Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Η επαναλειτουργία του τρένου δεν είναι απλό πράγμα όπως θέλουν να το παρουσιάζουν

Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. παραχώρησε τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος με θέμα τις επαφές που είχε στην Αθήνα  στις 1 και 2 Μαρτίου 2012, για τα ζητήματα του τρένου, της τηλεθέρμανσης.
Για το θέμα  αγροτικών  ιατρείων  που προέκυψε με αφορμή αρνητικά σχόλια σε κάποια μέσα για το αγροτικό ιατρείο Κάτω Κλεινών, και με τη γνωστή μέθοδο του κιτρινισμού, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι η αρμοδιότητα για τη συντήρηση και τη λειτουργία των αγροτικών ιατρείων δεν αφορά στο Δήμο, κι αυτό προκύπτει από την απάντηση που εξέδωσε το Υπουργείο στην ερώτησή  μας  για το συγκεκριμένο θέμα.
Η ερώτηση έχει ως εξής:   «Φλώρινα, 16- 01 - 2012
Θέμα: Λειτουργία Αγροτικών Ιατρείων Δήμου Φλώρινας.
Ο Δήμος Φλώρινας είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός Δήμος, στις Τοπικές Κοινότητες του οποίου λειτουργούν αγροτικά ιατρεία, τα οποία δυστυχώς τον τελευταίο καιρό παρουσιάζουν προβλήματα στη λειτουργία τους.
Προκειμένου να μπορέσουμε να  βρούμε λύση σε όλα αυτά, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τα εξής:
1. Ποιος είναι αρμόδιος για τον ορισμό και τον έλεγχο των ιατρών στα αγροτικά ιατρεία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο αγροτικός ιατρός πηγαίνει όποτε θέλει, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των κατοίκων της Κοινότητας.
2. Σε ποιον υπάγεται η υποχρέωση για τη θέρμανση, την καθαριότητα, την ύπαρξη τηλεφωνικών συνδέσεων και γενικότερα για την πληρωμή των λειτουργικών δαπανών των αγροτικών ιατρείων.
Κύριοι Υπουργοί, παρακαλούμε για την άμεση απάντηση των ερωτημάτων μας, προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά τα αγροτικά ιατρεία και χωρίς να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων, του ακριτικού μας Δήμου.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Εν αναμονή την άμεσης απάντησής σας».
Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τη λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων έχει ως εξής: «1. Οι γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου υπάγονται στην αρμοδιότητα του Διευθυντή γιατρού υπεύθυνου για το συντονισμό της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του, τα οποία αποτελούν αποκεντρωμένες μονάδες του και εξυπηρετούν τους πολίτες των διαμερισμάτων της περιοχής ευθύνης των ιατρείων τους, βάσει προγράμματος, το οποίο θα πρέπει να κοινοποιούν στο Κέντρο Υγείας και στις εξυπηρετούμενες από το Ιατρείο τους περιοχές.
2. Το Νοσοκομείο στο οποίο υπάγεται το Κέντρο Υγείας και τα Περιφερειακά του Ιατρεία έχει την υποχρέωση της κάλυψης όλων των λειτουργικών δαπανών των μονάδων αυτών».
