για τον Ο.Α.Ε.Δ., η δράση περιλαμβάνει την λειτουργία 2 Πειραματικών Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) στον Τομέα του Τουρισμού (μία στην Αθήνα και μία στο Ηράκλειο της Κρήτης). Οι επιλεγείσες ειδικότητες είναι: Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης, τεχνίτης Εστιατορίου- Επισιτισμού και Τεχνίτης Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Ξενοδοχοϋπάλληλοι).
Στις Πειραματικές Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης θα υλοποιηθεί τριετές πρόγραμμα απευθυνόμενο σε αποφοίτους τουλάχιστον υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης, ηλικίας 18-20 ετών, στηριζόμενο στο δυικό σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο θα περιλαμβάνει σε όλα τα έτη:
(α) ενδοσχολική εκπαίδευση διάρκειας 4 μηνών κατ’ έτος , η οποία θα γίνεται κατά τη διάρκεια της χαμηλής τουριστικής περιόδου και
(β) μαθητεία σε εργασιακό χώρο διάρκειας 8 μηνών κατ’ έτος, η οποία θα υλοποιείται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου σε επιχειρήσεις κυρίως του ιδιωτικού τομέα.
Οι ειδικότητες θα λειτουργήσουν στις σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, στο Καλαμάκι Αττικής και στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ολόκληρη η ομιλία του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. κ. Θεόδωρου Αμπατζόγλου είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr).

Αθήνα, 12/12/2013
Δελτίο Τύπου ΟΑΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.