Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Απάντηση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη σε Δελτία Τύπου του Σωματείου ΕΤΕ ΔΕΗ και του Προέδρου του Λάζαρου Αδάμ

Δύο απαντήσεις σε Δελτία Τύπου του Σωματείου ΕΤΕ ΔΕΗ και του Προέδρου του Λάζαρου Αδάμ, απέστειλε ο Βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης, τα οποία και δημοσιεύουμε:
Α)Σχετικά με νέο δελτίο τύπου του σωματείου ΕΤΕ ΔΕΗ – Τ.Δ.Ε. Α.Η.Σ. Μελίτης έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Πολύ καλά τα λέτε κ. Αδάμ. Πραγματικά και άλλα συνδικάτα έβγαλαν ανακοινώσεις για το θέμα.
Και επειδή με ρωτάτε, σκωπτικά, αν και αυτοί οι πρόεδροι είχαν πρόβλημα ως προς το πρόσωπο μου, σας απαντώ:
 Όχι, δεν έχουν προσωπικό πρόβλημα. Κρίνουν, τοποθετούνται και εκφράζονται, πολλές φορές με τον αυστηρότερο τρόπο, αλλά πάντα με ευπρέπεια.
Δεν ψεύδονται.
Εσείς όμως  ψεύδεστε και αυτό το γεγονός φανερώνει προσωπική εμπάθεια.
Ψεύδεστε, γιατί επικαλείστε στην πρώτη ανακοίνωση σας ανύπαρκτο δελτίο τύπου του πολιτικού μου γραφείου.
Λέτε ότι δεν αντέδρασα στην αναφορά Παπακωνσταντίνου για πωλήσεις, όταν γνωρίζετε πολύ καλά πως δεν ήμουν μόνος και αντιδράσαμε όλοι μαζί.
Όλες οι σχετικές δηλώσεις έχουν δημοσιευτεί και τις επαναδημοσιοποίησα στην απάντηση μου. Δε βρήκατε όμως το θάρρος να ανασκευάσετε τα όσα ψευδώς ισχυριστήκατε.
 Ο λόγος προφανής. Οι Εθνικές Εκλογές. Εκεί στοχεύετε, υπέρ του όποιου εκλεκτού σας. Είμαστε μικρός τόπος , όλοι γνωριζόμαστε και δεν ξεχνιόμαστε. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το πρόσφατο παρελθόν. Στην πρώτη σας επιστολή αναφέρεστε στο τέλος για το μνημόνιο και αφιερώνεστε από την αρχή στο ανύπαρκτο δελτίο τύπου.
Στη δεύτερη επιστολή αφήνετε στην άκρη το ψέμα που δεν περπάτησε και ασχολείστε μόνο με το μνημόνιο. Όπως δηλαδή, κατά περίπτωση, βολεύει.
Αφού όμως ασχολείστε πια μόνο με τη νέα δανειακή σύμβαση θα επαναλάβω όσα έχω κατ΄ επανάληψη δηλώσει.
Μεταξύ δύο κακών επέλεξα το λιγότερο κακό. Δεν ισχυρίστηκα, ότι σωζόμαστε, ότι σώζεται η χώρα. Χρόνο κερδίζουμε για να διαπραγματευτούμε ανάκαμψη και ανάπτυξη. Μειώνεται ταυτόχρονα και το χρέος κατά πολλά δις ευρώ.
Το χρέος τον Ιούνιο του 2010 ήταν βιώσιμο και ιδιωτικό, τώρα δεν είναι. Τότε είχαμε πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης αλλά η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν άκουγε. Δεν τρελάθηκε ξαφνικά ο Σαμαράς. Εξάλλου  για όλα όσα, έγκαιρα, προειδοποιούσε, μακάρι να μην είχε δικαιωθεί.