Για την επαναλειτουργία του τρένου και παρά τις όποιες βολές εναντίον του,  για την απουσία του κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο Δήμαρχος είπε ότι την προηγούμενη ημέρα της συγκέντρωσης, και μάλιστα στις 8 μ.μ., είχε συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών κ. Μάκη Βορίδη, με τον οποίο συζήτησε  τα προβλήματα που έχουν προκύψει για τη λειτουργία του τρένου. «Η λειτουργία του τρένου δεν είναι απλό πράγμα, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν. Αντιθέτως είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που προκύπτει μέσα από τη μίξη τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και της βοήθειας του αρμόδιου Υπουργείου, το οποίο, ενώ είναι υποχρεωμένο να λειτουργήσει το τρένο, ζητάει και τη βοήθειά μας για την ομαλή λειτουργία του. Το θέμα είναι λοιπόν, πώς ο ΤΡΑΙΝΟΣΕ θέλει να αναλάβουμε εμείς ως Δήμος, το κόστος της μεταφοράς των εκδρομέων προς Βίγλα και Πισοδέρι; Κι ενώ η πρόθεσή μας είναι θετική, πρέπει να διευθετηθούν κάποια νομικά προβλήματα, που προκύπτουν από τις διαδημοτικές μετακινήσεις, καθώς τόσο το Πισοδέρι όσο και η Βίγλα ανήκουν στο Δήμο Πρεσπών. Μετά από τις ανάλογες διευκρινίσεις που θα γίνουν, το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει ομόφωνα για να υπάρξει θετική απόφαση. Το σημαντικό βεβαίως είναι πως ο Υπουργός πρέπει να συμπεριλάβει μία παράγραφο, σε έναν προς ψήφιση νόμο, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να γίνουν προγραμματικές διαδημοτικές συμβάσεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταξύ των Δήμων Φλώρινας, Πρεσπών, της Περιφέρειας και του ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Την επόμενη μέρα που συναντήθηκα με τον κ. Ζηλιασκόπουλο του εξέθεσα τη συζήτηση που είχα με τον κ. Βορίδη και η απάντησή του ήταν θετική ως προς την προσθήκη του νομοθετικού κειμένου στον προς ψήφιση νόμο. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δε λυθούν αυτά τα νομικά προβλήματα είναι στο χέρι του Υπουργού να  λειτουργήσει  το τρένο όποτε θέλει».
Για την τηλεθέρμανση,  ο Δήμαρχος υπενθύμισε το ερωτηματολόγιο που είχε ζητηθεί από τις Βρυξέλλες και πως αφού ετοιμάστηκε ο διευκρινιστικός φάκελος από τη ΔΕΥΑΦ και την αρμόδια μελετητική εταιρεία, την ΑΝΚΟ, στάλθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο, για τις δικές του αποφάσεις. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, δήλωσε: «τις ημέρες που βρισκόμουν στην Αθήνα, συναντήθηκα με τη διευθύντρια  και τον ειδικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ και συζητήσαμε το θέμα της τηλεθέρμανσης, παρουσία και των εργαζομένων του ΕΠΠΕΡΑΑ, οι οποίοι χειρίζονται το θέμα. Αφού ξεκαθαρίσαμε τα προβλήματα που υπήρχαν, ο ειδικός γραμματέας ζήτησε από τους αρμόδιους υπάλληλους του ΕΠΠΕΡΑΑ, να ετοιμάσουν άμεσα το φάκελο για να σταλεί στο Υπουργείο Οικονομίας και από εκεί στις Βρυξέλλες. Ευελπιστούμε πως τόσο οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΕΠΠΕΡΑΑ, όσο και το Υπουργείο Οικονομίας θα τηρήσουν το λόγο τους και θα στείλουν το φάκελο στις Βρυξέλλες, διότι το έργο αυτό είναι σημαντικό και πολύ μικρός ο χρόνος για να ολοκληρωθεί.  Παρ’ όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να το ολοκληρώσουμε».
 Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το 2015, ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου σύμφωνα με το ΕΣΠΑ, θα αποτελέσει λόγο απόρριψης του αιτήματος της τηλεθέρμανσης, επειδή δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί, ο Δήμαρχος ήταν σαφής «Υπάρχει ο χρόνος για να ολοκληρωθεί, αλλά η εταιρεία η οποία θα αναλάβει μετά από δημοπρασία, θα πρέπει να δουλέψει με ρυθμούς γρήγορους και εξαντλητικούς».
Για το ορυχείο της Βεύης,  ο Δήμαρχος επεσήμανε πως τελευταία δεν είχε επικοινωνία με τον κ. Παπακωνσταντίνου και δε γνωρίζει αν η αρμόδια επιτροπή άνοιξε τους φακέλους του ορυχείου και αν έκανε κάποια εισήγηση στον Υπουργό, τον οποίο όμως θα συναντήσει στο προσεχές χρονικό διάστημα και θα έχει άμεση ενημέρωση.
