Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και του Δήμου Φλώρινας διεξάγεται στις 13-14 Ιουλίου το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ, 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
Έναρξη των εργασιών
Προεδρείο: Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής.
9.00 π.μ. Έναρξη προσέλευσης και εγγραφή συμμετεχόντων.
12.00 π.μ. Ομιλία Ελευθέριου Καραγιάννη, με θέμα «Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου 1913-2013»
(Ο κ. Ε. Καραγιάννης είναι πρώην πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι και πρώτος εκπρόσωπος της Ελλάδος στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το οριστικό όνομα της ΠΓΔΜ.
Το 2013 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου (10-10-1913) η οποία διαμοίρασε τα οθωμανικά εδάφη στα Βαλκάνια και στην οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε διαίρεση της υποτιθέμενης μεγάλης Μακεδονίας που να περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή της πόλης των Σκοπίων).

12.30 μ.μ. Ομιλία Μαρίας Νυσταζοπούλου-Πελεκίδου, με θέμα «Τα όρια της πραγματικής Μακεδονίας».
(Η κ. Μ. Νυσταζοπούλου-Πελεκίδου είναι ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών και συγγραφέας πολλών ιστορικών βιβλίων).
Τα όρια της πραγματικής Μακεδονίας, δηλαδή του γεωγραφικού χώρου που κατοικήθηκε από Μακεδόνες, βορείως έφθαναν μέχρι τις περιοχές του Κρουσόβου, του Πρίλαπου (Prilep), της Στρώμνιτσας και του Μελένικου, και ποτέ δεν περιελάμβαναν την περιοχή της πόλης των Σκοπίων.
Δηλαδή, το γειτονικό κεντροβαλκανικό κράτος κατέχει μόνον το 17% της πραγματικής Μακεδονίας και δεν νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία για όλη την επικράτειά του, πολύ δε περισσότερο για τους κατοίκους του).

13.00 μ.μ. Κλείσιμο της συνεδρίασης από τη συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων, κ. Νίνα Γκατζούλη.

19.00 μ.μ.: Επίσημη έναρξη του 3ου Παμμακεδονικού Ανταμώματος Σιταριάς.
(Το Παμμακεδονικό Αντάμωμα διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Σιταριά Φλώρινας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιταριάς «Νέοι Ορίζοντες» με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακής ενότητας Φλώρινας και του Δήμου Φλώρινας. )

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
Προεδρείο: Ν.Γκατζούλη, π.Π.Τσορμπατζόγλου, Δ.Γιουματζίδης

9.30 π.μ.: Παρουσίαση των δράσεων και των προτάσεων από εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων της Μακεδονίας, πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων της υπόλοιπης Ελλάδας, πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων Ελλήνων προερχομένων από το τμήμα της πραγματικής Μακεδονίας εκτός Ελλάδας (Μοναστηριωτών, Στρωμνιτσιωτών, Μελενικιωτών κ.λπ.) Ελλήνων που ζουν εντός της ΠΓΔΜ (Σλαβόφωνων, Βλαχόφωνων, Σαρακατσάνων, απογόνων πολιτικών προσφύγων εμφυλίου πολέμου 1946-49, απογόνων παιδομαζώματος εμφυλίου πολέμου 1946-49)
Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης
Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ
Παμμακεδονικής Ένωσης Τορόντο Καναδά
Παμμακεδονικής Ένωσης Μόντρεαλ Καναδά
Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης Αυστραλίας
Παμμακεδονικής Ένωσης Σίδνεϊ Αυστραλίας
Παμμακεδονικής Ένωσης Αδελαΐδας Αυστραλίας
Παμμακεδονικής Ένωσης Περθ Αυστραλίας
Παμμακεδονικής Ένωσης Αφρικής

12.00 μ.μ.: Συζήτηση και έγκριση προτάσεων και τελικού ψηφίσματος

13.00 μ.μ.: Ανακοίνωση του ψηφίσματος από τη συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων κ. Νίνα Γκατζούλη

18.00 μ.μ.: 3ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα στη Σιταριά Φλώρινας
(Δεκάδες σύλλογοι Μακεδόνων από τους 13 νομούς της Μακεδονίας, την υπόλοιπη Ελλάδα και από το εξωτερικό με την ελληνική σημαία και το λάβαρο του συλλόγου τους θα ανταμωθούν από τρείς κατευθύνσεις στην κεντρική πλατεία της Σιταριάς θα χορέψουν όλοι μαζί το «Μακεδονία Ξακουστή» και θα ακολουθήσει Μακεδονικό γλέντι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.