 Για να οδηγηθώ στην επιλογή του «όχι»  θα έπρεπε μεταξύ άλλων να έχω την απάντηση της αμέσως επόμενης ημέρας. Σε μία ερώτηση, του κ. Αδάμ για παράδειγμα, αν θα είχε το πρωί της επομένης, πρόσβαση σε πιθανές του καταθετικές οικονομίες, τι θα απαντούσα;
Είπα τελικά όχι σε ένα τυφλό ρίσκο, που σημαίνει, πως ναι, δεν πήρα την ευθύνη να παίξω τη μοίρα του τόπου στο μπαρμπούτι. Μπροστά στο χείλος του γκρεμού έπρεπε να κάνουμε μερικά μέτρα πίσω, όσο και αν αυτό πλήγωσε όλους τους Έλληνες.
Αυτό πάντως που σίγουρα θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Αδάμ ως συνδικαλιστής της ΔΕΗ είναι ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο η ΔΕΗ δεν κατάφερε να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της που ανέρχεται στα 4,5 δις ευρώ και έχει μπει σε τεράστιο κίνδυνο ως επιχείρηση με ότι αυτό συνεπάγεται για μισθούς υπαλλήλων, συντάξεις κ.α. Ίσως στο πλαίσιο του επάρατου μνημονίου βρεθεί και η λύση, αφού συζητιέται το κούρεμα των χρεών των ΔΕΚΟ.
Η απελευθέρωση τώρα της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας είναι υποχρέωση που απορρέει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν επιβλήθηκε από το μνημόνιο. Είναι γνωστή σε όλους, εδώ και πολλά χρόνια, από την περίοδο της κυβέρνησης Σημίτη, όταν ο πρώην Πρωθυπουργός ενσωμάτωσε την κοινοτική οδηγία. Άλλωστε η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. έχει και υποχρεώσεις. Όταν θέλεις να συμμετέχεις, τις αποδέχεσαι και συμμετέχεις με αυτές. Εκτός, εάν δεν επιθυμεί κάποιος τη συμμετοχή στην Ε.Ε. Τότε δεν αποδέχεται και τις υποχρεώσεις.
Η πώληση μονάδων είναι απαίτηση της Κομισιόν.
 Η Ν.Δ. ως κυβέρνηση είχε μια σταθερή αμυντική γραμμή σε αυτήν την απαίτηση. Το άνοιγμα νέων ορυχείων και νέων μονάδων. Δυστυχώς, επί Υπουργίας Μπιρμπίλη αυτό άλλαξε. Πέρα όμως από τη γενική υποχρέωση πουθενά δεν αναφέρονται οι λέξεις Φλώρινα και Αμύνταιο. Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στην απαίτηση της Κομισιόν για τις μονάδες της Φλώρινας και του Αμυνταίου, ούτε  βέβαια στο μνημόνιο. Την πρόταση για τη Φλώρινα και το Αμύνταιο κάνει ο κ. Παπακωνσταντίνου και εμένα θα με βρει στα κάγκελα. Ωστόσο, για τη Φλώρινα και το Αμύνταιο πρέπει να βρει πρώτα επενδυτή και ο νοών νοείτω. Γι΄ αυτό μιλάω για αντιδράσεις στο απόλυτο ξεπούλημα της Φλώρινας, γιατί και εμείς ως τοπική κοινωνία συνδιαμορφώνουμε το επενδυτικό περιβάλλον.
Τέλος, αυτά που λέω τα εννοώ. Δεν ξέρω αν ο κ. Αδάμ έχει άλλες εμπειρίες από τα πολιτικά περιβάλλοντα στα οποία δραστηριοποιήθηκε και δραστηριοποιείται. Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι. Και αν επιμένει τόσο, οι εκλογές για τις οποίες αυτός ήδη ξεκίνησε, αλλά από λάθος δρόμο, πλησιάζουν.
Την Κυριακή των εκλογών τα εσωκομματικά παιχνίδια τελειώνουν και ο λαός αποφασίζει.
Φλώρινα 7/3/2012
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
Βουλευτής ΝΔ. Ν.Φλώρινας
Β) Σχετικά με το δελτίο τύπου του σωματείου ΕΤΕ ΔΕΗ – Τ.Δ.Ε. Α.Η.Σ. Μελίτης έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Λυπάμαι πολύ για τον συντάκτη του δελτίου τύπου. Όσα αναφέρονται είναι ψευδή, παραπλανητικά και φανταστικά. Επινόησε, ότι έδωσα στη δημοσιότητα δελτίο τύπου και απέκρυψα ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου μου έθεσε αφενός το θέμα της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ στη Φλώρινα και αφετέρου ότι εγώ δεν αντέδρασα.