Για την επίσκεψη του κ. Παπακωνσταντίνου στην Πρέσπα και στο φορέα διαχείρισης εθνικού Δρυμού  και το γεγονός ότι δε συναντήθηκε με το Δήμαρχο Πρεσπών που είναι και αντιπρόεδρος του φορέα, ο Δήμαρχος Φλώρινας θεωρεί κατακριτέα την ενέργεια του Υπουργού, να μην επισκεφτεί έστω και εθιμοτυπικά τόσο το Δήμαρχο Πρεσπών όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα και δεν μπορεί να παίρνει την άποψη μόνο ενός ανθρώπου.
Για τις λακκούβες που προκλήθηκαν στους δρόμους, κατά τη διάρκεια  της παρατεταμένης κακοκαιρίας, ανέφερε ότι είχαν ήδη προβλεφθεί σημαντικά κονδύλια στον προϋπολογισμό, με σκοπό την  ασφαλτόστρωση κάποιων δρόμων της πόλης της Φλώρινας και την επισκευή διάφορων δρόμων του ευρύτερου Δήμου. «Σε δρόμους όπως η Νικολάου Χάσου, Καστριτσιανάκη, Ιωάννου Άρτη, Μεγαρόβου και από τη γέφυρα του Αγίου Γεωργίου μέχρι τη γέφυρα των δημοτικών σχολείων θα γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις, με τις αναγκαίες πρώτα δημοπρασίες, ενώ ταυτόχρονα, όπου αλλού χρειαστεί, θα προσθέσουμε και άλλα κονδύλια. Σοβαρές ζημιές έχουν επίσης παρατηρηθεί και στους δρόμους του  Αρμενοχωρίου, Μελίτης, Ιτιάς, Παπαγιάννη και σε άλλα χωριά για τα οποία θα μεριμνήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχουμε. Αλλά πιστεύω ότι θα ανταπεξέλθουμε».
Σχετικά με τις διαμαρτυρίες κατοίκων του Φλαμπούρου για την κατάσταση του οδικού δικτύου, ο Δήμαρχος διευκρίνισε πως η ευθύνη του δρόμου Φλώρινα-Φλάμπουρο ανήκει στην Περιφέρεια. Όσον αφορά στη γέφυρα Αρμενοχωρίου είναι σχεδόν έτοιμη και όταν βελτιωθεί ο καιρός θα γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις  για να τοποθετηθεί το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο 2012.
Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου και σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα τμήματα του κάθετου άξονα Νίκη-Φλώρινα και Φλώρινα-Πτολεμαΐδα  ο Δήμαρχος απάντησε: «Για το τμήμα Φλώρινα-Νίκη υπάρχει ανάδοχος εταιρεία και στη συνάντηση που είχα με τους αρμόδιους της εταιρείας ζήτησα το προσωπικό που θα χρησιμοποιηθεί να είναι από το Δήμο Φλώρινας εξ’ ολοκλήρου. Για τον άξονα Φλώρινα- Πτολεμαΐδα  στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε, η οποία θα είναι η επιβλέπουσα αρχή και η αρμόδια για τη μελέτη, διευκρινίστηκε πως από το Υπουργείο δεν έχουν δοθεί χρήματα για τη μελέτη, οπότε δεν έχει ξεκινήσει τίποτα ουσιαστικό και χειροπιαστό».
Τελειώνοντας και στις πιέσεις των δημοσιογράφων να γίνονται τακτικές ενημερώσεις προς τα Μ.Μ.Ε. για να αποφεύγεται η λασπολογία, δήλωσε πως αρχή του είναι πρώτα να διεκδικεί και ύστερα να ανακοινώνει.
Φλώρινα, 13-03-2012
Δελτίο Τύπου Δήμου Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.