Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Το Λαογραφικό Μουσείο του Δημοτικού Σχολείου Αχλάδας



Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Αχλάδας σε συνεργασία με τους γονείς και τους κατοίκους των χωριών Αχλάδας και Σκοπού δημιούργησαν μια αξιόλογη λαογραφική συλλογή με παλιά αντικείμενα, έπιπλα, υφαντά, κεντήματα, εργαλεία και χρηστικά είδη, που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι στις αρχές του περασμένου αιώνα, και διαμόρφωσαν μια αίθουσα του Σχολείου σε Λαογραφικό Μουσείο, με γωνιές αναπαράστασης χώρων της κατοικίας και της  εργασίας.
Το Λαογραφικό Μουσείο μας παρουσιάστηκε σε μια πλούσια εκδήλωση την Τρίτη, 11-06-2013, την οποία παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αχλάδας, κ. Ευριπίδης Γιώσης, ο ιερέας π. Αθανάσιος Νικολόπουλος, ο πρώην Διευθυντής του Σχολείου, κ. Ευάγγελος Μάινος, και πλήθος γονέων, παιδιών, γιαγιάδων και παππούδων. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Παναγιώτη Νώτα, και τη Σχολική Σύμβουλο της 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Φλώρινας, κ. Όλγα Μούσιου-Μυλωνά, που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα εκπαιδευτικά δρώμενα των παιδιών και των εκπαιδευτικών. 
Η δραστηριότητα αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος  Διαγενεακής Αλληλεγγύης, με έμφαση στον Πολιτισμό και την Παράδοση, στη διάρκεια του οποίου οι μαθητές πήραν συνεντεύξεις από τους γηραιότερους κατοίκους των χωριών Αχλάδας και Σκοπού, γνώρισαν την παράδοση του τόπου μας, κατέγραψαν τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής και τα παρουσίασαν στους προσκεκλημένους.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές ξενάγησαν τους επισκέπτες και έδιναν επεξηγήσεις για την χρήση των αντικειμένων και των εργαλείων. Στη συνέχεια, οι μαθητές μας  χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς ντυμένοι με τις τοπικές ενδυμασίες με την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου, κ. Ευάγγελου Κωστέντση. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την πλούσια συλλογή από παραδοσιακά τοπικά εδέσματα που ετοίμασαν οι γονείς και τα πρόσφεραν στους μαθητές και στους προσκεκλημένους. 
Κλείνοντας, ευχαριστούμε τη συνάδελφο Νηπιαγωγό, κ. Μαρία Τζιώλη, για τη συνεργασία και τη βοήθειά της, αλλά και για την όμορφη γωνιά του Νηπιαγωγείου μέσα στο Λαογραφικό Μουσείο μας. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τους γονείς και τους κατοίκους των χωριών Αχλάδας και Σκοπού για την άριστη συνεργασία μας στη διάρκεια της χρονιάς και για τη συμβολή τους στη λειτουργία του Σχολείου μας, καθώς και για την κοινή μας δράση, που έχει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση της προσφερόμενης εκπαίδευσης και αγωγής στους μαθητές μας και την ανάδειξη του Δημοτικού Σχολείου Αχλάδας ως εστίας Παράδοσης και Πολιτισμού.

Φλώρινα,  11-06-2013

Η Προϊσταμένη του Δημοτικού Σχολείου Αχλάδας
   
Στυλιανή Κουκουφίκα 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.