Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ κινδυνεύουν με κατάρρευση

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι για 14 μήνες
Το μεγάλο κοινωνικό έργο που προσφέρουν τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και τα Κέντρα Διημέρευσης ΑμεΑ, που φιλοξενούν συμπολίτες μας που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα εξαιτίας της απίστευτης καθυστέρησης στην χρηματοδότησή τους.
Αν και έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ έως το τέλος του 2012, εντούτοις από τις αρχές του 2011 οι φορείς υλοποίησης των έργων δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Στην Κρήτη λειτουργούν 21 τέτοια Κέντρα, παρέχοντας βοήθεια σε 460 περίπου άτομα και οι εργαζόμενοι των σημαντικών αυτών δομών, δουλεύουν απλήρωτοι για περισσότερο από 14 μήνες.
Μόλις στις 24/2/2012 υπογράφηκαν οι συμβάσεις με τους φορείς υλοποίησης των δομών και ενώ το τμήμα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Διεθνών Οργανισμών του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ενήμερο για το ζήτημα, δεν αναμένεται να υπάρχει χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούνιο.
Επιπλέον, κοινοποιήθηκε στις εν λόγω δομές επιστολή από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε όπου αναφερόταν πως πρέπει  να αναπροσαρμοστούν τα ανώτατα όρια τιμών, με αποτέλεσμα μείωση του φυσικού και του οικονομικού αντικειμένου τους κατά 22% περίπου όλων των φορέων υλοποίησης.
Οι εργαζόμενοι των δομών βρίσκονται σε απόγνωση και οι ανάδοχοι φορείς των έργων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν πλέον τις δαπάνες για την εύρυθμη λειτουργία των δομών. 
Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης ζητά να δοθεί λύση άμεσα στην χρηματοδότηση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ, αλλά και να δοθούν διευκρινίσεις για την αναπροσαρμογή των ανώτατων ορίων τιμών που επιφέρουν μείωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.
Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μην στηρίζονται εμπράκτως δομές που προσφέρουν βοήθεια σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Το κοινωνικό κράτος δεν πρέπει να παρουσιάζεται ανάλγητο, ιδιαίτερα σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία.
Αθήνα, 16 Μαρτίου 2012
Δελτίο Τύπου Δημοκρατικής Συμμαχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.