Το θέμα της πώλησης μονάδων δηλαδή, αφορά τον Υπουργό και εμένα, οι οποίοι από κοινού θα αποφασίσουμε. Ή μάλλον αφορά μόνο εμένα γιατί εγώ ανάλογα με την αντίδραση μου θα  ανάψω ή όχι το πράσινο φως για να προχωρήσουν πωλήσεις. Μακάρι να ήταν έτσι, γιατί το φως θα ήταν κόκκινο.
Σε κοινό δελτίο τύπου των Βουλευτών και των Δημάρχων των ενεργειακών Δήμων, που δημοσιεύτηκε στα Μ.Μ.Ε. μετά τη συνάντηση μας για θέματα της περιοχής με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ως προς την πώληση μονάδων αναφέραμε τα εξής:
«Πωλήσεις μονάδων:
Ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι είναι απαίτηση της κομισιόν η πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Οι φορείς αντέτειναν ότι δεν υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για την υποχρεωτικότητα πώλησης των συγκεκριμένων μονάδων δηλ. της Φλώρινας και του Αμυνταίου και ότι θα υπάρξει αντίδραση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
Σε ομιλία μου στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2012 είπα τα εξής (πρακτικά Βουλής):
«Έρχεται ο σημερινός Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για να πει ότι θα πουλήσει τις μονάδες της ΔΕΗ
στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο. Για τις μονάδες, βέβαια, της Κοζάνης, της ιδιαίτερης πατρίδας του, τσιμουδιά.
Τα παιχνιδάκια αυτά του κ. Παπακωνσταντίνου δεν περνάνε. Δεν μπορούν να περάσουν στις πλάτες των Φλωρινιωτών. Και η Φλώρινα σίγουρα δεν πουλιέται. Μάλλον δεν ξεπουλιέται!».
Σε συνέντευξη μου τον Ιανουάριο, η οποία δημοσιεύτηκε σε όλα τα Μ.Μ.Ε., δήλωσα:
«Το ξεπούλημα μονάδων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο και στη Φλώρινα ισοδυναμεί με έγκλημα. Ο ΑΗΣ Μελίτης κόστισε πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ πριν από 12 χρόνια και ο ΑΗΣ Μελίτη 2 θα κοστίσει πάνω από 1 δις. Δωράκια πουλώντας 250 εκατομμύρια τις μονάδες δεν περνούν. Δωράκια ο κ. Παπακωνσταντίνου ας κάνει από την προσωπική του περιουσία. Όχι από την περιουσία του Ελληνικού λαού».
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας, την οποία κάποιοι σκόπιμα παραποιούν. Την ευθύνη του δημοσιεύματος, γιατί τα πάντα έχουν όνομα, φέρει αποκλειστικά ο Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΕΤΕ στον ΑΗΣ Μελίτης, κ. Λάζαρος Αδάμ.
Ακόμα και οι πέτρες κατάλαβαν, ότι το πρόβλημα του είναι μόνο απέναντι μου. Τα υπόλοιπα περί μνημονίου, μισθών, «διαπραγματεύσεων» Αθανασιάδη κ.α. έχουν στόχο να συμπληρώσουν το σκηνικό. Τα κακοστημένα εσωκομματικά παιχνίδια ενόψει των Εθνικών Εκλογών και ο παλαιοκομματισμός δεν έχουν ούτε παρόν, ούτε μέλλον.  Εκτός εάν έπεσε θύμα παραπληροφόρησης και κατά συνέπεια θύμα ευλόγων ενστάσεων και συμπερασμάτων.
Φλώρινα 24/2/2012
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
Βουλευτής ΝΔ. Ν. Φλώρινας

Φλώρινα 7/3/2012
Δελτίο Τύπου Πολιτικού Γραφείου Στάθη Κωνσταντινίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.