Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Διαχείριση στερεών αποβλήτων

Η αναβολή για τρίτη συνεχόμενη φορά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ για τον ΠΕΣΔΑ Αττικής πρέπει να προβληματίσει, επιτέλους σοβαρά όσους μεθοδεύουν την κατασκευή από ιδιώτες των τεσσάρων εργοστασίων καύσης απορριμμάτων.
Η λήψη απόφασης για την «Υλοποίηση των Έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμάτων Αττικής» έπρεπε να έχει παρθεί από χθες, όχι όμως με προειλημμένες αποφάσεις και την παρουσία Μ.Α.Τ. εντός της αίθουσας συνεδρίασης του Δ.Σ.
Ο ΕΔΣΝΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους της Αττικής  πρέπει να διαχειρισθεί τα στερεά απόβλητα σύμφωνα με τις  σύγχρονες επιστημονικές απόψεις που αποτυπώνονται στην πρόσφατη ελληνική νομοθεσία που  επιτέλους  εναρμονίσθηκε  με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ και αναφέρει: «…για την πρόληψη και τη διαχείριση των αποβλήτων ισχύει κατά προτεραιότητα η ακόλουθη ιεράρχηση … :  α.πρόληψη, β. προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, γ. ανακύκλωση, δ. άλλου είδους ανάκτηση, όπως ανάκτηση ενέργειας, και ε. διάθεση».
Με το πρόσθετο δεδομένο της εντυπωσιακής μείωσης των παραγόμενων οικιακών απορριμμάτων λόγω της οικονομικής κρίσης κανένα από τέσσερα σχεδιαζόμενα θηρία «…που για να τρώει απορρίμματα πρέπει να καίει 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, σε σταθερή θερμοκρασία άνω των 900 βαθμών Κελσίου…», δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει την τροφή του!
Τέλος δε επισημαίνουμε ότι για να μπορεί να υλοποιηθεί η όποια διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί να έχει απέναντι τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α.
Γρηγόρης  Ψαριανός
Δημήτρης  Βαρελάς
Περιφερειακοί  Σύμβουλοι  Αττικής
Αθήνα, 13.03.2012
Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.