Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Το κτήμα ΚΑΡΑΝΙΚΑ από τη Λεβαία Φλώρινας: Το διαμάντι του ελληνικού αμπελώνα



Δεν πάνε πολλά χρόνια που ο Χάρτμαν Λώρενς (Λαυρέντης) και η γυναίκα του Αννετ άφησαν πίσω τους μια πετυχημένη καριέρα στην Ολλανδία και ήρθαν στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν ένα και μόνο όνειρο :να δημιουργήσουν το δικό τους αμπελώνα και οινοποιείο.

Ο Λαυρέντης , παιδί ελληνίδας μητέρας και Ολλανδού πατέρα ,από μικρός επισκεπτόταν κάθε χρόνο τον Βόλο από όπου κατάγεται η μητέρα του για την καλοκαιρινές διακοπές. Εκεί αγάπησε τον ελληνικό ήλιο την θάλασσα και φυσικά το ελληνικό κρασί.
Τα χρόνια κυλούσαν όπου κάποια στιγμή στο πλαίσιο των οινικών του αναζητήσεων δοκίμασε την ελληνική ποικιλία ξυνόμαυρο και γοητεύτηκε από την πρώτη στιγμή.
Επισκέφτηκε έτσι την ‘πρωτεύουσα του ξυνόμαυρου την περιοχή του Αμυνταίου και άρχισε να πραγματοποιεί την επένδυση του.
Σήμερα ο Λαυρέντης και η Αννετ καλλιεργούν 50 περίπου στρέμματα αμπέλου με ελληνικές και ξενικές ποικιλίες στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ένα μικρό αλλά κομψό οινοποιείο .Η εγκατάσταση βρίσκεται κοντά στην Λεβαία.
Η καλλιέργεια του σταφυλιού στηρίζεται στις αρχές της βιοδυναμικής ενώ το οινοποιείο  είναι χτισμένο σε τρία επίπεδα και οι μετακινήσεις του κρασιού γίνονται αποκλειστικά με την βαρύτητα. Στο οινοποιείο ακόμη παράγεται ένας μοναδικός αφρώδης οίνος (σαμπάνια) του οποίου η ζύμωση γίνεται μέσα στην φιάλη , που πολλοί έχουν σπεύσει να το χαρακτηρίσουν σαν το διαμάντι του ελληνικού αμπελώνα.
Το Κτήμα Καρανίκα συνεργάζεται με την οινολόγο Άρτεμις Τουλάκη –Ρούφα με έναν κοινό στόχο : το οινοποιείο να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους οινικούς σταθμούς στην Ευρώπη.
Οι επιτυχίες βέβαια δεν άργησαν να έρθουν. Τον προηγούμενο μήνα ο σημαντικός οινοδημοσιογράφοςTom Stevenson χαρακτήρισε τον αφρώδη (σαμπάνια) του Κτήματος Καρανίκα  σαν έναν από τους πολλά υποσχόμενους στο παγκόσμιο στερέωμα, ενώ στους δύο διαγωνισμούς που συμμετείχε μέσα στο 2013 κατέκτησε 3 μετάλλια.
Στην Αγγλία ένα ασημένιο στο περίφημο διαγωνισμό Decanter  και στην Βουλγαρία ένα ασημένιο και ένα χάλκινο. Αναλυτικά:

DECANTER WORLD WINE AWARD 2013-ΑΓΓΛΙΑ
ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ BRUT CUVVE SPECIAL ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

BALKANS INTERNATIONAL COMPETITION 2013-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ BRUT CUVVE SPECIAL ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

BALKANS INTERNATIONAL COMPETITION 2013-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ BRUT CUVVE SPECIAL ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

Οι νέες διακρίσεις για το κτήμα Καρανίκα έρχονται μετά από από την μεγάλη διάκριση για τον αφρώδη την χρονιά του 2012 (Χρυσό στην Γερμανία στο Berlin Wine Trophy).


Τον Λαυρέντη και την Αννέτ μπορείτε να τους συναντήσετε  2 μόλις χιλ. έξω από την Λεβαία Φλώρινας όπου παρέα με τον γιό τους θα σας ξεναγήσουν  στους αμπελώνες και στο οινοποιείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.