Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Επίσκεψη του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών

Επίσκεψη στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών στον Άγιο Γερμανό, πραγματοποίησε την Παρασκευή 2.3.2012 ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης, Νίκο Γιαννάκη, και τους εργαζόμενους και συζήτησαν για τις αρμοδιότητές τους και τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών που είναι επιφορτισμένοι να προστατεύσουν.
Στο Πάρκο η συνύπαρξη ανθρώπου – φύσης έχει τον πρώτο λόγο με  δραστηριότητες συμβατές με την προστασία του περιβάλλοντος όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, ο εναλλακτικός τουρισμός, η διαχείριση των δασών με επιλεκτική υλοτομία κλπ., από τις οποίες επωφελείται και η τοπική κοινωνία με τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί για την προστασία και διαχείριση του. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης είναι και η φύλαξη της περιοχής μέσω της αποτροπής παράνομων ενεργειών όπως η λαθροϋλοτομία, η λαθραλιεία, η λαθροθηρία, η απόρριψη στερεών και υγρών αποβλήτων, η απόληψη αδρανών υλικών, η πρόκληση πυρκαγιών και τόσων άλλων ενεργειών που αποτελούν σημαντικότατες απειλές για το περιβάλλον της Πρέσπας και τη διατήρηση της αρμονικής σχέσης μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το υπάρχον πλαίσιο αρμοδιοτήτων φύλαξης των Φορέων Διαχείρισης δεν επαρκεί για την καταπολέμηση τέτοιου είδους φαινόμενων, θέμα που επίσης συζητήθηκε με τον Υπουργό.
Για την προστασία και ανάδειξη του Πάρκου έχουν δουλέψει ενεργά, και σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και τους ΟΤΑ της περιοχής, οι περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που συνεχίζουν να έχουν ενεργό ρόλο στην έρευνα και τη διαχείριση της περιοχής, ενώ την περιοχή σήμερα διαχειρίζεται ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, Νίκος Γιαννάκης, ανέφερε: «Μας τιμά ιδιαίτερα η πρωτοβουλία του κ. Υπουργού, να επισκεφθεί το Φορέα και να δηλώσει έμπρακτα την ικανοποίηση του για τον τρόπο λειτουργίας του αλλά και για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του»
Πληροφορίες: Τριανταφυλλιά Γκώγκου
Τμήμα: Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης
E-mail: fdedp@otenet.gr   website: www.fdedp.gr 
Άγιος Γερμανός, 7 Μαρτίου 2012
Δελτίο Τύπου Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.