Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο Ανακυκλώνοντας Καλλιτεχνικά

Την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Μαρτίου διεξήχθη στο 1ο δημοτικό σχολείο Φλώρινας διημερίδα με θέμα « Ανακυκλώνοντας Καλλιτεχνικά». Στη διημερίδα αυτή, που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μελίτης σε συνεργασία με  το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (ΤΕΕΤ) Φλώρινας, συμμετείχαν 30 φοιτητές του ΤΕΕΤ και 45 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Φλώρινας.
Η συνεργασία του ΚΠΕ Μελίτης με το ΤΕΕΤ Φλώρινας και ιδιαίτερα με τον κ. Γιάννη Ζιώγα, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος , ξεκίνησε τον Μάιο του 2010, συνεχίστηκε τον Μάιο του 2011 με την οργάνωση του σεμιναρίου «Φύση /Όρια / Υλικά: Εικαστική διερεύνηση των υλικών της φύσης» και ελπίζουμε να συνεχιστεί πολλά χρόνια ακόμα.
Την πρώτη μέρα της διημερίδας ο κ. Νίκος Νάνης ,Υπεύθυνος του ΚΠΕ Μελίτης, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, παρουσίασε τις δράσεις του ΚΠΕ Μελίτης, καθώς και το σκεπτικό και τους στόχους της συγκεκριμένης δράσης. Στη συνέχεια, ο κ. Γιάννης Ζιώγας, Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΕΤ, στην εισήγησή του με θέμα «Το  Ευτελές και το Ωραίο» εξέτασε, μέσα από μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της σύγχρονης δυτικής τέχνης, τη σχέση του έργου τέχνης με την έννοια του Ωραίου. Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Κώστα Μίχαλου, ζωγράφου και εκπαιδευτικού, με θέμα «Η εκφραστική δύναμη των οπτικών μορφών», μια διδακτική προσέγγιση στον τρόπο αντίληψης και ερμηνείας των οπτικών μορφών από τα παιδιά. Τέλος, ο κ. Νίκος Ταμουτσέλης, ζωγράφος και εκπαιδευτικός, στην εισήγησή του «Παιδαγωγικές κατασκευές», παρουσίασε τη χρήση κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά ως εργαλείων μάθησης.
Τη δεύτερη μέρα, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, χωρισμένοι σε ομάδες, συμμετείχαν εναλλάξ σε διαφορετικά εργαστήρια κατασκευών, οργανωμένων από τους κκ. Ζιώγα-Πρωτόγερο, Μίχαλο, Ταμουτσέλη και Κατικαρίδη. Με αυτόν τον τρόπο οι συμμετέχοντες, προερχόμενοι από διαφορετικές εκπαιδευτικές βαθμίδες γνωρίστηκαν μεταξύ τους, ήρθαν σε επαφή με τεχνικές και μεθόδους εικαστικής αξιοποίησης καθημερινών και ήδη μεταχειρισμένων αντικειμένων, συνεργάστηκαν και τελικά δημιούργησαν μικρά έργα τέχνης τα οποία θα εκτεθούν σε συγκεκριμένο χώρο με την ολοκλήρωση της δράσης.
Η συγκεκριμένη διημερίδα ήταν μόνο η αφετηρία μιας δράσης που θα συνεχιστεί  κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, οπότε οι ομάδες των εκπαιδευτικών- φοιτητών θα μεταφέρουν τις παραπάνω μεθόδους και τεχνικές στους μαθητές συγκεκριμένων συνεργαζόμενων σχολείων, δημοτικών και γυμνασίων του νομού μας, φέρνοντάς τους  ταυτόχρονα σε επαφή με τις αξίες της δημιουργικής ανακύκλωσης.
Η δράση θα ολοκληρωθεί και θα κορυφωθεί  στις αρχές Ιουνίου με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος , οπότε και θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και έκθεση των κατασκευών- έργων τέχνης που θα έχουν προκύψει από τη συνεργασία εκπαιδευτικών –φοιτητών -μαθητών στα σχολεία της πόλης μας.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους κκ Κασκαμανίδη Γιάννη, Σχολικό Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βαϊρινού Κωνσταντίνα, Σχολικό Σύμβουλο Νηπιαγωγών και Τσούλη Θωμά, Υπεύθυνο Εκπαιδευτικών θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που παρευρέθησαν στη διημερίδα, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες ,εκπαιδευτικούς και φοιτητές, που με την ενεργή συμμετοχή και τη ζωντάνια τους συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωσή της. Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον κ. Γεώργιο Μάντσο, Διευθυντή του 1ου δημοτικού σχολείου, και στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου, για τη θερμή φιλοξενία και τη συνδρομή τους στην οργάνωση της διημερίδας.
Δελτίο Τύπου






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.